S&P 500 ^GSPC 5,321.41 +0.25%
Tesla TSLA $186.60 +6.66%
Meta META $464.63 -0.90%
Microsoft MSFT $429.04 +0.87%
Apple AAPL $192.35 +0.69%
Nvidia NVDA $953.86 +0.64%
Alphabet GOOG $179.54 +0.61%
Amazon AMZN $183.15 -0.21%

Družba Cardinal Health je v negotovem položaju: rekordna prodaja, a velik dolg in izgube. Je to mamljiva stava za…

Primoz Krajnc
9. 4. 2023
5 min read

Cardinal Health, eno največjih svetovnih podjetij v farmacevtskem sektorju, je na robu noža. Po eni strani mu koristi veliko povpraševanje po medicinskih izdelkih, po drugi strani pa ga tlačijo visoki stroški in dolg, ki presega 5 milijard dolarjev. Je torej podjetje na pragu izboljšanja ali se bo stanje še poslabšalo?

Cardinal Health $CAH-2.5% je ameriško podjetje, ki je specializirano za izdelke in storitve s področja zdravstva. Njegove glavne dejavnosti vključujejo distribucijo zdravil in medicinskih pripomočkov, zagotavljanje informacijske tehnologije za medicinske pripomočke in farmacevtsko industrijo, upravljanje zdravstvenih ustanov in zagotavljanje kliničnih storitev. Podjetje tudi proizvaja in prodaja medicinske izdelke pod lastno blagovno znamko, kot so kirurške rokavice, zaščitne maske in drugi medicinski pripomočki. Podjetje Cardinal Health deluje predvsem na ameriškem trgu, vendar je prisotno tudi po vsem svetu.

Podjetje Cardinal Health je pomemben akter na trgu medicinskih izdelkov in storitev. Njegova široka paleta izdelkov vključuje zdravila, medicinske pripomočke, kirurške instrumente in medicinske pripomočke. Podjetje deluje predvsem na ameriškem trgu, kjer je močno prisotno in je eden največjih distributerjev zdravil in medicinskega materiala.

$CAH-2.5%

Konkurenčne prednosti družbe vključujejo široko paleto izdelkov in storitev, visoko kakovost izdelkov, napredno tehnologijo in učinkovito distribucijsko mrežo. Družba Cardinal Health se osredotoča tudi na zagotavljanje celovitih zdravstvenih rešitev, ki poleg dobave izdelkov vključujejo tudi svetovanje in upravljanje zdravstvenih ustanov.

Še ena prednost podjetja je njegov globalni doseg ter sposobnost zagotavljanja storitev in izdelkov po vsem svetu. Družba Cardinal Health ima tudi močne odnose s farmacevtsko industrijo in številnimi zdravstvenimi ustanovami, kar ji omogoča, da svojim strankam zagotavlja ugodne cene in druge ugodnosti.

Finance

Če pogledamo finančno uspešnost podjetja, lahko ugotovimo, da so se njegovi prihodki v zadnjih letih povečali. Na primer, leta 2022 bo podjetje imelo 193 milijard dolarjev prihodkov, kar je bistveno več kot leta 2019, ko je imelo 146 milijard dolarjev. Ta rast je bila predvsem posledica povečanega povpraševanja po medicinskih izdelkih zaradi pandemije COVID-19.

Po drugi strani pa je razvidno, da ima podjetje tudi visoke stroške proizvodnje in distribucije svojih izdelkov. Tako bodo na primer stroški proizvodnje in distribucije leta 2022 dosegli 186 milijard dolarjev, kar je več kot 80 % vseh prihodkov. To je mogoče pripisati na primer naraščajočim cenam surovin in prevoznim stroškom.

Bilanca stanja

Če si ogledamo bilanco stanja družbe Cardinal Health, lahko vidimo, da ima podjetje na splošno stabilen finančni položaj. Skupna sredstva podjetja bodo leta 2022 dosegla 43,9 milijarde dolarjev, kar je nekoliko manj od 44,5 milijarde dolarjev leta 2021. Po drugi strani pa skupne obveznosti podjetja leta 2022 znašajo 44,6 milijarde dolarjev, kar je več kot prejšnje leto.

Vendar ima podjetje negativno vrednost lastniškega kapitala, kar pomeni, da ima več obveznosti kot sredstev. Kljub temu je razvidno, da se je leta 2022 stanje izboljšalo glede na prejšnje leto, ko je imelo podjetje pozitivno vrednost lastniškega kapitala.

Če pogledamo kapitalizacijo podjetja, lahko vidimo, da je bila skupna vrednost kapitalizacije leta 2022 4 milijarde USD. Vendar pa je skupna vrednost dolga podjetja leta 2022 znašala 5,3 milijarde dolarjev, kar je več kot prejšnje leto.

Denarni tok

Če si ogledamo denarni tok družbe Cardinal Health, lahko vidimo, da ima družba pozitiven denarni tok iz poslovanja. Denarni tok iz poslovanja na primer leta 2022 doseže 3,2 milijarde dolarjev, kar je več kot prejšnje leto. To lahko pripišemo dejavnikom, kot so povečana prodaja ter zmanjšani stroški proizvodnje in distribucije. Po drugi strani pa je bil denarni tok iz financiranja negativen.

Tako lahko na splošno ugotovimo, da ima podjetje pozitiven prosti denarni tok. Leta 2022 je na primer prosti denarni tok dosegel vrednost 2,8 milijarde dolarjev. To podjetju omogoča, da vlaga v nove projekte in prevzeme, hkrati pa odplačuje svoje obveznosti in dolgove.

Kazalnik P/E tu ni prikazan, verjetno zaradi negativnega dobička na delnico (EPS) v zadnjih 12 mesecih. Podjetje ima razmeroma nizko stopnjo lastništva notranjih informacij (0,6 %), večina delnic pa je v prostem obtoku (256,52 milijona).

PEG prav tako ni naveden, verjetno zaradi negativnega dobička na delnico v zadnjih 12 mesecih. Družba je v zadnjih 12 mesecih ustvarila negativen dobiček na delnico (-4,65 dolarja na delnico), v naslednjem letu pa naj bi ponovno ustvarila dobiček (6,34 dolarja na delnico).

Institucionalno lastništvo je zelo visoko (93 %), delež kratkih delnic pa nizek (1,61 %). Podjetje ima razmeroma visoko donosnost lastniškega kapitala (94,3 %), vendar na splošno negativno donosnost na kapital (-2,9 %). In da ne pozabim, podjetje izplačuje tudi 2,5-odstotno dividendo, ki jo je Cardinal Health začel izplačevati leta 1983 in jo od takrat redno izplačuje in povečuje.

Napovedi analitikov

15 analitikov, ki za družbo Cardinal Health Inc. napovedujejo 12-mesečne cene, ima srednjo ciljno vrednost 86,00, visoko oceno 94,00 in nizko 76,00. Srednja ocena pomeni povečanje za +8,54 % glede na zadnjo ceno 79,23.

  • Kaj menite o podjetju? 🤔

Upoštevajte, da to ni storitev finančnega svetovanja. Vsaka naložba mora iti skozi temeljito analizo.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.