S&P 500 ^GSPC 5,267.84 -0.74%
Nvidia NVDA $1,037.99 +9.32%
Tesla TSLA $173.74 -3.54%
Apple AAPL $186.88 -2.11%
Alphabet GOOG $175.06 -1.65%
Amazon AMZN $181.05 -1.14%
Microsoft MSFT $427.00 -0.82%
Meta META $465.78 -0.43%

Analiza Northrop Grumman: Un gigant de armament perfect echilibrat?

Constantin
6. 4. 2023
6 min read

Un gigant al armamentului care, prin natura sa, oferă combinația defensivă perfectă pentru investitori. Doar că este plătit pentru fiabilitatea sa și este doar o chestiune de a ști dacă investitorul va accepta acest preț.

Northrop Grumman $NOC-1.6% este o companie americană de apărare și securitate cu sediul în Falls Church, Virginia. Este una dintre cele mai mari companii de apărare din lume, furnizând produse și servicii pentru apărarea Statelor Unite și a aliaților săi.

În 2018, Northrop Grumman a avut venituri de 30,1 miliarde de dolari, un profit operațional de 5,1 miliarde de dolari și un profit înainte de impozitare de 4,4 miliarde de dolari. Are aproximativ 85.000 de angajați și furnizează sisteme și produse cheie pentru forțele armate americane, inclusiv bombardierele B-2 Spirit și B-21 Raider, avioanele de luptă F-35 Lightning II, rachetele Tomahawk, navele spațiale și sateliții.

Compania este organizată în patru segmente de activitate:

  1. Sisteme aeronau tice: În acest segment, Northrop Grumman produce și furnizează avioane și sisteme aeronautice pentru aplicații de luptă, strategice și multirol. În 2018, acest segment a generat 14,7 miliarde de dolari, reprezentând 49% din vânzările totale ale companiei.
  2. Sisteme de apărare: include rachete, sisteme spațiale și cibernetice, sisteme de război electronic și de dominare a informațiilor și sisteme navale. În 2018, acest segment a generat 8,8 miliarde de dolari, adică 29% din vânzări.
  3. Sisteme de misiune: se concentrează pe sistemele C4ISR (comandă, control, comunicații, calculatoare, informații, supraveghere și informații). În 2018, a generat 6,1 miliarde USD, sau 20% din cifra de afaceri.
  4. Servicii tehnologice: oferă asistență tehnică, expertiză, integrare de sisteme, dezvoltare de software și alte servicii tehnologice. În 2018, acest segment a generat 1,3 miliarde USD, adică aproximativ 4% din cifra de afaceri a companiei.

Compania se așteaptă ca vânzările sale să continue să crească pe măsură ce continuă să investească în noi programe și tehnologii și să câștige noi contracte. În special, se va concentra pe domeniile în creștere ale securității cibernetice, armelor hipersonice și sistemelor spațiale. De asemenea, se așteaptă să beneficieze de pe urma achiziției sale din 2018 a Orbital ATK pentru 7,8 miliarde de dolari în numerar.

Concurența

Northrop Grumman activează în sectoarele de apărare și securitate. Acesta este un sector al industriei de armament care include producători de avioane militare, nave, echipamente terestre, arme, rachete, sateliți și tehnologii conexe. Acest sector este puternic influențat de cererea guvernamentală și este în mare parte neciclic.

Cei mai mari concurenți ai Northrop Grumman în acest sector sunt:

-Lockheed Martin $LMT-0.6% - cea mai mare companie de apărare din lume, produce avioane de luptă F-35 și F-22, rachete, nave pentru US Navy.

-General Dynamics $GD-0.5% - produce submarine, nave militare, vehicule terestre, arme și echipamente conexe pentru armata SUA și aliați.

-Raytheon $RTX-0.8% - este specializată în rachete (Tomahawk), senzori, radioelectronică, securitate cibernetică și alte tehnologii de apărare.

-Boeing $BA-7.6% - deși este cunoscut în principal ca producător de avioane comerciale, produce și avioane militare (FA-18 Super Hornet, AH-6 Little Bird), sateliți, rachete și alte sisteme militare.

-BAE Systems - o companie britanică care este unul dintre cei mai mari furnizori de echipamente militare din lume - produce vehicule de luptă, nave, avioane Eurofighter Typhoon și alte echipamente pentru armatele europene și americane.

Sectorul apărării este foarte competitiv, dar protejat de bariere ridicate la intrare. America de Nord, Europa și unele țări asiatice (China, India) creează o cerere constantă. Inovarea, capacitatea de a câștiga și de a executa contracte militare de mare anvergură, autorizațiile de securitate, lobby-ul și relațiile strategice cu guvernele sunt factori-cheie de succes. Sectorul are performanțe bune, după cum o demonstrează performanța solidă a acțiunilor companiilor și marjele bune. Se așteaptă ca potențialul de creștere viitoare să apară din cauza riscurilor geopolitice și a creșterii bugetelor de apărare. Companiile din acest sector sunt sensibile la modificările bugetelor militare, la schimbările politice și la situația geopolitică mai largă. De exemplu, escaladarea conflictelor va duce la creșterea cererii, în timp ce reducerea tensiunilor sau măsurile de austeritate pot reduce cererea. Astfel, acțiunile acestor companii sunt mai volatile ca răspuns la acești factori.

Situația actuală

Riscul pe termen scurt este o corecție în industria aerospațială și de apărare din cauza evaluărilor ridicate.

Randamentul actual de 1,47% este scăzut, iar o scădere a prețului acțiunilor ar putea duce la un nou val de noi achiziții, deoarece investitorii caută să blocheze un randament mai mare la o acțiune ale cărei dividende vor continua probabil să crească, așa cum a făcut-o timp de 17 ani la rând.

Așteptările privind creșterea în continuare a bugetelor pentru apărare sunt, de asemenea, de natură să stimuleze câștigurile NOC și, în consecință, prețul acțiunilor sale. Directorul general al NOC, Kathy Warden, a menționat anterior că clienții săi guvernamentali favorizează semnalele de cerere pe termen mai lung, ceea ce reprezintă un aspect pozitiv.

Dividendul a crescut pe termen lung. Sursa

În cele din urmă, NOC folosește, de asemenea, răscumpărări inteligente pentru a stimula câștigurile pe acțiune și intenționează să continue să facă acest lucru. Numărul de acțiuni în circulație în prezent este de 156,5 milioane, în scădere cu 33% față de 233,9 milioane în 2013. NOC s-a angajat să răscumpere acțiuni în valoare de 1,5 miliarde de dolari în 2022, cu o perspectivă ușor mai mare pentru 2023. Aceste răscumpărări sunt o bună utilizare a capitalului, având în vedere că datoria netă din ultimele 12 luni este de 12,5 miliarde de dolari, ceea ce este gestionabil pentru o companie de mărimea NOC.

NOC nu este cu siguranță rea. Pentru mine personal, nu oferă un randament suficient de ridicat și consider că evaluarea este inutil de mare. Dar, prin natura sa, oferă, fără îndoială, o combinație de factori cu adevărat atractivă pentru mulți investitori. Dar cred că s-ar putea aștepta un preț mai mic.

Disclaimer: Aceasta nu este în niciun caz o recomandare de investiții. Este pur și simplu rezumatul și analiza mea bazată pe date de pe internet și din alte surse. Investițiile pe piețele financiare sunt riscante și fiecare ar trebui să investească în funcție de propriile decizii. Eu sunt doar un amator care își împărtășește opiniile.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.