S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.96 -1.97%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Egy ismert közgazdász szerint a piaci összeomlás egy egyszerű okból teljesen elkerülhetetlen.

Ferkó Joó
6. 4. 2023
5 min read

Dr. DOOM-ot mostanában sokat emlegették itt. Ez főként azért van így, mert ő az egyik leghangosabb kritikusa a Fed jelenlegi intézkedéseinek. A helyzet nagyon dinamikusan változik, és Roubini ismét előáll egy újabb okkal, amiért problémákra kell számítanunk.

ROubini szerint a Fed meggyújtotta a gyújtózsinórt.

Ki az a Nouriel Roubini - Dr. DOOM?

Nouriel Roubini amerikai közgazdász, a New York-i Egyetem professzora, aki leginkább a 2008-as globális pénzügyi válságra vonatkozó előrejelzéseivel vált ismertté. Roubini 1958-ban született a törökországi Isztambulban, és Olaszországban nőtt fel. A Harvardon szerzett közgazdasági doktorátust 1982-ben, majd a Nemzetközi Valutaalap gazdasági tanácsadójaként és a Yale professzoraként dolgozott.

Roubini 2005-ben vált ismertté a közelgő globális pénzügyi válságra és a 2008-as piaci összeomlásra vonatkozó figyelmeztetéseivel. Jóslatait számos közgazdász bírálta, de végül pontosnak bizonyultak, és Roubini a világgazdaságra vonatkozó pesszimista előrejelzései miatt "Dr. Doom" néven vált ismertté.

Roubini a Roubini Global Economics alapítója és elnöke is, amely a világgazdaság és a pénzügyi piacok elemzésével és előrejelzéseivel foglalkozik. Számos könyv szerzője, és gyakran szerepel a médiában az aktuális gazdasági események és trendek kommentátoraként. Éppen ezért olyan sok befektető figyel a nézeteire, mint például a mai.

Detonátor

A világ egyik legelismertebb közgazdásza úgy véli, hogy a bankválságnak még messze nincs vége, és az amerikai hatóságok csupán időt nyernek azzal, hogy ragaszkodnak a bankrendszer épségéhez. Szerinte a pénzügyi rendszer nem lesz képes kezelni a már felhalmozott hatalmas mennyiségű magán- és államadósságot, és olyan gyújtózsinórt hoz létre, amely hamarosan beindítja a pánik következő fázisát.

"Nem tudjuk egyszerre elérni az árstabilitást, fenntartani a gazdasági növekedést és a pénzügyi stabilitást, így végül gazdasági és pénzügyi összeomlás következik be".

A Fed állítólag úgy tesz, mintha nem lenne nagy ügy, de valójában a bankszektor célzott felszámolását hajtja végre. Ez látszólag valóban így van.

A Fed négy és háromnegyed százalékpontos kamatemelési lépéseire - ami Roubini szerint azt jelenti, hogy a bankok hosszú lejáratú hitelekből, például fix kamatozású jelzáloghitelekből álló portfóliói most sokkal kevesebbet érnek - oda kell figyelni .

A Fed az elmúlt 25 év egyik legmagasabb szintjére emelte a kamatokat. Forrás

E kockázatok figyelembevétele után a nem realizált veszteségek 1,7 billió dollárra emelkednek - mondta Roubini. Ez őrület, tekintve, hogy a teljes bankrendszer összesített saját tőkéje - más szóval a csőd előtti veszteségelnyelő képessége - mindössze 2,1 billió dollár.

Rosszabb, mint bármikor a történelem során

És van egy másik probléma is - sokkal több adósság, mint valaha.

"Az 1970-es években, amikor a stagflációs sokk inflációhoz és recesszióhoz vezetett, a fejlett gazdaságokban az adósságszint a GDP-nek csak körülbelül 100%-a volt - a magán- és az államadósság. Ma már 420%-os" - mondta.

https://www.youtube.com/watch?v=FBgdSNUohkE

Mivel kevés jel utal arra, hogy a fogyasztói árak a közeljövőben visszatérnek a Fed által megcélzott 2%-os növekedési ütemhez, Roubini úgy véli, hogy sem a Fed-nek, sem az adóssággal terhelt szövetségi kormánynak nem lesz elegendő mozgástere a gazdaság megfelelő ösztönzéséhez.

"Tehát a hetvenes évek legrosszabbját tapasztaljuk a negatív kínálati sokk, a csökkentett növekedés és infláció tekintetében, és az adósságszintünk sokkal magasabb, mint a nagy pénzügyi válság után" - mondta Roubini. "Kemény landolás felé tartunk."

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon való befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.