S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Kaj je novega v družbi Tesla? Ali se bo njena meteorska rast nadaljevala tudi letos?

Primoz Krajnc
6. 4. 2023
4 min read

Legendarno avtomobilsko podjetje Elona Muska se ponaša z marsičem. Na primer z letošnjo rastjo. Toda ali se lahko nadaljuje?

Tesla prevladuje na trgu električnih vozil. Toda ali bo tako ostalo za vedno?

Tesle ne pozna veliko ljudi, vendar jo vseeno predstavimo. Tesla $TSLA+1.6% je ameriško podjetje, ustanovljeno leta 2003, ki je specializirano predvsem za proizvodnjo električnih vozil, solarnih panelov in baterij. Podjetje ima sedež v Palo Altu v Kaliforniji in je poimenovano po izumitelju in elektroinženirju Nikoli Tesli.

Tesla se osredotoča na razvoj in proizvodnjo električnih vozil, da bi zmanjšala odvisnost od fosilnih goriv in zmanjšala emisije toplogrednih plinov. Podjetje proizvaja več modelov električnih avtomobilov, med drugim modele Model S, Model X, Model 3 in Model Y, ki jih odlikujejo visoka zmogljivost, dolg doseg in sodoben dizajn. Vendar je Tesla za mnoge ljudi trn v peti.

Tesla izdeluje tudi solarne plošče in baterije za domove in podjetja, ki uporabnikom omogočajo izkoriščanje sončne energije in zmanjšanje stroškov za energijo. Podjetje ponuja tudi največjo mrežo hitrih polnilnih postaj za električna vozila na svetu, kar lastnikom električnih vozil omogoča, da potujejo po vsej državi, ne da bi jih skrbelo pomanjkanje polnilnih postaj.

Trenutne številke

Število dobavljenih vozil Tesla se je v primerjavi s prejšnjim letom povečalo za 36 % na 422 875 vozil. To je za 4 % več kot prejšnji rekord, ki je v četrtem četrtletju znašal 405.278 vozil. V 1. četrtletju je bilo dobavljenih 412 180 avtomobilov Model 3 in Y ter 10 695 avtomobilov Model S in X.

Proizvodnja je ponovno presegla dobave, in sicer s 440.808 enotami. Proizvodnja modelov S in X je znašala 19.437 enot. Tesla je potrebovala dober rezultat, glede na to, kako se je trgovalo z delnicami. Teslina delnica se je v prvem četrtletju povečala za več kot 68 %, kar je najboljši rezultat v prvem četrtletju doslej.

Vlagatelji so v veliki meri že upoštevali vpliv nedavnega znižanja cen, s katerim je Tesla želela obnoviti povpraševanje. Musk je tudi jasno povedal, da ima raje količino kot dobičkonosnost. Čeprav je bil Teslin cenovni vzvod dolgo časa prednost, ki jo je lahko po zaslugi svoje vodilne proizvodne učinkovitosti na trgu uporabljal po mili volji.

Naslednji izziv za profitne marže bo verjetno povečanje proizvodnje, ko bo podjetje vzpostavilo nove proizvodne obrate, saj bo morda potrebno nadaljnje znižanje cen, da se odstranijo zaloge - še en pokazatelj, da ponavljajoče se zniževanje cen morda ni trajnostna rešitev za tveganja povpraševanja, s katerimi se Tesla sooča zaradi vse večje strukturne konkurence in kratkoročnih cikličnih vetrov.

Vrednotenja so še vedno izjemno visoka
Od začetka leta do danes je Tesla pridobila skoraj 100 %

Največje tveganje pri družbi Tesla je verjetno neizogibno zmanjšanje profitnih marž zaradi nedavnih znižanj cen in morebitnega znižanja vrednotenja. Negotovost ostaja tudi glede tega, ali so Tesline rekordne četrtletne dobave, dosežene v prvih treh mesecih leta, ustvarile zadosten zagon.

Prav tako je še vedno negotovo, ali bodo nekateri nedavni pozitivni rezultati, kot je okrevanje povpraševanja, trajni in zadostni za preprečitev zapletov, ki so se že pojavili zaradi pritiskov na vhodne stroške in višjih stroškov zaradi zagona novih tovarn.

Vir:

Teslini rezultati niso slabi, vendar na trenutno zaostrenih razmerah na trgu verjetno ne bodo povsem prepričali vlagateljev. Na splošno je podjetje Tesla Inc. prisiljeno znižati cene celo svojih najbolj luksuznih modelov, kar je precej zaskrbljujoč znak. Delnica TSLA je precenjena. V bližnji prihodnosti bi lahko prišlo do recesije, kar bi pomenilo še večji padec tako za poslovanje družbe Tesla z električnimi avtomobili kot tudi za ceno njene delnice. Družba Tesla je moja najljubša, vendar trenutno menim, da se brutalna rast ne bo nadaljevala.

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. To je zgolj moj povzetek in analiza, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.