S&P 500 ^GSPC 5,266.95 -0.74%
Meta META $474.36 -1.16%
Nvidia NVDA $1,148.25 +0.81%
Alphabet GOOG $177.40 -0.35%
Tesla TSLA $176.19 -0.32%
Microsoft MSFT $429.17 -0.27%
Apple AAPL $190.29 +0.16%
Amazon AMZN $182.02 -0.07%

Az AutoZone, a világjárvány által meg nem állított vállalat elemzése

Vida Fazekas
6. 4. 2023
5 min read

Itt egy másik autóalkatrész-kiskereskedő elemzése következik, amely azért különleges, mert az egyik legnagyobb szereplő, de nem csak az Egyesült Államokban működik, mint a legtöbb versenytársa, hanem más országokban is. Vessünk rá egy pillantást.

Az AutoZone $AZO-2.2% egy amerikai vállalat, amely autóalkatrészeket és tartozékokat értékesít. A vállalat üzletláncot üzemeltet az Egyesült Államokban, Puerto Ricóban, Mexikóban és Brazíliában, és online vásárlási lehetőséget is kínál. Az AutoZone termékkínálatában fékbetétek, szűrők, gyújtógyertyák, olaj, radiátorok, lámpák, gumiabroncsok és sok más autós termék szerepel. A vállalatot 1979-ben alapították, székhelye a Tennessee állambeli Memphisben található.

Az AutoZone több okból is érdekes:

  • A személygépkocsik és tehergépkocsikcserealkatrészeinek legnagyobb értékesítője.
  • Az AutoZone arra is törekszik, hogy újítson és javítsa szolgáltatásait és kínálatát az ügyfelek számára. A vállalat például gyors online rendelést kínál, egy órán belüli bolti átvétellel!
  • Lehet, hogy egyesek számára lényegtelen, de az AutoZone támogatja a közösséget és a jótékonysági szervezeteket. A vállalat 2020-ban több mint 15 millió dollárt adományozott jótékonysági célokra.
  • Nemzetközi terjeszkedés: Az AutoZone 1998-ban kezdett terjeszkedni a nemzetközi piacokon, és fokozatosan terjeszkedett más országokba, például Brazíliába. Ez megkülönbözteti a legtöbb amerikai alkatrész-kiskereskedőtől, mivel sokan közülük csak a hazai piacra koncentrálnak.

Pénzügyek

Az AutoZone pénzügyi mutatóinak elemzése során megállapítható, hogy a vállalat magas bruttó és nettó haszonkulcsával magas szintű jövedelmezőséget tart fenn. Az AutoZone a befektetett tőke igen magas megtérülésével is rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a vállalat magas értéket teremt a részvényesei számára.

Amint tehát láthatjuk, az elmúlt néhány évben (a járvány ellenére, amikor sok márkakereskedés eladásai csökkentek) növekedést láthattunk az értékesítésben, a nettó nyereségben és az EPS-ben.

Mérleg

Az AutoZone mérlegadatai szerint láthatjuk, hogy a vállalatnak magas a mérlegfőösszege, 2022. augusztus 30-án 15,275 milliárd dollár volt. Ez az eszközméret 2019 óta folyamatosan növekszik, ami a vállalat jó teljesítményének és növekedésének köszönhető.

A vállalat összes kötelezettségállománya (a kisebbségi részesedésekkel együtt) 2022. augusztus 30-án 18,813 milliárd dollár, ami jelentős növekedés 2019-hez képest. A vállalat adósságállománya szintén magas, az összes adósságállománya 2022. augusztus 30-án 9,296 milliárd dollár.

Cash Flow

Az elmúlt négy negyedévben az AutoZone 3,219 milliárd dolláros teljes működési cash flow-t és 2,496 milliárd dolláros szabad cash flow-t ért el. Ez azt jelenti, hogy a vállalat képes volt elegendő működési készpénzt termelni ahhoz, hogy fedezze a tőkekiadásait, és még mindig maradt elég készpénze a vállalat növekedésébe való befektetésre.

A vállalat pénzügyi cash flow-ja az elmúlt négy negyedévben negatív volt, összesen -2,455 milliárd dollárral, ami tartalmazza a saját részvények vásárlását és az adósságtörlesztést.

Összességében az AutoZone erős pénzforgalmi teljesítményt nyújt, és elegendő készpénzt tudott előállítani a működés, a beruházások és a vállalati növekedés finanszírozásához.

Ezen adatok alapján úgy tűnik, hogy az AutoZone jól teljesít, az elmúlt egy évben és az elmúlt egy évben elért pozitív eredményekkel, valamint tisztességes árrésekkel rendelkezik. Ugyanakkor magas a P/C-aránya és negatív a ROE-je, ami nem jó. Ezután nem igazán tetszik a 2,33-as PEG, ami azt jelenti, hogy a vállalat részvénye viszonylag drága a nyereségnövekedéshez képest.

  • Ha valakit jobban érdekel a vállalat, én megnézném az Insider Trans oszlopot is (-82%).

Elemzői becslések

A 21 elemző, aki 12 hónapos árfolyam-előrejelzést ad az Autozone Inc. számára, 2.750,00 a medián célérték, a magas becslés 2.899,00, az alacsony becslés pedig 1.890,00 dollár. A medián becslés +9,82%-os emelkedést jelent a legutóbbi 2.504,14-es árfolyamhoz képest.

  • Mit gondol a vállalatról? 🤔

Felhívjuk figyelmét, hogy ez nem pénzügyi tanácsadás. Minden befektetésnek alapos elemzésen kell átmennie.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.