S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Analiza družbe Northrop Grumman: popolnoma uravnotežen orožarski velikan?

Primoz Krajnc
6. 4. 2023
5 min read

Obrambni velikan, ki je po svoji naravi popolna obrambna kombinacija za vlagatelje. Le da je plačan za svojo zanesljivost, vprašanje pa je le, ali bo vlagatelj to ceno sprejel.

Northrop Grumman $NOC+0.3% je ameriško obrambno in varnostno podjetje s sedežem v mestu Falls Church v Virginiji. Je eno največjih obrambnih podjetij na svetu, ki zagotavlja izdelke in storitve za obrambo Združenih držav in njihovih zaveznic.

Družba Northrop Grumman je leta 2018 ustvarila 30,1 milijarde dolarjev prihodkov, 5,1 milijarde dolarjev dobička iz poslovanja in 4,4 milijarde dolarjev dobička pred obdavčitvijo. Ima približno 85.000 zaposlenih in ameriškim oboroženim silam dobavlja ključne sisteme in izdelke, vključno z bombniki B-2 Spirit in B-21 Raider, bojnimi letali F-35 Lightning II, raketami Tomahawk, vesoljskimi plovili in sateliti.

Podjetje je organizirano v štiri poslovne segmente:

  1. Aeronavtični sistemi: V tem segmentu podjetje Northrop Grumman izdeluje in dobavlja letala in aeronavtične sisteme za bojno, strateško in večnamensko uporabo. Leta 2018 je ta segment ustvaril 14,7 milijarde dolarjev, kar predstavlja 49 % celotne prodaje podjetja.
  2. Obrambni sistemi: vključuje rakete, vesoljske in kibernetske sisteme, sisteme za elektronsko bojevanje in informacijsko prevlado ter pomorske sisteme. Leta 2018 je ta segment ustvaril 8,8 milijarde ameriških dolarjev oziroma 29 % prodaje.
  3. Misijski sistemi: osredotoča se na sisteme C4ISR (poveljevanje, nadzor, komunikacije, računalniki, informacije, nadzor in obveščevalne dejavnosti). Leta 2018 je ustvaril 6,1 milijarde USD ali 20 % prometa.
  4. Tehnološke storitve: zagotavlja tehnično podporo, strokovno znanje, integracijo sistemov, razvoj programske opreme in druge tehnološke storitve. Leta 2018 je segment ustvaril 1,3 milijarde ameriških dolarjev oziroma približno 4 % prometa podjetja.

Družba pričakuje, da se bo prodaja še naprej povečevala, saj še naprej vlaga v nove programe in tehnologije ter pridobiva nove pogodbe. Zlasti se bo osredotočilo na rastoča področja kibernetske varnosti, hipersoničnega orožja in vesoljskih sistemov. Pričakuje tudi, da bo imelo koristi od prevzema družbe Orbital ATK leta 2018 za 7,8 milijarde dolarjev v gotovini.

Konkurenca

Družba Northrop Grumman deluje v obrambnem in varnostnem sektorju. To je sektor orožarske industrije, ki vključuje proizvajalce vojaških letal, ladij, zemeljske opreme, orožja, raket, satelitov in povezanih tehnologij. Na ta sektor močno vpliva povpraševanje države in je večinoma necikličen.

Največji konkurenti podjetja Northrop Grumman v tem sektorju so:

-Lockheed Martin $LMT+0.1% - največje obrambno podjetje na svetu, ki proizvaja lovce F-35 in F-22, rakete in ladje za ameriško mornarico.

-General Dynamics $GD+1.0% - proizvaja podmornice, mornariške ladje, kopenska vozila, orožje in sorodno opremo za ameriško vojsko in zaveznike.

-Raytheon $RTX+0.8% - specializiran za rakete (Tomahawk), senzorje, radijsko elektroniko, kibernetsko varnost in druge obrambne tehnologije.

-Boeing $BA+1.3% - čeprav je znan predvsem kot proizvajalec komercialnih letal, proizvaja tudi vojaška letala (FA-18 Super Hornet, AH-6 Little Bird), satelite, rakete in druge vojaške sisteme.

-BAE Systems - britansko podjetje, ki je eden največjih svetovnih dobaviteljev vojaške opreme - proizvaja bojna vozila, ladje, letala Eurofighter Typhoon in drugo opremo za evropsko in ameriško vojsko.

Obrambni sektor je zelo konkurenčen, vendar ga varujejo visoke vstopne ovire. Severna Amerika, Evropa in nekatere azijske države (Kitajska, Indija) ustvarjajo stalno povpraševanje. Ključni dejavniki uspeha so inovacije, sposobnost pridobivanja in izvajanja velikih vojaških naročil, varnostna dovoljenja, lobiranje in strateški odnosi z vladami. Sektor je dobro uspešen, kar dokazujejo dobri rezultati delnic podjetij in dobre marže. Pričakuje se, da bodo prihodnji potencial za rast predstavljala geopolitična tveganja in naraščajoči obrambni proračuni. Podjetja v tem sektorju so občutljiva na spremembe vojaških proračunov, politične spremembe in širše geopolitične razmere. Na primer, zaostrovanje konfliktov bo povzročilo povečano povpraševanje, medtem ko lahko zmanjšanje napetosti ali varčevalni ukrepi zmanjšajo povpraševanje. Delnice teh podjetij so tako zaradi teh dejavnikov bolj volatilne.

Trenutni položaj

Kratkoročno tveganje je korekcija v letalski in obrambni industriji zaradi visokih vrednotenj.

Trenutni donos 1,47 % je nizek, padec cene delnice pa bi lahko povzročil nov val novih nakupov, saj bi vlagatelji iskali višji donos na delnico, katere dividende bodo verjetno še naprej rasle, kot že 17 let zapored.

Pričakovanja nadaljnje rasti obrambnih proračunov bodo verjetno povečala tudi dobiček družbe NOC in posledično ceno njene delnice. Izvršna direktorica družbe NOC Kathy Warden je že prej opozorila, da njene vladne stranke dajejo prednost dolgoročnim signalom povpraševanja, kar je pozitivno.

Dividende se dolgoročno povečujejo. Vir:

Družba NOC uporablja tudi pametne odkupe za povečanje dobička na delnico in namerava s tem nadaljevati. Število delnic v obtoku danes znaša 156,5 milijona, kar je 33 % manj kot leta 2013, ko jih je bilo 233,9 milijona. Družba NOC se je zavezala, da bo leta 2022 odkupila za 1,5 milijarde USD delnic, za leto 2023 pa predvideva nekoliko višji znesek. Ti odkupi so dobra poraba kapitala glede na to, da je neto dolg v zadnjih dvanajstih mesecih znašal 12,5 milijarde USD, kar je za podjetje velikosti družbe NOC obvladljivo.

Družba NOC vsekakor ni slaba. Zame osebno pa ne ponuja dovolj visokega donosa in zdi se mi, da je vrednotenje po nepotrebnem visoko. Toda po svoji naravi nedvomno ponuja za mnoge vlagatelje res privlačno kombinacijo dejavnikov. Vendar menim, da bi lahko počakali na nižjo ceno.

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. Gre zgolj za moj povzetek in analizo, ki temeljita na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.