S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Musk, Ackman és Chanos figyelmeztet: ez a szektor a következő a sorban a bankösszeomlás után

Ferkó Joó
7. 4. 2023
5 min read

Az USA 2 billió dolláros kereskedelmi ingatlanpiaca alapjaiban remeg. A kamatlábak szárnyalnak, miközben az értékek csökkennek, és egy óriási, 1,5 billió dolláros adósság várja, hogy újrafinanszírozzák. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az ágazat "igazi bajok" felé tart.

Chanos, Ackman és Musk

Az amerikai kamatlábak tavalyi emelkedése máris a 2008-as pénzügyi válság óta a legnagyobb banki felfordulást idézte elő. A vezető közgazdászoktól a Wall Streetig egyre több szakértő figyelmeztet arra, hogy a kereskedelmi ingatlanok lehetnek a következő hely, ahol repedések mutatkoznak.

A magas hitelfelvételi költségek és a banki idegesség okozta szigorodó hitelezési feltételek akadályokat gördíthetnek a nagy ingatlanok tulajdonosai elé, akik megpróbálják refinanszírozni a hitelek halmát. Csak 2023-ban közel 450 milliárd dollárnyi kereskedelmi ingatlanadósság válik esedékessé.

A kamatlábak meredek emelkedésével kapcsolatos helyzetet súlyosbítja, hogy az irodák kihasználtsága országszerte messze elmarad a járvány előtti szinttől, ami az ingatlanok értékelésére nehezedik. Ennek fényében egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a kereskedelmi ingatlanok tulajdonosai nem fizetik ki adósságukat.

Ez tökéletes vihart jelenthet Amerika amúgy is küszködő regionális bankjai számára. A BOFA szerint a kereskedelmi ingatlanok kinnlevőségének közel 70%-át ők tartják!

Íme hét kulcsfontosságú megjegyzés ismert személyiségektől és vállalatoktól a témával kapcsolatban 👇.

Elon Musk, a Tesla és a SpaceX vezérigazgatója

"Ez messze a legsúlyosabb kérdés" - tweetelte szombaton. "A jelzáloghitelek is." A Tesla, a Twitter és a SpaceX vezérigazgatója Kobeissi levelére reagált, amelyben kiemelte, hogy a következő öt évben rekordösszegű, 2,5 billió dollárnyi kereskedelmi ingatlanadósság jár le.

"Ez egy valódi probléma" - válaszolta Musk. "Sok városban magas az irodák üresedési aránya. A jelzálogportfóliók is veszélyben vannak, ha a lakásárak jelentősen csökkennek".

Bill Ackman, a Pershing Square vezérigazgatója

"Sok építési hitelt, ingatlanhitelt és kisvállalkozói hitelt ezek a kisebb bankok nyújtanak. A kereskedelmi ingatlanok fontos részét képezik gazdaságunknak. Ha ezek a bankok elveszítik az összes tőkéjüket és betétjüket, az jelentős lassulást fog okozni" - mondta Ackman a 20VC podcast egyik epizódjában.

Jim Chanos, a híres short-ügynök, a Chanos & Co.

"A kereskedelmi ingatlanok igazán vonzó eszköz volt a felfelé vezető úton" - mondta Chanos. "Amivel most foglalkozunk, az az, hogy rossz piacokon, rossz hitelpiacokon egy igazán rossz eszközzé válik - és ezt mindenki elfelejti" - mondta a short-seller és a Chanos & Company vezetője. "Most annyi mozgó rész van a felszín alatt, ami hatással lesz az értékelésekre, amiről nem biztos, hogy tudsz" - tette hozzá.

Bank of America

"A kereskedelmi ingatlanokat általában úgy tekintik, mint a következő ágazatot, amelyik esni fog, ahogy a CRE-hitelekre vonatkozó hitelezési standardok tovább szigorodnak" - mondta Michael Hartnett a Bank of America-tól.

JPMorgan

"Arra számítunk, hogy a fennálló irodai kereskedelmi jelzáloghitelek körülbelül 21%-a végül nem teljesít, 41%-os veszteségsúlyossági feltételezéssel és 8,6%-os kumulatív veszteségkilátással... A 8,6%-os veszteségrátát alkalmazva az irodai kitettségekre, a bankszektor számára körülbelül 38 milliárd dollár veszteséget jelentene" - mondta a JPMorgan. "Ezen túlmenően a regionális bankok sokkal nagyobb stressznek vannak kitéve, ami csökkenti a hitelek módosítására és a hitelmódosításokba való beleegyezésre való képességüket, tekintettel a mérleg forrásoldalára nehezedő nyomásra" - tette hozzá a bank.

Scott Rechler, a New York-i székhelyű RXR Realty vezérigazgatója

"A kereskedelmi ingatlanok adósságállománya 5,3 billió dollár. Ennek az adósságnak a nagy részét akkor finanszírozták, amikor az elsődleges kamatlábak nulla közelében voltak. Ezt az adósságot azonban olyan környezetben is refinanszírozni kell, amikor a kamatok magasabbak, az értékek alacsonyabbak és a piac kevésbé likvid" - tweetelte Rechler a héten.

Adam Posen , amerikai közgazdász, a Peterson Institute for International Economics elnöke.

"Úgy gondolom, hogy a kereskedelmi ingatlanok terén már folyamatban van egy nagy korrekció" - mondta Adam Posen, a Peterson Institute for International Economics elnöke egy interjúban, hozzátéve, hogy a kereskedelmi ingatlanszektor "igazi zűrzavar" felé tart. "Nem láttuk a jelzáloghitelek és a nem banki pénzügyi közvetítőknél tartott kereskedelmi ingatlanhitelek zökkenőmentes átértékelését, illetve rettenetesen átlátható átértékelését" - mondta Posen.

  • Ön mit gondol?
  • Lát további kockázatokat?

Kérjük, vegye figyelembe, hogy ez nem pénzügyi tanácsadás. Minden befektetést alapos elemzésnek kell alávetni.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.