S&P 500 ^GSPC 5,308.13 +0.09%
Nvidia NVDA $947.80 +2.49%
Tesla TSLA $174.95 -1.41%
Microsoft MSFT $425.34 +1.22%
Alphabet GOOG $178.46 +0.66%
Meta META $468.84 -0.65%
Amazon AMZN $183.54 -0.63%
Apple AAPL $191.04 +0.62%

A Northrop Grumman elemzése: Egy tökéletesen kiegyensúlyozott fegyvergyártó óriás?

György Sárosi
6. 4. 2023
7 min read

Egy fegyveróriás, amely természeténél fogva tökéletes védekező kombinációt kínál a befektetők számára. Csakhogy a megbízhatóságáért fizetnek, és csak az a kérdés, hogy a befektető elfogadja-e ezt az árat.

A Northrop Grumman $NOC-0.3% egy amerikai védelmi és biztonsági vállalat , amelynek székhelye a virginiai Falls Churchben található. A világ egyik legnagyobb védelmi vállalata, amely termékeket és szolgáltatásokat nyújt az Egyesült Államok és szövetségesei védelméhez.

A Northrop Grumman 2018-ban 30,1 milliárd dolláros bevételt, 5,1 milliárd dolláros üzemi eredményt és 4,4 milliárd dolláros adózás előtti nyereséget ért el. Mintegy 85 000 alkalmazottat foglalkoztat, és kulcsfontosságú rendszereket és termékeket szállít az amerikai fegyveres erők számára, többek között a B-2 Spirit és B-21 Raider bombázókat, az F-35 Lightning II vadászrepülőgépeket, Tomahawk rakétákat, űrhajókat és műholdakat.

A vállalat négy üzleti szegmensre szerveződik:

  1. Ebben a szegmensben a Northrop Grumman repülőgépeket ésrepüléstechnikai rendszereket gyárt és szállít harci, stratégiai és többcélú bevetésekhez. Ez a szegmens 2018-ban 14,7 milliárd dollárt termelt, ami a vállalat teljes árbevételének 49%-át teszi ki.
  2. Védelmi rendszerek: ide tartoznak a rakéták, az űr- és kiberrendszerek, az elektronikus hadviselési és információs dominancia rendszerek, valamint a haditengerészeti rendszerek. Ez a szegmens 2018-ban 8,8 milliárd dollárt, azaz az árbevétel 29%-át termelte.
  3. Mission Systems: a C4ISR (parancsnoki, irányítási, kommunikációs, számítógépes, információs, felügyeleti és hírszerzési) rendszerekre összpontosít. Ez a szegmens 2018-ban 6,1 milliárd USD-t, azaz az árbevétel 20%-át generálta.
  4. Technológiai szolgáltatások: műszaki támogatást, szakértelmet, rendszerintegrációt, szoftverfejlesztést és egyéb technológiai szolgáltatásokat nyújt. A szegmens 2018-ban 1,3 milliárd USD-t, azaz a vállalat forgalmának mintegy 4%-át termelte.

A vállalat arra számít, hogy árbevétele tovább növekszik, mivel továbbra is új programokba és technológiákba fektet be, valamint új szerződéseket nyer el. Különösen a kiberbiztonság, a hiperszonikus fegyverek és az űrrendszerek növekvő területeire összpontosít. Arra is számít, hogy az Orbital ATK 2018-as, 7,8 milliárd dolláros készpénzes felvásárlásából is profitálhat.

Verseny

A Northrop Grumman a védelmi és biztonsági ágazatban tevékenykedik. Ez a fegyveriparnak egy olyan ágazata, amely katonai repülőgépek, hajók, földi berendezések, fegyverek, rakéták, műholdak és kapcsolódó technológiák gyártóit foglalja magában. Ezt az ágazatot nagymértékben befolyásolja a kormányzati kereslet, és nagyrészt nem ciklikus.

A Northrop Grumman legnagyobb versenytársai ebben az ágazatban a következők:

-Lockheed Martin $LMT+0.2% - a világ legnagyobb védelmi vállalata, F-35 és F-22 vadászgépeket, rakétákat, hajókat gyárt az amerikai haditengerészet számára.

-General Dynamics $GD+0.4% - tengeralattjárókat, hadihajókat, szárazföldi járműveket, fegyvereket és kapcsolódó felszereléseket gyárt az amerikai hadsereg és szövetségesei számára.

-Raytheon $RTX+0.8% - rakétákra (Tomahawk), érzékelőkre, rádióelektronikára, kiberbiztonságra és egyéb védelmi technológiákra specializálódott.

-Boeing $BA+0.9% - bár elsősorban kereskedelmi repülőgépgyártóként ismert, katonai repülőgépeket (FA-18 Super Hornet, AH-6 Little Bird), műholdakat, rakétákat és egyéb katonai rendszereket is gyárt.

-BAE Systems - brit vállalat, amely a világ egyik legnagyobb haditechnikai beszállítója - harcjárműveket, hajókat, Eurofighter Typhoon repülőgépeket és egyéb felszereléseket gyárt az európai és az amerikai hadsereg számára.

A védelmi ágazatban nagy a verseny, de magas belépési korlátok védik. Észak-Amerika, Európa és néhány ázsiai ország (Kína, India) folyamatos keresletet teremt. Az innováció, a nagy katonai szerződések elnyerésének és végrehajtásának képessége, a biztonsági engedélyek, a lobbizás és a kormányokkal való stratégiai kapcsolatok kulcsfontosságú sikertényezők. Az ágazat jól teljesít, amit a vállalatok részvényeinek szilárd teljesítménye és a jó árrések is bizonyítanak. A jövőbeni növekedési potenciál várhatóan a geopolitikai kockázatokból és a növekvő védelmi költségvetésekből adódik. Az ágazat vállalatai érzékenyek a katonai költségvetések változásaira, a politikai változásokra és a tágabb geopolitikai helyzetre. Például a konfliktusok eszkalálódása a kereslet növekedéséhez vezet, míg a feszültségek csökkenése vagy a megszorító intézkedések csökkenthetik a keresletet. E vállalatok részvényei így volatilisebben reagálnak ezekre a tényezőkre.

Jelenlegi helyzet

Rövid távon a kockázatot a magas értékelések miatti korrekció jelenti a repülőgépiparban és a védelmi iparban.

A jelenlegi 1,47%-os hozam alacsony, és a részvényárfolyam csökkenése új vételi hullámot indíthat el, mivel a befektetők magasabb hozamot keresnek egy olyan részvényen, amelynek osztaléka valószínűleg tovább fog nőni, ahogyan az már 17 éve folyamatosan történik.

A védelmi költségvetések további növekedésére vonatkozó várakozások valószínűleg szintén növelik a NOC bevételeit és következésképpen a részvények árfolyamát. Kathy Warden, a NOC vezérigazgatója korábban megjegyezte, hogy kormányzati ügyfelei a hosszabb távú keresleti jeleket részesítik előnyben, ami pozitívum.

Az osztalék hosszú távon növekszik. Forrás:

Végül a NOC okos visszavásárlásokkal is növeli az egy részvényre jutó nyereséget, és ezt a jövőben is folytatni kívánja. A forgalomban lévő részvények száma ma 156,5 millió darab, ami 33%-os csökkenés a 2013-as 233,9 millió darabhoz képest. 2022-ben a NOC 1,5 milliárd dollárnyi részvény-visszavásárlást vállalt, 2023-ra pedig valamivel magasabb kilátásokkal számol. Ezek a részvényvisszavásárlások jó tőkehasználat, tekintve, hogy a nettó adósság az elmúlt tizenkét hónapban 12,5 milliárd dollár volt, ami egy NOC méretű vállalat esetében kezelhető.

A NOC biztosan nem rossz. Nekem személy szerint nem kínál elég magas hozamot, és az értékelést is szükségtelenül magasnak találom. De jellegénél fogva kétségtelenül sok befektető számára valóban vonzó kombinációját kínálja a tényezőknek. De szerintem lehetne várni egy alacsonyabb árfolyamra.

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon történő befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.