S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Analiza skupine Blackstone: glavno orožje tega podjetja se je morda obrnilo proti njemu

Željko Kos
6. 4. 2023
5 min read

Zanimiv in raznolik portfelj različnih sredstev, ki lahko podjetju in njegovim vlagateljem prinese velik kup denarja? Prav to ima družba Blackstone. Toda ali je to lahko dvorezen meč?

Blackstone izvaja nekaj zelo zanimivih naložb

Osnovni pregled

Blackstone Group Inc $BX+0.4% je ameriško investicijsko podjetje, specializirano za alternativne naložbe, kot so zasebni kapital, nepremičnine, infrastruktura in hedge skladi. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1985 in ima sedež v New Yorku.

Blackstone ima širok portfelj naložb, ki vključujejo prevzeme podjetij, naložbe v nepremičnine, infrastrukturo, obveznice in druge alternativne naložbe. Podjetje ima tudi eno največjih poslovnih enot za naložbe v nepremičnine na svetu, saj upravlja več kot 325 milijard dolarjev sredstev.

Tveganja

Blackstone se kot investicijska družba sooča z več tveganji, ki lahko vplivajo na njeno uspešnost in dobiček. Najpomembnejša med njimi so:

Trg: Blackstone vlaga v alternativna sredstva, kar pomeni, da so lahko njegove naložbe manj likvidne kot tradicionalne naložbe. To lahko omeji sposobnost družbe, da po potrebi proda svoja sredstva . Poleg tega lahko na vrednost sredstev vplivajo tržna nihanja in padci cen.

Konkurenčno tveganje: Sektor alternativnih naložb se hitro razvija in raste, kar povečuje konkurenco na trgu. To lahko zmanjša donosnost naložb in poveča stroške privabljanja novih vlagateljev.

https://www.youtube.com/watch?v=69gFOLpXzQg

Likvidnostno tveganje: Blackstone upravlja veliko količino sredstev, kar lahko pomeni, da ima družba lahko likvidnostne težave, če mora v kratkem času prodati svoja sredstva. Nizka likvidnost lahko tudi omeji zmožnost družbe, da vlaga v nova področja.

Predpisi: Za investicijske družbe, kot je Blackstone, veljajo predpisi in pravila, ki lahko omejijo zmožnost družbe, da vlaga na določena področja. Poleg tega se lahko predpisi spremenijo in povzročijo višje upravne stroške ter omejijo zmožnost družbe, da ustvarja dobiček.

Sektor

Skupina Blackstone deluje v sektorju alternativnih naložb, ki vključuje naložbe v zasebni kapital, nepremičnine, infrastrukturo, hedge sklade in druga alternativna sredstva. Ta sektor se razlikuje od tradicionalnih finančnih trgov, kot so delnice in obveznice, ter ponuja naložbene priložnosti, ki so pogosto manj likvidne in imajo večje tveganje, vendar tudi večje možne donose.

Zasebni kapital je naložbena strategija, ki vključuje nakup zasebnih podjetij, njihovo prestrukturiranje in nato prodajo po višji ceni. Nepremičninske naložbe vključujejo nakup in upravljanje nepremičnin, kot so poslovne stavbe, stanovanjske stavbe, hoteli in nakupovalni centri. Infrastrukturne naložbe se osredotočajo na naložbe v javno infrastrukturo, kot so ceste, mostovi, letališča in drugo.

Hedge skladi so investicijski skladi, ki si prizadevajo doseči visoke donose ob čim manjšem tveganju. Ti skladi pogosto uporabljajo zapletene naložbene strategije, kot so izvedeni finančni instrumenti, in so lahko manj pregledni kot druge naložbene možnosti.

Konkurenca

Konkurenca skupine Blackstone Group vključuje več velikih in znanih podjetij.

The Carlyle Group $CG+1.3%: ameriško investicijsko podjetje, ki je specializirano za zasebni kapital, naložbe v nepremičnine in obveznice.

KKR & Co Inc $KKR+2.4%: ameriška globalna investicijska družba, specializirana za zasebni kapital, naložbe v nepremičnine in infrastrukturo.

Apollo Global Management, Inc. $APO+2.3%: Ameriško investicijsko podjetje, specializirano za zasebni kapital, naložbe v nepremičnine in kreditne strategije.

Brookfield Asset Management Inc. $BAM+1.4%: kanadska investicijska družba, specializirana za naložbe v nepremičnine, infrastrukturo in zasebni kapital.

Trenutni položaj

V četrtem četrtletju je podjetje Blackstone ustvarilo 1,43 milijarde dolarjev dobička, od tega so nepremičninske naložbe predstavljale 525 milijonov dolarjev (37 %), zasebne kapitalske naložbe pa 511 milijonov dolarjev (36 %).

Podjetje Blackstone je leta 2022 iz svojega raznolikega portfelja alternativnih naložb ustvarilo 7,46 milijarde dolarjev dobička, pri čemer so nepremičnine predstavljale večino dobička.

Ker družba Blackstone prejema provizijo za upravljanje določenih sredstev, je število sredstev v upravljanju pomembno. Leta 2022 so sredstva v upravljanju družbe Blackstone znašala 974,7 milijona dolarjev, kar je 11-odstotno povečanje v primerjavi z letom prej. Razdelitveni dobiček družbe Blackstone pokriva izplačila dividend. Leta 2022 je imel upravljavec alternativnega premoženja dobiček v višini 5,17 USD na delnico in je izplačal skupaj 4,40 USD na delnico, kar pomeni 85-odstotno razmerje izplačila dividend.

Dividende so se celo povečale

Osnovna dejavnost družbe Blackstone je ciklična in odvisna od gospodarstva. Zlasti nepremičninske naložbe in zasebni kapital so zelo nestanovitni segmenti z visokimi maržami, ki določajo raven Blackstonovega dobička za izplačilo. Posledično so Blackstonova nihanja dobička in dividend večja kot pri številnih drugih delnicah s pasivnim dohodkom.

Blackstone vlagateljem v pasivne dohodke zagotavlja raznovrsten poslovni model, ki vključuje velika in rastoča področja naložb v nepremičnine in zasebni kapital. Blackstone ima tudi več virov dohodka, ki so vezani na višino sredstev v upravljanju in vključujejo provizije za uspešnost, ki se lahko močno razlikujejo. Čeprav je s tem nihanjem povezano določeno tveganje, se dividende družbe Blackstone zlahka pokrijejo z razdeljivimi dobički, 5-odstotni dividendni donos pa je privlačen za vlagatelje, ki iščejo redni dohodek.

Cena je zelo visoka, tveganje nestanovitnosti zaradi obrestnih mer pa je razmeroma visoko. To zame osebno ni zelo zanimivo. Vendar se bo morda komu ta kombinacija zdela zanimiva.

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. To je zgolj moj povzetek in analiza, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.