S&P 500 ^GSPC 5,273.49 -0.61%
Meta META $475.06 -1.01%
Apple AAPL $191.64 +0.87%
Nvidia NVDA $1,145.31 +0.55%
Tesla TSLA $177.29 +0.31%
Amazon AMZN $182.67 +0.29%
Alphabet GOOG $177.88 -0.08%
Microsoft MSFT $430.08 -0.06%

Delnice z dividendami in delnice z rastjo. Zaupajte številkam in vlagajte z zdravo pametjo

Primoz Krajnc
6. 4. 2023
4 min read

Stara bitka - naložbe za rast in špekulativne naložbe, ki vam lahko hitro prinesejo veliko bogastvo, ali dolgoročne smiselne naložbe, ki vam bodo bogastvo prinesle počasneje, vendar z veliko večjo verjetnostjo? Številke kažejo, da verjetno obstaja le ena prava pot.

Naložbe so lahko v različnih oblikah. Nekatere pa so nekoliko boljše

Naložbe z dividendami ali naložbe z rastjo?

Takoj povem, da vprašanje, ali je bolje vlagati v delnice z dividendami ali rastjo, čeprav se morda iz uvoda tako sliši, nima enoznačnega odgovora in je odvisno od naložbenih ciljev in želja vsakega vlagatelja.

Dividendne delnice so delnice izdajateljev, ki del dobička izplačujejo delničarjem v obliki dividend. Te delnice pogosto veljajo za stabilne in manj tvegane, saj lahko izplačila dividend vlagatelju zagotavljajo redni dohodek. Dividendne delnice pogosto najdemo v tradicionalnih in stabilnih panogah, kot so energetika, telekomunikacije in predelava hrane.

Rastoče delnice pa so usmerjene v rast in razvoj podjetja in običajno ne izplačujejo dividend. Te delnice pogosto najdemo v tehnoloških in inovativnih panogah, ki imajo velik potencial za rast in dobičkonosnost v prihodnosti. Rastne delnice pogosto veljajo za bolj tvegane, saj je lahko uspešnost podjetja negotova, dobičkonosnost pa se lahko bistveno razlikuje glede na uspešnost inovativnih projektov in novih izdelkov.

Če sta naložbeni cilj gotovost in dolgoročno obdobje, so boljša izbira dividendne delnice. Vsaj tako kažejo zgodovina in podatki. Večina vlagateljev se zaveda moči sestavljenih obresti - in dividende delujejo podobno, zlasti če se ponovno vlagajo v podjetje.

Oglejte si grafikon družbe Coca-Cola v višini $KO-0.3%

z in brez ponovno vloženih dividend. Mislim, da je razlika precej očitna. Vir:

Seveda - če kupite, recimo, drugo Teslo, ko zanjo še nihče ne ve, ste brez posla ... ampak kakšne so možnosti. Na drugi strani pa je podjetje, ki že 50 let povečuje dividende z redčenjem. Kakšna je verjetnost, da je ne bodo ponovno povečali? Še posebej, če preprosto pogledate finančne podatke in rezultate ter vidite, da se ni nič bistveno spremenilo?

Dobra stvar je, da podjetja ne morejo ponarediti dividend - podjetje bodisi razglasi dividendo bodisi je ne razglasi. Za razliko od vseh vrst zagonskih podjetij, ki obljubljajo izdelek, ki ga morda sploh še nimajo.
Dividende lahko pomagajo v boju proti nestanovitnosti - to pa zato, ker se dividendni donos poveča, ko tržna cena delnice pade, zaradi česar je delnica privlačnejša.

Obrestne mere

Pomembno je tudi razumeti, kako se obe vrsti delnic obnašata glede na obrestne mere. Dolgoročno bomo verjetno v okolju nizkih obrestnih mer. Vendar pa je inflacija visoka zaradi velikega obsega spodbud po pandemiji. Posledično bi morale dividendne delnice in blue-chips v okolju visokih obrestnih mer presegati rastoče delnice. Šele ko bo Fed začel obračati/znižati obrestne mere, bodo delnice z rastjo spet v prednosti.

Ko so obrestne mere nizke, si lahko podjetja izposodijo več denarja in ceneje. Če si lahko rastoče podjetje izposodi dolg po 2-odstotni obrestni meri in denar investira v 10-odstotno rast poslovanja, bo rastoče podjetje preseglo dividendno podjetje. Vendar le do prve težave.

V okolju višjih obrestnih mer so dividendne delnice uspešnejše. Podjetja, ki izplačujejo dividende, imajo običajno močnejše bilance stanja in stabilnejše denarne tokove.

Vas zanima več informacij o naložbah v dividende? Potem si oglejte našo rubriko Buliosove dividende!

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. To je zgolj moj povzetek in analiza, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.