S&P 500 ^GSPC 5,321.41 +0.25%
Tesla TSLA $186.60 +6.66%
Meta META $464.63 -0.90%
Microsoft MSFT $429.04 +0.87%
Apple AAPL $192.35 +0.69%
Nvidia NVDA $953.86 +0.64%
Alphabet GOOG $179.54 +0.61%
Amazon AMZN $183.15 -0.21%

Анализ на Eli Lilly: страхотна компания с няколко аса в ръкава

Игор Иванов
6. 4. 2023
1 min read

Eli Lilly изглежда перфектна във всяко едно отношение. Но това е предупредителна светлина за инвеститорите - тя вероятно ще бъде високо оценена. И това не е по-различно за биомедицинския гигант.

Основен преглед

Eli Lilly $LLY+2.6% е американска фармацевтична компания със седалище в Индианаполис, основана през 1876 г. Тя е една от най-големите фармацевтични компании в света, а акциите ѝ са включени в индекса Dow Jones Industrial Average. Eli Lilly е фокусирана основно в областта на фармацевтичните продукти, биологичните лекарства и ваксините. Основните ѝ продукти включват инсулин за диабет (Humalog, Humulin), лекарства за рак (Alimta, Cyramza, Verzenio), биологични лекарства (Trulicity, Taltz, Basaglar) и антидепресанти (Cymbalta, Strattera).

Основното конкурентно предимство на Eli Lilly е силната ѝ позиция в иновативните биомедицински изследвания. Тя изразходва над 5,5 млрд. щатски долара годишно за научноизследователска и развойна дейност. EUR. Компанията разполага с голям набор от нови лекарства, например за рак, болестта на Алцхаймер, диабет и мигрена. До 30 продукта в процес на разработване имат потенциала да се превърнат в блокбъстъри.

Акциите на Eli Lilly се повишиха благодарение на успеха на новите лекарства. Анализаторите очакват по-нататъшен ръст поради потенциала на новите продукти. Eli Lilly също така има стабилна финансова позиция и редовно увеличава дивидента си. Така че, дори и при 1,16%, това вероятно няма да ви свали от стола.

Рисковете включват интензивна конкуренция във фармацевтичния сектор, изтичане на патентите на съществуващите продукти, регулаторна намеса, предизвикателства при разработването на нови блокбъстъри, както и въздействието върху бизнеса на пандемията COVID-19. Като цяло това е една от най-качествените фармацевтични компании с атрактивен набор от иновативни лекарства, стабилен бизнес модел и финансова позиция, но и с по-висока волатилност. Акциите на Eli Lilly са подходящи за инвеститори в растеж с дългосрочен хоризонт, които искат да се възползват от биомедицинските иновации.

Сектор

Фармацевтичният сектор е много голям и включва производители на лекарства, ваксини, генерични лекарства и биотехнологични продукти. Това е сектор с високи бариери за навлизане на пазара, висока капиталоемкост, силно регулиране, но и с потенциал за високи печалби чрез защита на интелектуалната собственост. Основните тенденции, които ще го определят, включват:

-Застаряващо население и увеличаване на хроничните заболявания - нарастващо търсене на лечение.

-Напредъкът в биотехнологиите, генетиката и персонализираната медицина - дава възможност за нови иновативни лекарства.

-Намаляване на разходите за лекарства от страна на правителствата и застрахователните дружества - понижаване на цените и засилване на конкуренцията.

Конкуренция

-Johnson & Johnson - диверсифицирана компания, но един от най-големите конкуренти в областта на фармацевтиката, фокусиран върху лекарства, устройства и потребителски стоки. Има силни позиции в областта на онкологията, ваксините, лекарствата за автоимунни заболявания и ОТС продуктите.

-Novartis - швейцарска фармацевтична компания със силни позиции в областта на онкологията, сърдечносъдовите заболявания, неврологията, гастроентерологията и респираторните заболявания. Инвестира в генна терапия и други иновации.

-Рош - Швейцарска фармацевтична и диагностична компания, един от лидерите в областта на онкологията, вирусологията и имунологията. Има много силни позиции в областта на биотехнологиите и персонализираната медицина.

-Merck & Co - Американска фармацевтична компания с фокус върху ваксините, онкологията, имунологията, инфекциозните заболявания, хоспитализацията. Инвестира в разработването на нови технологии като мРНК, комбинирани терапии и др.

Pfizer - най-голямата американска фармацевтична компания. Разполага с много широко портфолио от лекарства, включително ваксини (напр. COVID), онкологични лекарства, антивирусни препарати, сърдечносъдови лекарства, антидепресанти и много други. Има силни позиции в областта на мРНК, генната терапия и други високотехнологични области.

Като цяло секторът е силно конкурентен, като редица големи, добре капитализирани компании се конкурират интензивно за пазарен дял и инвестират значителни средства в научни изследвания и придобивания. За Eli Lilly това представлява предизвикателство да запази позицията си на новатор.

Настояща ситуация

Добре познатите продукти на компанията включват лекарството за депресия Prozac и лекарствата за диабет Humalog (инсулин lispro) и Trulicity. Последното е най-големият източник на приходи за Eli Lilly през миналата година, генерирайки около 7,4 млрд. долара.

В публикуваните наскоро резултати за четвъртото тримесечие обаче Trulicity не отговаря на прогнозите, като отчита приходи от 1,9 млрд. долара, което представлява ~3% ръст на годишна база. Освен това лекарството COVID, което добави само 38 млн. долара спрямо над 1 млрд. долара през предходния период, отбеляза спад на продажбите с 9% на годишна база до 7,3 млрд. долара, което не отговаря на прогнозите със 74 млн. долара. Въпреки това компанията отчете значително подобрение на приходите, като печалбата на акция от 2,09 долара надхвърли прогнозите за 0,85 долара.

Печалбата на акция леко надмина очакванията. Източник:

LLY също така има активен проект за разработване на лекарства. Тъй като по-късно през годината се очакват резултати от фаза 3 на проучване на кандидат за лечение на болестта на Алцхаймер и фаза 3 на проучване на Mounjaro за лечение на затлъстяване, анализаторите очакват по-нататъшен ръст на EPS и подобряване на приходите.

Компанията изглежда чудесна по всички показатели, но за съжаление е и доста скъпа в резултат на това. Високата оценка не е нищо особено в този сектор. Но дали цената е оправдана за даден инвеститор, всеки инвеститор трябва да прецени сам.

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. Това е единствено мое обобщение и анализ, основани на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисково и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.