S&P 500 ^GSPC 5,302.1 -0.11%
Tesla TSLA $178.14 +1.82%
Amazon AMZN $181.52 -1.10%
Nvidia NVDA $938.77 -0.95%
Alphabet GOOG $177.91 -0.31%
Meta META $470.28 +0.31%
Apple AAPL $191.25 +0.11%
Microsoft MSFT $425.54 +0.05%

A Fed tévedései drasztikus növekedést fognak hozni ebben az eszközben, jósolja a közismert milliárdos Bill Gross

Adorján Fülöp
6. 4. 2023
5 min read

A thu esésével kapcsolatban gyakran beszélnek a különböző típusú részvények és ágazatok növekedéséről. De ezúttal egy jól ismert milliárdos teljesen más előrejelzéssel áll elő. Mi ez?

Bill Gross azt várja, hogy ez az eszköz növekedni fog

Ki az a Bill Gross?

Bill Gross amerikai befektetési menedzser és filantróp, aki 1944-ben született az ohiói Middletownban. Gross leginkább a Pacific Investment Management Company (PIMCO), egy eszköz- és kötvénykezelő alap társalapítójaként és korábbi vezetőjeként ismert.

Gross pszichológiát és közgazdaságtant tanult a Duke Egyetemen, majd a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemen (UCLA) közgazdaságtanból szerzett mesterdiplomát. 1971-ben négy másik befektetési menedzserrel együtt megalapította a Pacific Investment Management Company-t (PIMCO), amely a világ egyik legnagyobb vagyonkezelőjévé vált.

A PIMCO-nál Gross volt a befektetési igazgató és egy olyan befektetési csoport vezetője, amely több mint 2 billió dollárnyi vagyont kezelt. A céget azonban 2014-ben elhagyta, hogy a rivális Janus Capital Grouphoz csatlakozzon. Gross sikeres kötvénybefektetési stratégiáiról és arról volt ismert, hogy képes volt előre jelezni a gazdasági trendeket és a pénzügyi piacok ingadozásait. És ezt próbálja most is megtenni.

Pénzügyi munkája mellett Gross aktív emberbarát is, és különböző jótékonysági szervezeteket és programokat támogat az oktatás, az egészségügy és a kultúra területén. Emellett több könyv szerzője, és gyakran szerepel a médiában az aktuális gazdasági és pénzügyi események kommentátoraként. 2016-ban nettó vagyonát több mint 2 milliárd dollárra becsülték.

Mit mond?

Bill Gross milliárdos szerint a kincstárjegyek egyelőre kockázatos befektetésnek tűnnek, de ha a Federal Reserve enyhíti a kamatemeléseket, akkor hamarosan emelkedhetnek.

Az amerikai állampapírok szerinte még mindig túlértékeltek, de a Fed jövőbeni lazításával emelkedhetnek - közölte a Pimco társalapítója , aki a kötvények iránti gyengeségéről ismert, csütörtökön a Twitteren.

https://twitter.com/real_bill_gross/status/1641535541933121536

A kincstárjegyek árai az elmúlt évben meredeken csökkentek, ami az árak esésekor a hozamok megugrását okozza.

Az eladást a Fed egy éve tartó agresszív szigorítása táplálta - mivel amikor a hitelfelvételi költségek emelkednek, a befektetők jobb és kevésbé kockázatos hozamokat érhetnek el, ha megtakarítási számlákon parkoltatják pénzüket.

Gross azonban most arra számít, hogy a központi bank elkezd lazítani az infláció elleni küzdelemben, miután a kötvényárak esése felerősítette a pénzügyi válságtól való félelmet. Sok más befektető is így gondolta.

Sok befektető úgy véli, hogy egy ilyen futás után fordulatnak kell bekövetkeznie a Fed részéről. Forrás

Mik azok az amerikai államkötvények?

Az amerikai államkötvények az amerikai kormány által kibocsátott kötvények, amelyeket a szövetségi költségvetés kiadásainak finanszírozására használnak. Ezeket a kötvényeket biztonságos és stabil befektetési lehetőségnek tekintik, mivel az amerikai kormány teljes hitele és hitelképessége fedezi őket.

Az amerikai kincstári kötvényeket különböző futamidőkben bocsátják ki, jellemzően 1 és 30 év között. A rövidebb lejáratú kötvények általában kevésbé jövedelmezőek, míg a hosszabb lejáratú kötvények magasabb hozamúak. E kötvények hozamát a kibocsátáskor határozzák meg, és az aktuális piaci kamatlábak alapján számítják ki. A befektetők amerikai kincstári kötvényeket vásárolhatnak aukciókon, kormányzati ügynökségektől történő közvetlen vásárlással vagy kötvényalapok vásárlásával. A kötvények általában alacsony kockázatúak, és biztonságos befektetésnek számítanak, de e kötvények hozamát befolyásolhatja az infláció és a kamatlábak változása.

Az amerikai kincstári kötvények a piacon lévő más kötvények viszonyítási alapjának is tekinthetők. Ezért az amerikai kincstári kötvények hozamát gyakran használják a piac aktuális kamatlábának mutatójaként.

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon történő befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.