S&P 500 ^GSPC 5,266.95 -0.74%
Meta META $474.36 -1.16%
Nvidia NVDA $1,148.25 +0.81%
Alphabet GOOG $177.40 -0.35%
Tesla TSLA $176.19 -0.32%
Microsoft MSFT $429.17 -0.27%
Apple AAPL $190.29 +0.16%
Amazon AMZN $182.02 -0.07%

Cardinal Health se află într-un echilibru precar: vânzări record, dar datorii și pierderi uriașe. Este un pariu…

Nicolae Francescu
9. 4. 2023
6 min read

Cardinal Health, una dintre cele mai mari companii din lume din sectorul farmaceutic, se clatină pe muchie de cuțit. Pe de o parte, beneficiază de o cerere uriașă de produse medicale, iar pe de altă parte, este zdrobită de costuri ridicate și de o datorie de peste 5 miliarde de dolari. Așadar, este compania pe cale să se îmbunătățească sau se va înrăutăți?

Cardinal Health $CAH+1.5% este o companie americană specializată în produse și servicii medicale. Activitățile sale de bază includ distribuția de medicamente și dispozitive medicale, furnizarea de tehnologie informatică pentru industriile de dispozitive medicale și farmaceutice, gestionarea unităților medicale și furnizarea de servicii clinice. De asemenea, compania produce și vinde produse medicale de marcă proprie, cum ar fi mănuși chirurgicale, măști de protecție și alte consumabile medicale. Cardinal Health își desfășoară activitatea în principal pe piața din SUA, dar are și o prezență globală.

Cardinal Health este un jucător important pe piața produselor și serviciilor medicale. Gama sa largă de produse include medicamente, dispozitive medicale, instrumente chirurgicale și consumabile medicale. Compania își desfășoară activitatea în principal pe piața din SUA, unde are o prezență puternică și este unul dintre cei mai mari distribuitori de medicamente și consumabile medicale.

$CAH+1.5%

Avantajele competitive ale companiei includ o gamă largă de produse și servicii, o calitate ridicată a produselor, o tehnologie avansată și o rețea de distribuție eficientă. Cardinal Health se concentrează, de asemenea, pe furnizarea de soluții complete de asistență medicală care includ nu numai furnizarea de produse, ci și consultanță și gestionarea unităților de asistență medicală.

Un alt avantaj al companiei este reprezentat de acoperirea sa globală și de capacitatea de a furniza servicii și produse în întreaga lume. Cardinal Health are, de asemenea, relații puternice cu industria farmaceutică și cu multe unități sanitare, ceea ce îi permite să ofere prețuri avantajoase și alte beneficii clienților săi.

Finanțe

Dacă ne uităm la performanța financiară a companiei, se poate observa că aceasta a înregistrat o creștere a veniturilor în ultimii ani. De exemplu, în 2022, compania va avea venituri de 193 de miliarde de dolari, ceea ce este semnificativ mai mare decât cele 146 de miliarde de dolari din 2019. Această creștere s-a datorat în principal cererii crescute de produse medicale ca urmare a pandemiei COVID-19.

Pe de altă parte, se poate observa că societatea are, de asemenea, costuri ridicate pentru producția și distribuția produselor sale. De exemplu, costul de producție și distribuție în 2022 va ajunge la 186 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă mai mult de 80% din veniturile totale. Acest lucru poate fi atribuit, de exemplu, creșterii prețurilor materiilor prime și costurilor de transport.

Bilanț

Dacă ne uităm la bilanțul Cardinal Health, putem vedea că societatea are o poziție financiară stabilă în general. Activele totale ale companiei vor ajunge la 43,9 miliarde de dolari în 2022, ceea ce este puțin mai puțin decât cele 44,5 miliarde de dolari din 2021. Pe de altă parte, datoriile totale ale companiei în 2022 sunt de 44,6 miliarde de dolari, ceea ce este mai mare decât în anul precedent.

Dar compania are o valoare negativă a capitalului propriu, ceea ce înseamnă că are mai multe pasive decât active. Cu toate acestea, se poate observa că, în 2022, situația s-a îmbunătățit față de anul precedent, când compania avea o valoare pozitivă a capitalului propriu.

Dacă ne uităm la capitalizarea companiei, putem vedea că valoarea totală a capitalizării în 2022 a fost de 4 miliarde de dolari. Cu toate acestea, valoarea totală a datoriei companiei în 2022 este de 5,3 miliarde de dolari, ceea ce este mai mult decât în anul precedent.

Fluxul de numerar

Dacă ne uităm la fluxul de numerar al Cardinal Health, putem vedea că societatea are un flux de numerar pozitiv din operațiuni. De exemplu, în 2022, fluxul de numerar din activitățile de exploatare ajunge la 3,2 miliarde de dolari, ceea ce este mai mult decât în anul precedent. Acest lucru poate fi atribuit unor factori precum creșterea vânzărilor și reducerea costurilor de producție și distribuție. Pe de altă parte, fluxul de numerar din activitățile de finanțare a fost negativ.

Astfel, în general, putem observa că societatea are un flux de numerar liber pozitiv. De exemplu, în 2022, fluxul de numerar liber a atins o valoare de 2,8 miliarde de dolari. Acest lucru permite companiei să investească în noi proiecte și achiziții, plătindu-și în același timp datoriile și pasivele.

P/E nu este indicat aici, probabil din cauza câștigurilor negative pe acțiune (EPS) din ultimele 12 luni. Compania are un nivel relativ scăzut de deținere de către inițiați (0,6%), iar majoritatea acțiunilor sunt free float (256,52 milioane).

De asemenea, PEG nu este listat, probabil din cauza câștigurilor negative pe acțiune din ultimele 12 luni. Compania a înregistrat câștiguri negative pe acțiune în ultimele 12 luni (-4,65 dolari pe acțiune) și este de așteptat să revină la profituri în următorul an (6,34 dolari pe acțiune).

Proprietatea instituțională este foarte ridicată (93%), iar raportul short float este scăzut (1,61%). Compania are un ROE relativ ridicat (94,3%), dar un ROA global negativ (-2,9%). Și, ca să nu uit, compania plătește și un dividend de 2,5%, pe care Cardinal Health a început să îl plătească în 1983 și de atunci îl plătește și îl crește regulat.

Previziunile analiștilor

Cei 15 analiști care oferă previziuni de preț pe 12 luni pentru Cardinal Health Inc au o țintă mediană de 86,00, cu o estimare ridicată de 94,00 și o estimare scăzută de 76,00. Estimarea mediană reprezintă o creștere de +8,54% față de ultimul preț de 79,23.

  • Ce părere aveți despre această companie? 🤔

Vă rugăm să rețineți că aceasta nu este o consiliere financiară. Fiecare investiție trebuie să treacă printr-o analiză amănunțită.


Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.