S&P 500 ^GSPC 5,291.75 -0.24%
Nvidia NVDA $1,135.17 +6.62%
Tesla TSLA $175.95 -1.83%
Alphabet GOOG $177.47 +0.65%
Amazon AMZN $181.43 +0.38%
Meta META $476.71 -0.32%
Microsoft MSFT $428.94 -0.28%
Apple AAPL $189.75 -0.12%

Дивидентни акции срещу акции на растежа. Доверете се на числата и инвестирайте със здрав разум

Grozdan Grigorov
6. 4. 2023
1 min read

Вечната битка - инвестиции за растеж и спекулативни инвестиции, които бързо могат да ви донесат голямо богатство, или дългосрочни разумни инвестиции, които ще ви донесат богатство по-бавно, но с много по-голяма вероятност за това? Цифрите показват, че вероятно има само един правилен начин.

Инвестициите могат да приемат много форми. Но някои от тях са малко по-добри

Инвестиции с цел получаване на дивиденти или инвестиции с цел растеж?

Веднага ще кажа, че макар и да звучи така от увода, въпросът дали е по-добре да се инвестира в акции с дивидент или с цел растеж няма еднозначен отговор и зависи от инвестиционните цели и предпочитания на всеки инвеститор.

Дивидентните акции са акции на емитенти, които изплащат част от печалбата си на акционерите под формата на дивиденти. Тези акции често се считат за стабилни и по-малко рискови, тъй като изплащането на дивиденти може да осигури на инвеститора редовен доход. Дивидентните акции често се срещат в традиционни и стабилни отрасли като енергетика, телекомуникации и хранително-вкусова промишленост.

От друга страна, акциите за растеж са насочени към растежа и развитието на бизнеса и обикновено не изплащат дивиденти. Тези акции често се срещат в технологични и иновативни отрасли, които имат висок потенциал за растеж и рентабилност в бъдеще. Акциите на растежа често се считат за по-рискови, тъй като резултатите на компанията могат да бъдат несигурни и рентабилността може да варира значително в зависимост от успеха на иновативните проекти и новите продукти.

Ако инвестиционната цел е сигурност и дългосрочен хоризонт, дивидентните акции са по-добър избор. Поне това показват историята и данните. Повечето инвеститори са наясно със силата на сложната лихва - и дивидентите работят по подобен начин, особено когато се реинвестират обратно в компанията.

Погледнете сами графиката на Coca-Cola за $KO-0.6%

Със и без реинвестирани дивиденти. Мисля, че разликата е доста ясна. Източник:

Разбира се - ако си купите, да речем, втора Tesla, когато никой още не знае за нея, сте извън бизнеса... но какви са шансовете. От другата страна е компания, която в продължение на 50 години увеличава дивидента си при разводняване. Какви са шансовете да не го повишат отново? Особено ако просто погледнете финансовите данни и резултатите и видите, че нищо не се е променило съществено?

Хубавото е, че компаниите не могат да фалшифицират дивиденти - компанията или обявява дивидент, или не го обявява. За разлика от всевъзможните стартъпи, които обещават продукт, какъвто може би дори още нямат.
Дивидентите могат да помогнат в борбата с волатилността - това е така, защото доходността от дивиденти се увеличава с намаляването на пазарната цена на акциите, което ги прави по-привлекателни.

Лихвени проценти

Важно е също така да се разбере как двата вида акции се държат по отношение на лихвените проценти. В дългосрочен план вероятно ще се намираме в среда на ниски лихвени проценти. Инфлацията обаче е висока поради огромния обем стимули след пандемията. В резултат на това дивидентните акции и сините чипове би трябвало да имат по-добри резултати от акциите на растежа в среда на високи лихвени проценти. Едва когато Фед започне да променя/намалява лихвените проценти, акциите на растежа ще се върнат в благоприятна позиция.

Когато лихвените проценти са ниски, компаниите могат да заемат повече пари и по-евтино. Ако една компания за растеж може да заеме дълг при 2% и да инвестира парите, за да увеличи бизнеса си с 10%, компанията за растеж ще надмине компанията за дивиденти. Но само до първия проблем.

В среда на по-високи лихвени проценти дивидентните акции се представят по-добре. Компаниите, изплащащи дивиденти, обикновено имат по-силни баланси и по-стабилни парични потоци.

Интересувате се да научите повече за инвестирането в дивиденти? Тогава разгледайте нашия бюлетин за дивиденти!

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. Това е единствено мое обобщение и анализ, базирани на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисково и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.