S&P 500 ^GSPC 5,307.01 -0.27%
Tesla TSLA $180.11 -3.48%
Alphabet GOOG $178.00 -0.86%
Apple AAPL $190.90 -0.75%
Meta META $467.78 +0.68%
Nvidia NVDA $949.50 -0.46%
Microsoft MSFT $430.52 +0.34%
Amazon AMZN $183.13 -0.01%

Analiza podjetja Tilray: bila je usmerjena v zvezde, zdaj se bori za preživetje

Dragoslav Golob
6. 4. 2023
5 min read

Segment marihuane ima velik potencial. Podjetja se lahko zelo dobro znajdejo na valu rasti. Vendar če lahko počakajo na čas, ko bo ta rast prišla. Super znano ime Tilray bi se lahko znašlo v težavah!

Osnovni pregled

Tilray $TLRY-2.6% je kanadsko podjetje, ki je specializirano za proizvodnjo in distribucijo medicinskih in rekreativnih izdelkov iz konoplje. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 2013 in je eno od vodilnih podjetij za proizvodnjo marihuane v Kanadi in Združenih državah Amerike. Glavni prihodki podjetja izhajajo iz prodaje izdelkov iz konoplje, vključno s samimi rastlinami, izvlečki in olji. Podjetje Tilray se želi razširiti na druga področja, kot so medicinski izdelki, in zagotoviti raziskovalne storitve za izboljšanje kakovosti in učinkovitosti izdelkov iz konoplje.

Podjetje Tilray želi svoje poslovanje razvijati tudi na mednarodni ravni in se širiti na nove trge. Podjetje trenutno posluje v več evropskih državah, načrtuje pa širitev na druga področja. Vendar pa je podjetje Tilray v zadnjem času nekoliko oklevalo in se sooča tudi z nekaterimi precej zahtevnimi izzivi.

Predpisi: Tilray deluje v industriji konoplje, ki jo v različnih državah še vedno urejajo različni zakoni in predpisi. Spremembe v zakonodajnem okolju lahko vplivajo na zmožnost družbe, da posluje, vplivajo pa lahko tudi na ceno in razpoložljivost njenih izdelkov.

Konkurenca: Trg konoplje in izdelkov iz konoplje je zelo konkurenčen, kar pomeni, da mora družba Tilray tekmovati s številnimi drugimi podjetji na trgu. To lahko privede do nižjih cen in manjšega dobička.

Tveganja, povezana s proizvodnjo: Konoplja in izdelki iz konoplje so lahko nevarni, če niso dobro proizvedeni in testirani. Če se izkaže, da so izdelki podjetja nevarni ali slabe kakovosti, lahko to povzroči izgubo zaupanja strank in škodi ugledu podjetja.

Konkurenca

Konkurenca podjetja Tilray na področju izdelkov iz konoplje je zelo močna in dinamična. Na trgu izdelkov iz konoplje in konoplje je veliko podjetij, ki si prizadevajo pridobiti tržni delež in tekmujejo med seboj. Na primer:

Canopy Growth Corp: kanadsko podjetje, ki je specializirano za proizvodnjo in distribucijo izdelkov iz konoplje. Družba Canopy Growth Corp je eno največjih podjetij na trgu konoplje in ima obsežno distribucijsko mrežo ter močno blagovno znamko.

Aurora Cannabis Inc: Kanadsko podjetje, ki se osredotoča na proizvodnjo in distribucijo izdelkov iz konoplje za rekreativno in medicinsko uporabo. Družba Aurora Cannabis ima obsežno distribucijsko mrežo in veliko povpraševanje po svojih izdelkih.

Cronos Group Inc: Kanadsko podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo in distribucijo izdelkov iz konoplje za rekreativno in medicinsko uporabo. Skupina Cronos Group ima močan tržni položaj in se razvija na mednarodni ravni.

GW Pharmaceuticals plc: Britansko podjetje, ki je specializirano za razvoj izdelkov iz medicinske konoplje za zdravljenje različnih bolezni. Podjetje GW Pharmaceuticals ima na trgu več uspešnih zdravil in močan položaj na področju zdravljenja epilepsije.

Finančni podatki

Trenutno stanje

Delnice podjetja Tilray so se od najvišje vrednosti doslej znižale za skoraj 89 %. Kljub temu pa glede na trenutno stanje njenega poslovanja še zdaleč niso poceni. Podjetje Tilray je še vedno močno odvisno od rednega zbiranja kapitala za financiranje svojih obstoječih dejavnosti. Njegova nenehna prizadevanja za zmanjšanje stroškov in doseganje donosnejših trgov bodo morda nekoč obrodila sadove, vendar je ta dan še daleč v prihodnosti. Za zdaj je Tilray stava z negotovo prihodnostjo.

Padec cene je velik.

Podjetje je poročalo o čisti prodaji v višini 144,1 milijona dolarjev, kar je 7,1 % manj kot v enakem obdobju lani in 7,24 % manj od konsenzualnih ocen. To je pomenilo čisto izgubo v višini 69,5 milijona dolarjev oziroma -$0,11. Neto denarna sredstva so se zmanjšala za 300,4 milijona dolarjev, tako da je ob koncu četrtletja ostalo 433,5 milijona dolarjev denarja in ekvivalentov.

Denarni tok iz poslovanja družbe Tilray, ki ni bil izračunan po načelih GAAP, je znašal 29,2 milijona USD, prosti denarni tok, ki ni bil izračunan po načelih GAAP, pa 25,4 milijona USD.

Na žalost je dobiček na dobiček v skladu z drugimi kazalniki....Vir

Tako kot številni drugi kanadski ponudniki konoplje si je tudi podjetje Tilray v zadnjih letih prizadevalo doseči druge, donosnejše trge. Podjetje se je že uveljavilo na številnih tujih trgih in se zdaj ponaša s prisotnostjo na treh celinah. Lani se je podjetje Tilray osredotočilo predvsem na Nemčijo. Tilray je že zdaj največji proizvajalec konoplje v najbogatejši evropski državi, s svojo nemško usmeritvijo pa si je zagotovil približno 20 % celotnega trga.

Analitiki so pozitivni. V resnici pa nimam pojma, zakaj. Vir:

Segment marihuane bi lahko bil zanimiv. A žal ne vidim velikega potenciala za rast, ki bi podjetje rešil iz tako čudnega položaja. Kaj pa vi? Ali verjamete v ta sektor? Kaj je vaš favorit na tem področju?

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. To je zgolj moj povzetek in analiza, ki temeljita na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.