S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Analiza Diamondback Energy: siva miška ali odlična priložnost za vlagatelje v dividende?

Primoz Krajnc
6. 4. 2023
6 min read

Proizvajalcem nafte in energetskim podjetjem gre dobro. Zato zagotovo ne škodi, če si takšna podjetja podrobneje ogledate. Tokrat o enem manj znanem kandidatu.

Osnovni pregled

Družba Diamondback Energy $FANG+0.8% se osredotoča na proizvodnjo nafte in plina v ZDA, predvsem v zahodnem Teksasu in Novi Mehiki. Je eden največjih neodvisnih proizvajalcev na tem območju. Družba Diamondback je zaradi nekonvencionalnega razvoja ter velikih zalog nafte in plina v dobrem položaju za rast. Družba Diamondback ima dobro bilanco stanja in nizke stroške, kar krepi njen prosti denarni položaj in odpornost na padanje cen surovin. Marža iz poslovanja je na primer leta 2019 znašala 49 %, kar je precej nad povprečjem panoge.

Ključno tveganje je padec cen nafte in plina, saj 85 % prihodkov podjetja izhaja iz prodaje teh surovin. V primeru daljšega padca cen bi to negativno vplivalo na rezultate družbe Diamondback. Druga tveganja vključujejo naraščajoče stroške poslovanja, regulativne spremembe in okoljsko odgovornost.

Sektor

Družba Diamondback Energy posluje v neodvisnem naftnem in plinskem sektorju v ZDA. Ta sektor vključuje podjetja, ki se ukvarjajo z raziskovanjem, proizvodnjo, pridobivanjem in trženjem nafte in plina. Gre za zelo pomemben, a tudi cikličen sektor, ki je močno odvisen od gibanja cen nafte in plina.

- Neodvisne naftne družbe v ZDA so doživele obdobje močne konsolidacije. Po naftni krizi leta 2014 je prišlo do vala stečajev in združitev, zato je sektor zdaj veliko manj razdrobljen in bolj učinkovit. Kljub temu ostaja močna konkurenca.

- Ključni trend je razvoj nafte in plina iz skrilavca v ZDA. Proizvodnja iz skrilavca omogoča ZDA, da dosežejo energetsko neodvisnost in postanejo neto izvoznice energije.

- Neodvisne naftne družbe se soočajo z velikim nihanjem cen surovin, kar se odraža v njihovih delnicah in finančnih rezultatih. Padec cen nafte za 50 % lahko zmanjša dobiček za več kot 80 %. Nizke cene lahko povzročijo zmanjšanje naložb v raziskovanje in proizvodnjo ter s tem tudi zmanjšanje rasti. Dolgoročno zniževanje cen lahko ogrozi preživetje nekaterih proizvajalcev.

- Ključni kazalniki v tem sektorju so zaloge nafte in plina, obseg proizvodnje, stroški poslovanja in finančni vzvod. V prednosti so neodvisne naftne družbe z visoko proizvodnjo iz skrilavca, nizkimi stroški in močnimi bilancami stanja.

- Kljub veliki nestanovitnosti in tveganju je to sektor z velikim potencialom rasti, če se cene nafte in plina dvignejo. Za vlagatelje je lahko privlačen sektor, vendar zahteva zelo skrbno izbiro delnic in izpolnjevanje določenih finančnih meril.

Na splošno je sektor neodvisnih naftnih družb v ZDA zelo pomemben, vendar tudi tvegan. Vendar pa za najboljša podjetja predstavlja velike priložnosti, zlasti zaradi revolucije na področju nafte iz skrilavca.

Konkurenca

Konkurenca družbe Diamondback Energy so tako velika integrirana energetska podjetja kot tudi drugi neodvisni proizvajalci nafte in plina. Na primer:

- Pioneer Natural Resources $PXD+0.7% - eden največjih proizvajalcev nafte v Permskem bazenu, ki se osredotoča na fracking. Močna bilanca stanja in nizki stroški. V zadnjih petih letih se je vrednost delnic povečala za 90 %.

- ConocoPhillips $COP-0.3% - ena največjih neodvisnih naftnih družb, ki proizvede približno 1,3 milijona sodov nafte na dan. Osredotoča se na nizkocenovno proizvodnjo iz skrilavca v Permski kotlini. V zadnjih petih letih so se delnice povečale za več kot 230 %, razmerje P/E pa je zdaj 26.

- EOG Resources $OEG+8.1% - specializirano neodvisno naftno podjetje, ki se v veliki meri osredotoča na pridobivanje nafte iz skrilavca v ZDA (zlasti v Permskem bazenu in Bakkenu). Ima zelo nizke stroške in 55-odstotno maržo iz poslovanja. V zadnjih petih letih se je delnica povečala za 90 %, razmerje P/E pa znaša 17.

- Occidental Petroleum $OXY+0.0% - integrirano naftno podjetje s širokim portfeljem sredstev v ZDA, na Bližnjem vzhodu in v Afriki. V Permskem bazenu se osredotoča na proizvodnjo iz skrilavca z uporabo tehnologije izboljšanega pridobivanja.

- ExxonMobil $XOM+0.1% in Chevron $CVX+0.5% - dve največji naftni družbi, s katerima se trguje na borzi, vendar sta v zadnjih letih zaostajali za čistimi neodvisnimi proizvajalci pri rasti proizvodnje. Obe podjetji namenjata več sredstev za Permski bazen, vendar njuna proizvodnja raste počasneje.

Finančni podatki

Trenutno stanje

Družba Diamondback si je poleg dobička ustvarila ugled tudi zaradi ohranjanja visoke donosnosti kapitala z dividendami v panogi, ki je znana po visoki donosnosti kapitala. V zadnjem letu je družba redno izplačevala tako osnovno kot spremenljivo dividendo vsem navadnim delničarjem.

Ob zadnji objavi je družba Diamondback določila osnovno izplačilo v višini 80 centov na delnico, kar pomeni 7-odstotno povečanje letnega izplačila v višini 3,20 USD. Po tej stopnji osnovna dividenda prinaša 2,4-odstotni donos. Ob tem je bila razglašena tudi variabilna dividenda v višini 2,15 USD na delnico, s čimer je skupno izplačilo dividend za 4. četrtletje 22. leta znašalo 2,95 USD. Skupna dividenda ob predpostavki, da se bodo do konca leta še naprej izplačevala visoka variabilna izplačila, znaša 11,80 USD na delnico na letni ravni in prinaša 8-odstotni donos.

Te dividende podpirajo na splošno dobri finančni rezultati družbe. V četrtem četrtletju je družba Diamondback dosegla povprečno dnevno proizvodnjo 226,1 tisoč sodov nafte na dan in ustvarila 2,03 milijarde dolarjev čistih prihodkov.

Analitiki naftnega trga zvišujejo svoje napovedi glede cen nafte zaradi ponudbe in povpraševanja. Banka Goldman Sachs je na primer zvišala napoved za nafto Brent (svetovna referenčna cena) za 5 dolarjev na sod, tako da bo konec leta znašala 95 dolarjev. Investicijska banka zdaj pričakuje, da bo cena surove nafte Brent ob koncu prihodnjega leta znašala 100 dolarjev za sod, kar je za 3 dolarje na sod več kot v prejšnji oceni.

To je dobro, saj se bo na primer prosti denarni tok družbe Diamondback Energy znatno povečal s cenami nafte.

V tem sektorju že imam drugačnega pooblaščenca, vendar se mi podjetje na prvi pogled ne zdi povsem slabo. Vsaj še naprej ga bom spremljal.

Kaj pa vi? Ali vam je družba FANG všeč?

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. To je zgolj moj povzetek in analiza, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.