S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Analiză Eli Lilly: o companie mare cu câțiva ași în mânecă

A. Constantinescu
6. 4. 2023
5 min read

Eli Lilly pare perfectă din toate punctele de vedere. Dar acesta este un semnal de alarmă pentru investitori - este posibil ca ea să fie foarte bine evaluată. Și nu este diferit pentru gigantul biomedical.

Prezentare generală de bază

Eli Lilly $LLY-0.1% este o companie farmaceutică americană cu sediul în Indianapolis, fondată în 1876. Este una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, iar acțiunile sale sunt incluse în Dow Jones Industrial Average. Eli Lilly se concentrează în principal pe domeniile produselor farmaceutice, produselor biologice și vaccinurilor. Printre produsele sale cheie se numără insulina pentru diabet (Humalog, Humulin), medicamente pentru cancer (Alimta, Cyramza, Verzenio), produse biologice (Trulicity, Taltz, Basaglar) și antidepresive (Cymbalta, Strattera).

Principalul avantaj competitiv al Eli Lilly este poziția sa puternică în cercetarea biomedicală inovatoare. Aceasta cheltuiește peste 5,5 miliarde USD pe an pentru cercetare și dezvoltare. Dispune de un portofoliu important de medicamente noi, de exemplu pentru cancer, boala Alzheimer, diabet și migrene. Până la 30 de produse în curs de dezvoltare au potențialul de a deveni blockbustere.

Acțiunile Eli Lilly au crescut vertiginos datorită succesului noilor sale medicamente. Analiștii se așteaptă la o creștere în continuare datorită potențialului noilor produse. Eli Lilly are, de asemenea, o poziție financiară solidă și își mărește periodic dividendele. Așadar, chiar și la 1,16%, probabil că nu vă va da jos de pe scaun.

Printre riscuri se numără concurența intensă din sectorul farmaceutic, expirarea brevetelor pentru produsele existente, intervenția autorităților de reglementare, provocările legate de dezvoltarea de noi blockbustere și impactul comercial al pandemiei COVID-19. În general, aceasta este una dintre companiile farmaceutice de cea mai bună calitate, cu un portofoliu atractiv de medicamente inovatoare, un model de afaceri și o poziție financiară stabile, dar și o volatilitate mai mare. Acțiunile Eli Lilly sunt potrivite pentru investitorii în creștere cu un orizont pe termen lung care doresc să beneficieze de inovația biomedicală.

Sectorul

Sectorul farmaceutic este foarte mare și include producători de medicamente, vaccinuri, medicamente generice și produse biotehnologice. Este un sector cu bariere ridicate la intrare, cu o intensitate mare a capitalului, cu reglementări puternice, dar și cu potențial de profituri ridicate prin protecția proprietății intelectuale. Tendințele cheie care îl vor defini includ:

-îmbătrânirea populației și creșterea numărului de boli cronice - creșterea cererii de tratament.

-Avansările în biotehnologie, genetică și medicină personalizată - care permit noi medicamente inovatoare.

-Reducerea cheltuielilor pentru medicamente de către guverne și companiile de asigurări - scăderea prețurilor, creșterea concurenței.

Concurența

-Johnson & Johnson - companie diversificată, dar unul dintre cei mai mari concurenți din domeniul farmaceutic, axat pe medicamente, dispozitive și bunuri de consum. Are o poziție puternică în oncologie, vaccinuri, medicamente pentru boli autoimune și produse OTC.

-Novartis - companie farmaceutică elvețiană cu o poziție puternică în oncologie, boli cardiovasculare, neuroștiințe, gastroenterologie, boli respiratorii. Investește în terapia genică și alte inovații.

-Roche - Companie farmaceutică și de diagnosticare elvețiană, unul dintre liderii în oncologie, virologie, imunologie. Are o poziție foarte puternică în biotehnologie și medicină personalizată.

-Merck & Co - Companie farmaceutică americană cu accent pe vaccinuri, oncologie, imunologie, boli infecțioase, spitalizare. Investește în dezvoltarea de noi tehnologii, cum ar fi ARNm, terapii combinate, etc.

-Pfizer - Cea mai mare companie farmaceutică americană. Are un portofoliu foarte larg de medicamente, inclusiv vaccinuri (de exemplu, COVID), medicamente oncologice, antivirale, medicamente cardiovasculare, antidepresive și multe altele. Este puternică în ARNm, terapia genică și alte domenii de înaltă tehnologie.

În general, este un sector extrem de competitiv, cu un număr de companii mari, bine capitalizate, care concurează intens pentru cota de piață și investesc masiv în cercetare și achiziții. Pentru Eli Lilly, acest lucru reprezintă o provocare pentru a-și menține poziția de inovator.

Situația actuală

Printre produsele sale binecunoscute se numără medicamentul pentru depresie Prozac și medicamentele pentru diabet Humalog (insulină lispro) și Trulicity. Acesta din urmă a fost cea mai mare sursă de venituri a Eli Lilly anul trecut, generând aproximativ 7,4 miliarde de dolari.

Cu toate acestea, în rezultatele trimestrului 4 publicate recent, Trulicity a ratat estimările, înregistrând venituri de 1,9 miliarde de dolari - ceea ce reprezintă o creștere de ~3% de la un an la altul. În plus, medicamentul COVID, care a adăugat doar 38 de milioane de dolari față de peste 1 miliard de dolari în perioada precedentă, a înregistrat o scădere a vânzărilor de 9% de la an la an, la 7,3 miliarde de dolari, ratând estimările cu 74 de milioane de dolari. Cu toate acestea, compania a înregistrat o creștere semnificativă a veniturilor, cu un EPS de 2,09 dolari, depășind previziunile de 0,85 dolari.

EPS a depășit ușor așteptările. Sursa:

LLY are, de asemenea, un portofoliu activ de dezvoltare a medicamentelor. Având în vedere rezultatele unui studiu de fază 3 al unui candidat pentru boala Alzheimer și un studiu de fază 3 al Mounjaro pentru obezitate, așteptate în cursul anului, analiștii se așteaptă la o creștere suplimentară a EPS și la o îmbunătățire a câștigurilor.

Compania pare grozavă din toate punctele de vedere, dar, din păcate, este și destul de scumpă ca urmare. O evaluare ridicată nu este nimic deosebit în acest sector. Dar dacă prețul este justificat pentru un investitor trebuie să cântărească fiecare investitor.

Disclaimer: Aceasta nu este în niciun caz o recomandare de investiții. Este pur și simplu rezumatul și analiza mea bazată pe date de pe internet și din alte surse. Investițiile pe piețele financiare sunt riscante și fiecare ar trebui să investească în funcție de propriile decizii. Eu sunt doar un amator care își împărtășește opiniile.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.