S&P 500 ^GSPC 5,308.13 +0.09%
Nvidia NVDA $947.80 +2.49%
Tesla TSLA $174.95 -1.41%
Microsoft MSFT $425.34 +1.22%
Alphabet GOOG $178.46 +0.66%
Meta META $468.84 -0.65%
Amazon AMZN $183.54 -0.63%
Apple AAPL $191.04 +0.62%

Osztalékos vs. növekedési részvények. Bízzon a számokban és fektessen józan ésszel

Ferkó Joó
6. 4. 2023
5 min read

Az évszázados küzdelem - a növekedési és spekulatív befektetések, amelyek gyorsan nagy vagyont hozhatnak, vagy a hosszú távú, ésszerű befektetések, amelyek lassabban, de sokkal nagyobb valószínűséggel hoznak vagyont? A számok azt mutatják, hogy valószínűleg csak egy helyes út létezik.

A befektetéseknek sokféle formája lehet. De vannak olyanok, amelyek egy kicsit jobbak

Osztalékos vagy növekedési befektetések?

Egyből leszögezem, hogy bár a bevezetőből úgy hangzik, de arra a kérdésre, hogy jobb-e osztalék- vagy növekedési részvényekbe fektetni, nincs egyértelmű válasz, és minden egyes befektető befektetési céljaitól és preferenciáitól függ.

Az osztalékrészvények olyan kibocsátók részvényei, amelyek nyereségük egy részét osztalék formájában fizetik ki a részvényeseknek. Ezeket a részvényeket gyakran stabilnak és kevésbé kockázatosnak tartják, mivel az osztalékfizetések rendszeres jövedelmet biztosíthatnak a befektetőnek. Az osztalékrészvények gyakran megtalálhatók olyan hagyományos és stabil iparágakban, mint az energia, a távközlés és az élelmiszer-feldolgozás.

A növekedési részvények ezzel szemben a vállalkozás növekedésére és fejlesztésére összpontosítanak, és jellemzően nem fizetnek osztalékot. Ezek a részvények gyakran a technológiai és innovatív iparágakban találhatók, amelyek a jövőben nagy növekedési és nyereségességi potenciállal rendelkeznek. A növekedési részvények gyakran kockázatosabbnak számítanak, mivel a vállalat teljesítménye bizonytalan lehet, és a nyereségesség jelentősen változhat az innovatív projektek és új termékek sikerétől függően.

Ha a befektetési cél a biztonság és a hosszú távú kilátás, az osztalékrészvények jobb választásnak bizonyulnak. Legalábbis a történelem és az adatok ezt mutatják. A legtöbb befektető tisztában van a kamatos kamat erejével - és az osztalékok hasonlóan működnek, különösen, ha újra befektetik őket a vállalatba.

Vessen egy pillantást a Coca-Cola $KO-0.7% grafikonjára.

osztalék visszaforgatásával és anélkül. Szerintem a különbség elég egyértelmű. Forrás:

Persze - ha veszel mondjuk egy második Teslát, amikor még senki sem tud róla, akkor már nem vagy az üzletben... de mi az esélye. A másik oldalon egy olyan cég áll, amelyik 50 éve hígulva növeli az osztalékát. Mennyi az esélye, hogy nem emelik újra? Különösen, ha egyszerűen csak megnézed a pénzügyi adatokat és az eredményeket, és azt látod, hogy semmi sem változott jelentősen?

A jó dolog az, hogy a vállalatok nem tudnak osztalékot hamisítani - a vállalat vagy hirdet osztalékot, vagy nem. Ellentétben mindenféle startupokkal, amelyek olyan terméket ígérnek, amivel még talán nem is rendelkeznek.
Az osztalék segíthet a volatilitás leküzdésében - ez azért van, mert az osztalékhozam a részvény piaci árfolyamának csökkenésével, így a részvény vonzóbbá válik.

Kamatlábak

Azt is fontos megérteni, hogy mindkét részvénytípus hogyan viselkedik a kamatlábakkal kapcsolatban. Hosszú távon valószínűleg alacsony kamatkörnyezetben leszünk. Az infláció azonban magas a világjárványt követő hatalmas mértékű ösztönzés miatt. Ennek eredményeképpen az osztalékrészvényeknek és a blue chipeknek magas kamatkörnyezetben a növekedési részvényeknél jobban kellene teljesíteniük. Csak amikor a Fed elkezd fordulni/csökkenti a kamatlábakat, akkor fognak a növekedési részvények ismét előnybe kerülni.

Amikor a kamatlábak alacsonyak, a vállalatok több pénzt vehetnek fel, és olcsóbban. Ha egy növekedési vállalat 2%-os hitelfelvételt tud felvenni, és a pénzt úgy tudja befektetni, hogy 10%-kal növelje az üzletágát, akkor a növekedési vállalat felül fogja múlni az osztalékos vállalatot. De csak az első problémáig.

Magasabb kamatkörnyezetben az osztalékos részvények jobban teljesítenek. Az osztalékfizető vállalatok általában erősebb mérleggel és stabilabb pénzforgalommal rendelkeznek.

Szeretne többet megtudni az osztalékbefektetésről? Akkor nézze meg a Bulios osztalékok című cikkünket!

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon történő befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.