S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Mi újság a Teslánál? Folytatódhat-e idén a meteorikus növekedés?

Adorján Fülöp
6. 4. 2023
5 min read

Elon Musk legendás autógyára mindenfélével büszkélkedhet. Például az idei növekedésével. De vajon folytatódhat-e ez a növekedés?

A Tesla uralja az EV-piacot. De vajon örökké így marad?

Nem sokan ismerik a Teslát, de azért mutassuk be. A Tesla $TSLA+3.2% egy 2003-ban alapított amerikai vállalat, amely elsősorban elektromos járművek, napelemek és akkumulátorok gyártására specializálódott. A cég székhelye a kaliforniai Palo Altóban található, és a nevét Nikola Tesla feltalálóról és villamosmérnökről kapta.

A Tesla az elektromos járművek fejlesztésére és gyártására összpontosít, hogy csökkentse a fosszilis üzemanyagoktól való függőséget és az üvegházhatású gázok kibocsátását. A vállalat számos elektromos autómodellt gyárt, köztük a Model S, Model X, Model 3 és Model Y modelleket, amelyek nagy teljesítményűek, nagy hatótávolságúak és modern dizájnnal rendelkeznek. Sokak számára azonban a Tesla tüske a szemükben.

A Tesla napelemeket és akkumulátorokat is gyárt otthonok és vállalkozások számára, lehetővé téve a felhasználók számára a napenergia hasznosítását és az energiaköltségek csökkentését. A vállalat emellett a világ legnagyobb gyorstöltőállomás-hálózatát kínálja az elektromos járművek számára, így az EV-tulajdonosok az egész országot beutazhatják anélkül, hogy a töltőállomások hiánya miatt kellene aggódniuk.

Jelenlegi számok

A Tesla járműkiszállításai 36%-kal 422 875 járműre nőttek az előző évhez képest. Ez 4%-kal haladta meg a korábbi rekordot, a negyedik negyedévben elért 405 278 járművet. Az első negyedévben 412.180 Model 3 és Y autót szállítottak ki, valamint 10.695 Model S és X autót.

Atermelés ismét meghaladta a kiszállításokat, 440 808 darabot. A Model S és X gyártása 19 437 darab volt. A Teslának szüksége volt egy erős eredményre, tekintve, hogy a részvények hogyan kereskedtek. A Tesla részvényei több mint 68%-kal emelkedtek az első negyedévben - ez minden idők legjobb első negyedéves teljesítménye.

A befektetők már nagyrészt figyelembe vették a Tesla legutóbbi árcsökkentéseinek hatását, amelyek célja a kereslet helyreállítása volt. Musk azt is világossá tette, hogy a nyereségesség helyett a mennyiséget részesíti előnyben. Bár a Tesla árfelhajtóereje már régóta olyan előny, amelyet a piacvezető gyártási hatékonyságának köszönhetően tetszés szerint ki tudott használni.

A haszonkulcsok következő kihívása valószínűleg a termelés felfutása lesz, ahogy a vállalat új gyártóüzemeket állít üzembe, mivel további árcsökkentésekre lehet szükség a készletek kiürítéséhez - ez egy újabb jel arra, hogy az ismételt árcsökkentések nem biztos, hogy fenntartható megoldást jelentenek a keresleti kockázatokra, amelyekkel a Tesla az erősödő strukturális verseny és a rövid távú ciklikus ellenszél miatt szembesül.

Az értékelések még mindig rendkívül magasak
A Tesla az elmúlt év során közel 100%-ot erősödött.

A Tesla legnagyobb kockázata valószínűleg a nyereséghányadok elkerülhetetlen csökkenése a közelmúltbeli árcsökkentések és az esetleges értékelések csökkenése miatt. Az is bizonytalan, hogy a Tesla az év első három hónapjában elért rekord negyedéves kiszállításai elegendő lendületet adtak-e a vállalatnak.

Az is bizonytalan, hogy a közelmúltbeli pozitívumok közül néhány - például a kereslet élénkülése - fenntartható és elegendő lesz-e ahhoz, hogy elhárítsa az új gyárak beindítása miatt már felmerült, az inputköltségek nyomása és a magasabb költségek miatti bonyodalmakat.

Forrás:

A Tesla eredményei nem rosszak, de a jelenlegi feszült piaci helyzetben nem valószínű, hogy teljesen meggyőzik a befektetőket. Összességében a Tesla Inc. még a legluxusabb modelljeinél is árcsökkentésre kényszerül, ami meglehetősen aggasztó jel. A TSLA részvények túlértékeltek. A közeljövőben recessziót láthatunk, ami még nagyobb lejtmenetet jelentene mind a Tesla elektromosautó-üzletágára, mind a részvényárfolyamára nézve. A Tesla az egyik kedvencem, de jelenleg nem hiszem, hogy a brutális növekedés folytatódni fog.

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem az internetről és más forrásokból származó adatok alapján. A pénzügyi piacokon való befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.