S&P 500 ^GSPC 5,307.01 -0.27%
Tesla TSLA $180.11 -3.48%
Alphabet GOOG $178.00 -0.86%
Apple AAPL $190.90 -0.75%
Meta META $467.78 +0.68%
Nvidia NVDA $949.50 -0.46%
Microsoft MSFT $430.52 +0.34%
Amazon AMZN $183.13 -0.01%

Znani ekonomist meni, da je tržni zlom neizogiben iz preprostega razloga.

Primoz Krajnc
6. 4. 2023
4 min read

Dr. DOOM se v zadnjem času pogosto omenja. Predvsem zato, ker je eden najbolj glasnih kritikov sedanjih ukrepov Fed. Razmere se zelo dinamično spreminjajo in Roubini se je znova domislil novega razloga, zakaj moramo pričakovati težave.

ROubini meni, da je Fed prižgal vžigalnik

Kdo je Nouriel Roubini - Dr. DOOM?

Nouriel Roubini je ameriški ekonomist in profesor na Univerzi v New Yorku, ki je postal najbolj znan po svojih napovedih svetovne finančne krize iz leta 2008. Roubini se je rodil leta 1958 v Istanbulu v Turčiji in odraščal v Italiji. Leta 1982 je na Harvardu doktoriral iz ekonomije, nato pa delal kot ekonomski svetovalec pri Mednarodnem denarnem skladu in kot profesor na univerzi Yale.

Leta 2005 je Roubini postal znan po svojih opozorilih o bližajoči se svetovni finančni krizi in zlomu trga leta 2008. Številni ekonomisti so njegove napovedi kritizirali, vendar so se na koncu izkazale za točne, Roubini pa je zaradi svojih pesimističnih napovedi za svetovno gospodarstvo postal znan kot "Dr. Doom".

Roubini je tudi ustanovitelj in predsednik podjetja Roubini Global Economics, ki zagotavlja analize in napovedi svetovnega gospodarstva in finančnih trgov. Je avtor več knjig in se pogosto pojavlja v medijih kot komentator aktualnih gospodarskih dogodkov in trendov. Zato se toliko vlagateljev ozira na njegova stališča, kot je današnje.

Detonator

Eden najbolj cenjenih ekonomistov na svetu meni, da bančna kriza še zdaleč ni končana in da si ameriške oblasti z vztrajanjem, da je bančni sistem zdrav, le kupujejo čas . Trdi, da finančni sistem ne bo mogel obvladati ogromne količine zasebnega in javnega dolga, ki se je že nakopičil, in bo ustvaril vžigalnik, ki bo kmalu sprožil naslednjo fazo panike.

"Ne moremo doseči stabilnosti cen, ohraniti gospodarske rasti in hkrati imeti finančne stabilnosti, zato bo na koncu prišlo do gospodarskega in finančnega zloma."

FED se domnevno pretvarja, da ne gre za nič hudega, v resnici pa izvaja ciljno usmerjeno likvidacijo bančnega sektorja. Na prvi pogled je to res.

Poteze Feda, ki je dvignil obrestne mere za štiri in tri četrt odstotne točke - kar po Roubiniju pomeni, da so portfelji dolgoročnih posojil bank, kot so hipotekarna posojila s fiksno obrestno mero, zdaj vredni veliko manj -, je treba upoštevati .

Fed je obrestne mere dvignil na eno najvišjih ravni v zadnjih 25 letih. Vir:

Po upoštevanju teh tveganj se nerealizirane izgube povečajo na 1,7 bilijona dolarjev, je dejal. To je noro, če upoštevamo, da skupni lastniški kapital celotnega bančnega sistema - z drugimi besedami, njegova zmožnost pokrivanja izgub pred stečajem - znaša le 2,1 bilijona dolarjev.

Slabše kot kadar koli v zgodovini

Obstaja še ena težava - veliko večji dolg kot kdaj koli prej.

"V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko smo doživeli stagflacijski šok, ki je privedel do inflacije in recesije, je bila raven dolga v razvitih gospodarstvih le okoli 100 % BDP - zasebnega in javnega dolga. Danes pa znaša 420 %," je dejal.

https://www.youtube.com/watch?v=FBgdSNUohkE

Ker je malo znakov, da se bodo cene življenjskih potrebščin kmalu vrnile na ciljno 2-odstotno stopnjo rasti, ki jo je določil Fed, Roubini meni, da niti Fed niti zadolžena zvezna vlada ne bosta imela dovolj manevrskega prostora za zadostno spodbujanje gospodarstva.

"Tako imamo najslabše iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja v smislu negativnega ponudbenega šoka, zmanjšane rasti in inflacije, raven dolga pa je veliko višja kot po veliki finančni krizi," je dejal Roubini. "Čaka nas trd pristanek."

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. Gre zgolj za moj povzetek in analizo, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.