S&P 500 ^GSPC 5,235.48 -0.60%
Nvidia NVDA $1,105.58 -3.72%
Microsoft MSFT $414.67 -3.38%
Alphabet GOOG $173.56 -2.16%
Meta META $467.05 -1.54%
Amazon AMZN $179.32 -1.48%
Tesla TSLA $178.79 +1.48%
Apple AAPL $191.29 +0.53%

Анализ на Tilray: била е насочена към звездите, а сега се бори за оцеляване

Vladimir Mihaylov
6. 4. 2023
1 min read

Сегментът на марихуаната има огромен потенциал. Компаниите могат да се възползват от вълната на растежа. Но ако могат да изчакат времето, когато този растеж ще настъпи. Суперизвестното име Tilray може да се окаже в беда!

Основен преглед

Tilray $TLRY-0.6% е канадска компания, която е специализирана в производството и разпространението на продукти от канабис за медицински цели и за развлечение. Основана през 2013 г., компанията е една от водещите компании за производство на марихуана в Канада и Съединените щати. Основните приходи на компанията идват от продажбата на продукти от канабис, включително самите растения, екстракти и масла. Tilray се стреми да разшири дейността си в други области, като например медицински продукти, и да предоставя изследователски услуги за подобряване на качеството и ефикасността на продуктите от канабис.

Tilray също така се стреми да развие бизнеса си в международен план и да разшири дейността си на нови пазари. Понастоящем компанията работи в няколко европейски държави и има планове да разшири дейността си в други области. Въпреки това Tilray изпитва известни затруднения и е изправена пред някои доста трудни предизвикателства.

Регулиране: Tilray оперира в сектора на канабиса, който все още се регулира от различни закони и разпоредби в различните държави. Промените в регулаторната среда могат да повлияят на способността на Дружеството да управлява бизнеса си, а също така могат да повлияят на цената и наличността на неговите продукти.

Конкуренция: Пазарът на канабис и продукти от канабис е силно конкурентен, което означава, че Tilray трябва да се конкурира с много други компании на пазара. Това може да доведе до по-ниски цени и намаляване на печалбите.

Рискове, свързани с производството: Канабисът и продуктите от канабис могат да бъдат опасни, ако не се произвеждат и тестват добре. Ако се установи, че продуктите на компанията са опасни или с лошо качество, това може да доведе до загуба на доверието на клиентите и да навреди на репутацията на компанията.

Конкуренция

Конкуренцията на Tilray по отношение на продуктите от канабис е много силна и динамична. На пазара на продукти от канабис и коноп има много дружества, които се опитват да спечелят пазарен дял и да се конкурират помежду си. Например:

Canopy Growth Corp: канадска компания, специализирана в производството и разпространението на продукти от канабис. Canopy Growth Corp е едно от най-големите дружества на пазара на канабис и разполага с широка дистрибуторска мрежа и силна търговска марка.

Aurora Cannabis Inc: Канадска компания, която се фокусира върху производството и разпространението на продукти от канабис за развлекателна и медицинска употреба. Aurora Cannabis разполага с широка дистрибуторска мрежа и силно търсене на своите продукти.

Cronos Group Inc: Канадска компания, която е специализирана в производството и дистрибуцията на продукти от канабис за развлекателна и медицинска употреба. Cronos Group има силни пазарни позиции и се развива в международен план.

GW Pharmaceuticals plc: Британска компания, специализирана в разработването на медицински продукти от канабис за лечение на различни заболявания. GW Pharmaceuticals има няколко успешни лекарства на пазара и силни позиции в лечението на епилепсия.

Финансови данни

Текущо състояние

Акциите на Tilray са се понижили с почти 89% спрямо най-високата си стойност за всички времена. Въпреки това, като се има предвид настоящото състояние на бизнеса ѝ, тя далеч не е евтина. Tilray все още е силно зависим от редовното набиране на капитал за финансиране на съществуващите си операции. Продължаващите усилия за намаляване на разходите и достигане до по-доходоносни пазари може би ще дадат резултат някой ден, но този ден е далеч в бъдещето. Засега Tilray е залог с несигурно бъдеще.

Спадът на цената е огромен

Компанията отчете нетни продажби в размер на 144,1 млн. долара, което е със 7,1% по-малко от същия период на миналата година и със 7,24% под консенсусните оценки. Това се изразява в нетна загуба от 69,5 млн. долара, или -$0,11. Нетните парични средства намаляват с 300,4 млн. долара, като в края на тримесечието остават 433,5 млн. долара парични средства и еквиваленти.

Оперативните парични потоци на Tilray, които не са по GAAP, възлизат на 29,2 млн. долара, а свободните парични потоци, които не са по GAAP, възлизат на 25,4 млн. долара.

За съжаление, печалбата на акция е в съответствие с другите показатели...Източник

Подобно на много други канадски оператори на канабис, през последните години Tilray се стреми да разшири дейността си на други, по-доходоносни пазари. Компанията вече се е утвърдила на много чуждестранни пазари и сега може да се похвали с присъствие на три континента. Миналата година Tilray се фокусира особено върху Германия. Вече най-големият производител на канабис в най-богатата европейска държава, германската насока на Tilray му осигури около 20 % от общия пазар.

Анализаторите са положително настроени. В интерес на истината обаче нямам представа защо. Източник:

Сегментът на марихуаната може да се окаже интересен. Но за съжаление не виждам огромен потенциал за растеж, който би спасил компанията от подобна странна ситуация. Какво мислите вие? Вярвате ли в този сектор? Кой е вашият фаворит тук?

Отказ от отговорност: Това в никакъв случай не е инвестиционна препоръка. Това е единствено мое обобщение и анализ, основани на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисково и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.