S&P 500 ^GSPC 5,307.01 -0.27%
Tesla TSLA $180.11 -3.48%
Alphabet GOOG $178.00 -0.86%
Apple AAPL $190.90 -0.75%
Meta META $467.78 +0.68%
Nvidia NVDA $949.50 -0.46%
Microsoft MSFT $430.52 +0.34%
Amazon AMZN $183.13 -0.01%

Analiza družbe Eli Lilly: odlično podjetje z nekaj adutov v rokavu

Primoz Krajnc
6. 4. 2023
5 min read

Družba Eli Lilly se zdi popolna v vseh pogledih. Toda to je opozorilna luč za vlagatelje - verjetno bo visoko vrednotena. In nič drugače ni pri biomedicinskem velikanu.

Osnovni pregled

Eli Lilly $LLY+0.0% je ameriško farmacevtsko podjetje s sedežem v Indianapolisu, ustanovljeno leta 1876. Je eno največjih farmacevtskih podjetij na svetu, njegove delnice pa so vključene v indeks Dow Jones Industrial Average. Družba Eli Lilly se osredotoča predvsem na področje farmacevtskih izdelkov, bioloških zdravil in cepiv. Njeni ključni izdelki vključujejo inzulin za sladkorno bolezen (Humalog, Humulin), zdravila proti raku (Alimta, Cyramza, Verzenio), biološka zdravila (Trulicity, Taltz, Basaglar) in antidepresive (Cymbalta, Strattera).

Ključna konkurenčna prednost družbe Eli Lilly je njen močan položaj na področju inovativnih biomedicinskih raziskav. Za raziskave in razvoj porabi več kot 5,5 milijarde ameriških dolarjev na leto. Na voljo ima veliko novih zdravil, npr. za zdravljenje raka, Alzheimerjeve bolezni, sladkorne bolezni in migrene. Do 30 izdelkov v razvoju ima potencial, da postanejo uspešnice.

Delnice družbe Eli Lilly so zaradi uspeha njenih novih zdravil močno narasle. Analitiki pričakujejo nadaljnjo rast zaradi potenciala novih izdelkov. Družba Eli Lilly ima tudi dober finančni položaj in redno povečuje dividende. Zato vas tudi z 1,16-odstotnim donosom verjetno ne bo vrgla s stola.

Tveganja vključujejo močno konkurenco v farmacevtskem sektorju, potek patentov za obstoječe izdelke, regulativne posege, izzive pri razvoju novih uspešnic in poslovni vpliv pandemije COVID-19. Na splošno gre za eno izmed najbolj kakovostnih farmacevtskih podjetij s privlačnim naborom inovativnih zdravil, stabilnim poslovnim modelom in finančnim položajem, vendar tudi večjo volatilnostjo. Delnice družbe Eli Lilly so primerne za vlagatelje v rast z dolgoročnim obzorjem, ki želijo izkoristiti biomedicinske inovacije.

Sektor

Farmacevtski sektor je zelo obsežen in vključuje proizvajalce zdravil, cepiv, generičnih zdravil in biotehnoloških izdelkov. Gre za sektor z visokimi vstopnimi ovirami, visoko kapitalsko intenzivnostjo, strogo regulacijo, a tudi z možnostjo visokih dobičkov zaradi zaščite intelektualne lastnine. Ključni trendi, ki ga bodo opredeljevali, so:

-Staranje prebivalstva in naraščanje kroničnih bolezni - vse večje povpraševanje po zdravljenju.

-Napredek na področju biotehnologije, genetike in personalizirane medicine, ki omogoča nova inovativna zdravila.

-zmanjševanje izdatkov za zdravila s strani vlad in zavarovalnic - zniževanje cen in povečevanje konkurence.

Konkurenca

-Johnson & Johnson - raznoliko podjetje, vendar eden največjih farmacevtskih konkurentov, ki se osredotoča na zdravila, pripomočke in potrošniško blago. Ima močan položaj na področju onkologije, cepiv, zdravil za avtoimunske bolezni in izdelkov brez recepta.

-Novartis - švicarska farmacevtska družba z močnim položajem na področju onkologije, kardiovaskularnih bolezni, nevroznanosti, gastroenterologije in bolezni dihal. Vlaga v gensko terapijo in druge inovacije.

-Roche - švicarska farmacevtska in diagnostična družba, ena vodilnih na področju onkologije, virologije in imunologije. Ima zelo močan položaj na področju biotehnologije in personalizirane medicine.

-Merck & Co - ameriško farmacevtsko podjetje, ki se osredotoča na cepiva, onkologijo, imunologijo, nalezljive bolezni in hospitalizacijo. Vlaga v razvoj novih tehnologij, kot so mRNA, kombinirane terapije itd.

-Pfizer - največje ameriško farmacevtsko podjetje. Ima zelo širok portfelj zdravil, vključno s cepivi (npr. COVID), onkološkimi zdravili, protivirusnimi zdravili, kardiovaskularnimi zdravili, antidepresivi in številnimi drugimi. Močna je na področju mRNA, genskega zdravljenja in drugih visokotehnoloških področjih.

Na splošno gre za zelo konkurenčen sektor, v katerem številna velika, dobro kapitalizirana podjetja intenzivno tekmujejo za tržni delež in veliko vlagajo v raziskave in prevzeme. Za družbo Eli Lilly to predstavlja izziv, da ohrani svoj položaj inovatorja.

Trenutni položaj

Med njenimi znanimi izdelki so zdravilo za depresijo Prozac ter zdravila za sladkorno bolezen Humalog (inzulin lispro) in Trulicity. Slednje je bilo lani največji vir prihodkov družbe Eli Lilly, saj je ustvarilo približno 7,4 milijarde dolarjev.

V nedavno objavljenih rezultatih za četrto četrtletje pa je Trulicity presegel ocene, saj je dosegel prihodke v višini 1,9 milijarde dolarjev, kar pomeni ~3-odstotno medletno rast. Poleg tega je prodaja zdravila COVID, ki je v primerjavi z več kot milijardo dolarjev v predhodnem obdobju dodalo le 38 milijonov dolarjev, na letni ravni padla za 9 % na 7,3 milijarde dolarjev in za 74 milijonov dolarjev zaostala za ocenami. Kljub temu je podjetje znatno preseglo dobiček, saj je dobiček na dobiček v višini 2,09 dolarja presegel napovedi v višini 0,85 dolarja.

Dobiček na dobiček je nekoliko presegel pričakovanja. Vir:

Podjetje LLY ima tudi aktivno razvojno linijo za zdravila. Analitiki pričakujejo, da bodo rezultati študije faze 3 kandidata za Alzheimerjevo bolezen in študije faze 3 zdravila Mounjaro za zdravljenje debelosti znani še letos, zato pričakujejo nadaljnjo rast dobička na dobiček in izboljšanje rezultatov.

Podjetje se zdi odlično v vseh pogledih, vendar je na žalost zaradi tega tudi precej drago. Visoko vrednotenje v tem sektorju ni nič posebnega. Ali je cena za vlagatelja upravičena, pa mora pretehtati vsak vlagatelj sam.

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. Gre zgolj za moj povzetek in analizo, ki temeljita na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.