S&P 500 ^GSPC 5,267.84 -0.74%
Nvidia NVDA $1,037.99 +9.32%
Tesla TSLA $173.74 -3.54%
Apple AAPL $186.88 -2.11%
Alphabet GOOG $175.06 -1.65%
Amazon AMZN $181.05 -1.14%
Microsoft MSFT $427.00 -0.82%
Meta META $465.78 -0.43%

Musk, Ackman in Chanos opozarjajo: ta sektor je naslednji na vrsti po bančnem zlomu

Dragoslav Golob
7. 4. 2023
4 min read

2 bilijona dolarjev vreden ameriški trg poslovnih nepremičnin se trese v svojih temeljih. Obrestne mere letijo navzgor, medtem ko vrednosti padajo, velikanski dolg v višini 1,5 bilijona dolarjev pa čaka na refinanciranje. Strokovnjaki opozarjajo, da se sektor podaja v "resnične težave".

Chanos, Ackman in Musk

Lanskoletni dvig ameriških obrestnih mer je že sprožil največji bančni pretres po finančni krizi leta 2008. Vse več strokovnjakov, od vrhunskih ekonomistov do Wall Streeta, opozarja, da bi lahko bile komercialne nepremičnine naslednje mesto, kjer se bodo pojavile razpoke.

Visoki stroški zadolževanja in zaostreni pogoji posojanja, ki so posledica bančne treme, bi lahko ustvarili ovire za velike lastnike nepremičnin, ki poskušajo refinancirati kup posojil. Samo leta 2023 zapade skoraj 450 milijard dolarjev dolga za poslovne nepremičnine.

Razmere v zvezi z močnim dvigom obrestnih mer otežuje dejstvo, da so stopnje zasedenosti pisarn po vsej državi daleč od ravni pred pandemijo, kar vpliva na vrednotenje nepremičnin. Glede na to se povečuje verjetnost, da lastniki poslovnih nepremičnin ne bodo poravnali svojih dolgov.

To bi lahko bila popolna nevihta za ameriške regionalne banke, ki so že tako v težavah. Po podatkih družbe BOFA imajo v lasti skoraj 70 % neporavnanega dolga za poslovne nepremičnine!

Tukaj je sedem ključnih komentarjev znanih osebnosti in podjetij na to temo 👇

Elon Musk, izvršni direktor podjetij Tesla in SpaceX

"To je daleč najresnejše vprašanje," je v soboto zapisal na Twitterju. "Tudi hipoteke." Izvršni direktor podjetij Tesla, Twitter in SpaceX se je odzval na Kobeissijevo pismo, v katerem je poudaril, da bo v naslednjih petih letih poteklo rekordnih 2,5 bilijona dolarjev dolga za poslovne nepremičnine.

"To je resničen problem," je odgovoril Musk. "V številnih mestih je stopnja nezasedenosti poslovnih prostorov visoka. Tudi hipotekarni portfelji so ogroženi, če se cene stanovanj občutno znižajo."

Bill Ackman, izvršni direktor družbe Pershing Square

"Veliko gradbenih in nepremičninskih posojil ter posojil za mala podjetja izvajajo te manjše banke. Poslovne nepremičnine so pomemben del našega gospodarstva. Če bodo te banke izgubile ves svoj kapital in depozite, bo to povzročilo znatno upočasnitev," je dejal Ackman v eni od epizod podkasta 20VC.

Jim Chanos, znani prodajalec na kratko in vodja podjetja Chanos & Co.

"Komercialne nepremičnine so bile na poti navzgor zelo privlačno sredstvo," je dejal Chanos. "To, s čimer se ukvarjamo, je, da so na slabih trgih, slabih kreditnih trgih, postale res slabo sredstvo - in to vsi pozabljajo," je dejal prodajalec na kratko in vodja Chanos & Company. "Zdaj je pod to površino toliko gibljivih delov, ki bodo vplivali na vrednotenje in za katere morda ne veste," je dodal.

Bank of America

"Komercialne nepremičnine na splošno veljajo za naslednji sektor, ki bo padel, saj se bodo posojilni standardi za posojila CRE še zaostrili," je dejal Michael Hartnett iz banke Bank of America.

JPMorgan

"Pričakujemo, da bo približno 21 % neporavnanih hipotekarnih posojil za poslovne nepremičnine s pisarnami sčasoma neplačanih, pri čemer predvidevamo, da bo stopnja izgube 41 %, napoved kumulativne izgube pa 8,6 % ... Ob uporabi 8,6-odstotne stopnje izgub za izpostavljenost pisarniškim posojilom bi izgube za bančni sektor znašale približno 38 milijard dolarjev," je dejal JPMorgan. "Poleg tega so regionalne banke veliko bolj obremenjene, kar zmanjšuje njihovo sposobnost spreminjanja in dogovarjanja o spremembah posojil glede na pritisk na pasivno stran bilance stanja," je dodala banka.

Scott Rechler, izvršni direktor podjetja RXR Realty s sedežem v New Yorku

"Dolg za poslovne nepremičnine znaša 5,3 bilijona dolarjev. Večina tega dolga je bila financirana, ko so bile glavne obrestne mere blizu ničle. Vendar je treba ta dolg refinancirati tudi v okolju, kjer so obrestne mere višje, vrednosti nižje, trg pa ima manjšo likvidnost," je ta teden na Twitterju zapisal Rechler.

Adam Posen , ameriški ekonomist in predsednik Petersonovega inštituta za mednarodno ekonomijo

"Mislim, da je velika korekcija na področju poslovnih nepremičnin že v teku," je v intervjuju dejal Adam Posen, predsednik Petersonovega inštituta za mednarodno ekonomijo, in dodal, da se sektor poslovnih nepremičnin podaja v "pravo zmešnjavo". "Nismo bili priča gladkemu prevrednotenju ali strašno preglednemu prevrednotenju hipotek in posojil za poslovne nepremičnine, ki jih imajo nebančni finančni posredniki," je dejal Posen.

  • Kaj menite vi?
  • Ali vidite dodatna tveganja?

Upoštevajte, da to ni finančni nasvet. Vsako naložbo je treba temeljito analizirati.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.