S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Според известен икономист сривът на пазара е абсолютно неизбежен по една проста причина.

Игор Иванов
6. 4. 2023
1 min read

Напоследък д-р DOOM се споменава често тук. Това е така главно защото той е един от най-яростните критици на настоящите действия на Фед. Ситуацията се променя много динамично и Рубини за пореден път измисля нова причина, поради която трябва да очакваме проблеми.

Рубини смята, че Фед е запалил фитила

Кой е Нуриел Рубини - д-р DOOM?

Нуриел Рубини е американски икономист и професор в Нюйоркския университет, който стана най-известен с прогнозите си за световната финансова криза през 2008 г. Рубини е роден през 1958 г. в Истанбул, Турция, и израства в Италия. През 1982 г. получава докторска степен по икономика от Харвард, след което работи като икономически съветник в Международния валутен фонд и като професор в Йейл.

През 2005 г. Рубини става известен с предупрежденията си за предстоящата световна финансова криза и пазарния срив през 2008 г. Прогнозите му са критикувани от много икономисти, но в крайна сметка се оказват точни и Рубини става известен като "д-р Дуум" заради песимистичните си прогнози за световната икономика.

Рубини е и основател и председател на Roubini Global Economics, която предоставя анализи и прогнози за световната икономика и финансовите пазари. Той е автор на няколко книги и често се появява в медиите като коментатор на актуални икономически събития и тенденции. Ето защо толкова много инвеститори се вглеждат в неговите възгледи, като например днешния.

Детонатор

Един от най-уважаваните икономисти в света смята, че банковата криза далеч не е приключила и че властите в САЩ просто печелят време , като настояват, че банковата система е стабилна. Той твърди, че финансовата система няма да може да се справи с огромното количество частен и публичен дълг, който вече се е натрупал, и ще създаде взривател, който скоро ще предизвика следващата фаза на паниката.

"Не можем едновременно да постигнем ценова стабилност, да поддържаме икономически растеж и да имаме финансова стабилност, така че в крайна сметка ще има икономически и финансов срив."

Федералният резерв уж се преструва, че няма нищо страшно, но в действителност извършва целенасочена ликвидация на банковия сектор. Вярно е, че на пръв поглед това е вярно.

Трябва да се обърне внимание на действията на Фед за повишаване на лихвените проценти с четири и три четвърти процентни пункта - което според Рубини означава, че портфейлите на банките от дългосрочни кредити, като например ипотечни кредити с фиксирана лихва, сега струват много по-малко.

Фед повиши лихвените проценти до едни от най-високите нива от 25 години насам. Източник:

След отчитането на тези рискове нереализираните загуби нарастват до 1,7 трилиона долара, казва той. Това е безумно, като се има предвид, че комбинираният капитал на цялата банкова система - с други думи, способността й да поеме загуби преди фалит - е само 2,1 трилиона долара.

По-лошо, отколкото когато и да било в историята

Съществува и друг проблем - дългът е много по-голям от всякога.

"През 70-те години на ХХ век, когато преживяхме стагфлационния шок, довел до инфлация и рецесия, нивата на дълга в развитите икономики бяха само около 100% от БВП - частен и публичен дълг. Днес те са 420%", казва той.

https://www.youtube.com/watch?v=FBgdSNUohkE

Тъй като има малко индикации, че потребителските цени скоро ще се върнат към целевия темп на растеж от 2%, Рубини смята, че нито Фед, нито обремененото с дългове федерално правителство ще имат необходимата свобода на действие, за да стимулират икономиката в достатъчна степен.

"И така, имаме най-лошото от 70-те години на миналия век по отношение на отрицателния шок в предлагането, намаления растеж и инфлацията, и имаме ниво на дълга, което е много по-високо, отколкото след голямата финансова криза", казва Рубини. "Насочваме се към твърдо приземяване."

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. Това е единствено мое обобщение и анализ, базирани на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисково и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.