S&P 500 ^GSPC 5,309.44 +0.09%
Nvidia NVDA $1,129.86 +6.12%
Tesla TSLA $177.16 -1.16%
Alphabet GOOG $178.13 +1.02%
Apple AAPL $191.19 +0.64%
Microsoft MSFT $429.00 -0.27%
Meta META $477.37 -0.18%
Amazon AMZN $181.02 +0.15%

A Tilray elemzése: A csillagok felé tartott, most a túlélésért küzd

György Sárosi
6. 4. 2023
6 min read

A marihuána szegmens hatalmas potenciállal rendelkezik. A vállalatok nagyon is meglovagolhatják a növekedés hullámát. De ha ki tudják várni az időt, amikor ez a növekedés eljön. A Tilray szuperhíres neve nagyon is bajban lehet!

Alapvető áttekintés

A Tilray $TLRY-1.6% egy kanadai vállalat, amely gyógyászati és rekreációs kannabisztermékek előállítására és forgalmazására specializálódott. A 2013-ban alapított vállalat az egyik vezető marihuána vállalat Kanadában és az Egyesült Államokban. A vállalat fő bevétele a kannabisztermékek értékesítéséből származik, beleértve magukat a növényeket, kivonatokat és olajokat. A Tilray más területekre is szeretne terjeszkedni, például gyógyászati termékekkel, és kutatási szolgáltatásokat nyújtani a kannabisztermékek minőségének és hatékonyságának javítása érdekében.

A Tilray nemzetközi szinten is szeretné növelni üzleti tevékenységét és új piacokra terjeszkedni. A vállalat jelenleg több európai országban is tevékenykedik, és tervezi, hogy más területeken is terjeszkedni fog. A Tilray azonban egy kicsit megbicsaklott, és elég ijesztő kihívásokkal is szembe kell néznie.

Szabályozás: A Tilray a kannabisziparban tevékenykedik, amelyet a különböző országokban még mindig különböző törvények és rendeletek szabályoznak. A szabályozási környezetben bekövetkező változások befolyásolhatják a Társaság üzleti tevékenységét, és hatással lehetnek termékeinek árára és elérhetőségére is.

Verseny: A kannabisz és a kannabisztermékek piacán nagy a verseny, ami azt jelenti, hogy a Tilray-nek a piacon számos más vállalattal kell versenyeznie. Ez alacsonyabb árakhoz és kisebb nyereséghez vezethet.

A termeléssel kapcsolatos kockázatok: A kannabisz és a kannabisztermékek veszélyesek lehetnek, ha nem megfelelően gyártják és tesztelik őket. Ha egy vállalat termékeiről kiderül, hogy nem biztonságosak vagy rossz minőségűek, az a vásárlók bizalmának elvesztéséhez és a vállalat hírnevének romlásához vezethet.

Verseny

A Tilray kannabisztermékek terén igen erős és dinamikus a verseny. A kannabisz- és kendertermékek piacán számos vállalat próbál piaci részesedést szerezni és versenyezni egymással. Ilyen például: A Tilay és a Tilay vállalat, valamint a Tilay és a Tilay vállalat közötti versenytársak:

Canopy Growth Corp: kanadai vállalat, amely kannabisztermékek előállítására és forgalmazására szakosodott. A Canopy Growth Corp az egyik legnagyobb vállalat a kannabiszpiacon, kiterjedt értékesítési hálózattal és erős márkával rendelkezik.

Aurora Cannabis Inc: Kanadai vállalat, amely a rekreációs és orvosi célú kannabisztermékek gyártására és forgalmazására összpontosít. Az Aurora Cannabis kiterjedt értékesítési hálózattal és erős kereslettel rendelkezik termékei iránt.

Cronos Group Inc: Kanadai vállalat, amely a rekreációs és orvosi célú kannabisztermékek gyártására és forgalmazására szakosodott. A Cronos Group erős piaci pozícióval rendelkezik és nemzetközi szinten fejlődik.

GW Pharmaceuticals plc: Brit vállalat, amely különböző betegségek kezelésére szolgáló kannabiszgyógyászati termékek fejlesztésére szakosodott. A GW Pharmaceuticals több sikeres gyógyszerrel rendelkezik a piacon, és erős pozíciót foglal el az epilepszia kezelésében.

Pénzügyi adatok

Jelenlegi helyzet

A Tilray részvényei közel 89%-ot estek az eddigi csúcsukhoz képest. Mégis, üzleti tevékenységének jelenlegi állapotát tekintve messze nem olcsó. A Tilray még mindig nagymértékben függ a rendszeres tőkebevonásoktól, hogy finanszírozza meglévő tevékenységét. A költségek csökkentésére és a jövedelmezőbb piacok elérésére irányuló folyamatos erőfeszítései egy nap talán meghozzák gyümölcsüket, de ez a nap még messze van a jövőben. Egyelőre a Tilray egy bizonytalan jövőjű fogadás.

Az áresés hatalmas

A vállalat 144,1 millió dolláros nettó árbevételről számolt be, ami 7,1%-kal alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest, és 7,24%-kal a konszenzusos becslések alatt van. Ez 69,5 millió dolláros, azaz -0,11 dolláros nettó veszteséget jelentett. 300,4 millió dollárral csökkent a nettó készpénzállomány, így a negyedév végén 433,5 millió dollár készpénz és egyenértékes maradt.

A Tilray nem GAAP szerinti működési cash flow-ja 29,2 millió dollár, a nem GAAP szerinti szabad cash flow pedig 25,4 millió dollár volt.

Sajnos az EPS összhangban van más mutatókkal...Forrás

Sok más kanadai kannabisz-üzemeltetőhöz hasonlóan a Tilray az elmúlt években más, jövedelmezőbb piacokra igyekezett terjeszkedni. A vállalat már számos külföldi piacon megvetette a lábát, és ma már három kontinensen is jelen van. Tavaly a Tilray különösen Németországra összpontosított. Európa leggazdagabb országában már most is a legnagyobb kannabisztermelő, a Tilray németországi pivotja a teljes piac mintegy 20%-át biztosította számára.

Az elemzők pozitívak. Igazság szerint fogalmam sincs, hogy miért. Forrás:

A marihuána szegmens érdekes lehet. De sajnos nem látom azt a hatalmas növekedési potenciált, ami megmenthetné a céget egy ilyen furcsa helyzetből. Mi a véleményed? Te hiszel ebben a szektorban? Mi itt a kedvenced?

Joginyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem az internetről és más forrásokból származó adatok alapján. A pénzpiaci befektetések kockázatosak, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.