S&P 500 ^GSPC 5,266.95 -0.74%
Meta META $474.36 -1.16%
Nvidia NVDA $1,148.25 +0.81%
Alphabet GOOG $177.40 -0.35%
Tesla TSLA $176.19 -0.32%
Microsoft MSFT $429.17 -0.27%
Apple AAPL $190.29 +0.16%
Amazon AMZN $182.02 -0.07%

Napačni koraki FED-a bodo prinesli drastično rast tega premoženja, napoveduje znani milijarder Bill Gross.

Primoz Krajnc
6. 4. 2023
4 min read

Pogosto se v povezavi s padcem tečaja govori o rasti različnih vrst delnic in sektorjev. Tokrat pa je znani milijarder prišel s povsem drugačno napovedjo. Za kaj gre?

Bill Gross pričakuje, da bo to premoženje raslo

Kdo je Bill Gross?

Bill Gross je ameriški upravitelj naložb in filantrop, ki se je rodil leta 1944 v Middletownu v Ohiu. Gross je najbolj znan kot soustanovitelj in nekdanji vodja družbe Pacific Investment Management Company (PIMCO), sklada za upravljanje premoženja in obveznic.

Gross je študiral psihologijo in ekonomijo na univerzi Duke in magistriral iz ekonomije na kalifornijski univerzi v Los Angelesu (UCLA). Leta 1971 je skupaj s štirimi drugimi upravitelji naložb ustanovil družbo Pacific Investment Management Company (PIMCO), ki je postala eden največjih upraviteljev premoženja na svetu.

V družbi PIMCO je bil Gross glavni naložbeni direktor in vodja naložbene skupine, ki je upravljala več kot 2 bilijona dolarjev sredstev. Leta 2014 je podjetje zapustil in se pridružil konkurenčni skupini Janus Capital Group. Gross je bil znan po svojih uspešnih naložbenih strategijah za obveznice ter sposobnosti predvidevanja gospodarskih gibanj in nihanj na finančnih trgih. To poskuša storiti tudi zdaj.

Poleg dela na področju financ je Gross tudi aktiven filantrop, saj podpira različne dobrodelne organizacije in programe na področju izobraževanja, zdravstva in kulture. Je tudi avtor več knjig in se pogosto pojavlja v medijih kot komentator aktualnih gospodarskih in finančnih dogodkov. Leta 2016 je bilo ocenjeno, da je njegovo neto premoženje znašalo več kot 2 milijardi dolarjev.

Kaj pravi?

Po mnenju milijarderja Billa Grossa se državne obveznice za zdaj zdijo tvegana naložba, če pa bo Federal Reserve ublažil dvig obrestnih mer, bi se lahko kmalu zvišale.

Ameriške zakladne menice so po njegovih besedah še vedno precenjene, vendar bi se lahko s prihodnjim sproščanjem Feda povečale, je v četrtek na Twitterju zapisal soustanovitelj družbe Pimco , ki je znan po svoji šibkosti za obveznice.

https://twitter.com/real_bill_gross/status/1641535541933121536

Cene državnih obveznic so se v zadnjem letu močno znižale, zaradi česar donosi ob padcu cen skokovito narastejo.

Razprodaje je spodbudilo leto dni agresivnega zaostrovanja s strani Fed - ker lahko vlagatelji ob povečanju stroškov izposojanja dosežejo boljše in manj tvegane donose, če svoj denar shranijo na varčevalne račune.

Vendar pa Gross zdaj pričakuje, da bo centralna banka v boju proti inflaciji začela popuščati, potem ko je padec cen obveznic spodbudil strahove pred finančno krizo. Podobno so menili tudi številni drugi vlagatelji.

Številni vlagatelji menijo, da mora FED po takšnem razpletu priti do preobrata. Vir:

Kaj so ameriške državne obveznice?

Ameriške državne obveznice so obveznice, ki jih izda ameriška vlada in se uporabljajo za financiranje porabe zveznega proračuna. Te obveznice veljajo za varno in stabilno naložbeno možnost, saj so zavarovane s polno vero in kreditom ameriške vlade.

Ameriške državne obveznice se izdajajo z različno dolgo zapadlostjo, običajno od 1 do 30 let. Obveznice s krajšo zapadlostjo so običajno manj donosne, medtem ko imajo obveznice z daljšo zapadlostjo višje donose. Donosi teh obveznic so določeni ob izdaji in so izračunani na podlagi trenutnih tržnih obrestnih mer. Vlagatelji lahko kupijo ameriške državne obveznice na avkcijah, z neposrednimi nakupi od vladnih agencij ali z nakupom obvezniških skladov. Obveznice imajo na splošno nizko tveganje in veljajo za varno naložbo, vendar lahko na donose teh obveznic vplivajo inflacija in spremembe obrestnih mer.

Ameriške državne obveznice veljajo tudi za referenčno vrednost za druge obveznice na trgu. Zato se donosnost ameriških državnih obveznic pogosto uporablja kot kazalnik trenutne obrestne mere na trgu.

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. Gre zgolj za moj povzetek in analizo na podlagi podatkov iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.