S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Delta Airlines elemzés: a legerősebb szereplő a légitársaságok között?

Bandi Császár
9. 4. 2023
7 min read

A Delta Airlines a légiközlekedési iparág jól ismert szuperhatalma. A világjárvány és a légitársaságok kiesése azonban keményen sújtotta őket. Vajon talpra tudnak állni? És milyen gyorsan?

A Delta Airlines $DAL+1.2% Amerika egyik legnagyobb légitársasága. A céget 1924-ben alapították, székhelye a Georgia állambeli Atlantában található. A Delta naponta több mint 5500 járatot üzemeltet hat kontinens 52 országának több mint 300 célállomására. Nagy csomópontjai Atlantában, Detroitban, Los Angelesben, New Yorkban, Seattle-ben és Salt Lake Cityben vannak.

A Delta flottája több mint 900 különböző típusú repülőgépből áll. A legelterjedtebb típusok a Boeing 717, 737, 757 és 767, valamint az Airbus A320, A330 és A350. A Delta SkyMiles a Delta Airlines törzsutasprogramja, a világ egyik legszélesebb körben használt légitársasági törzsutasprogramja.

Szektor

A Delta Airlines az utasszállító légitársaságok szektorában tevékenykedik. Ez egy rendkívül versenyképes iparág, amely számos kihívással néz szembe:

  • Erős verseny - A Delta kemény versenyben áll más nagy amerikai légitársaságok, például az American Airlines, a United Airlines, valamint az olyan fapados légitársaságok, mint a Southwest és a Spirit által. Ez az árakra és a költségekre gyakorolt nyomást eredményez.
  • Magas működési költségek - A légitársaságok üzemeltetése a repülőgépek, az üzemanyag, a repülőtéri díjak és a karbantartás magas költségei miatt nagy pénzügyi kihívást jelent. Ez magas követelményeket támaszt a hatékonysággal és az alacsony költségekkel szemben.
  • Azolajáraktól való függés - A légitársaságok költségeinek jelentős részét a repülőgép-üzemanyagárak teszik ki. A Delta ezért függ a nyersolaj és a kőolajszármazékok árától. Ha az olajárak emelkednek, a légitársaságok profitja csökken.
  • Gazdasági érzékenység - A légiközlekedési ágazat érzékeny a gazdasági ciklusokra. Gazdasági visszaesés idején az emberek kevesebbet utaznak és kevesebbet költenek, ami negatívan hat a légitársaságok bevételeire és nyereségére.
  • Szabályozás - A légiközlekedési ágazat szigorú biztonsági és egyéb szabályozások hatálya alá tartozik, amelyek további költségeket rónak a légitársaságokra. A Polgári Légiközlekedési Hatóság (CAA) szigorúan ellenőrzi és szankcionálja az előírások megsértését.
  • Pandémiák - Mint kiderült, a járványok mélyreható hatással lehetnek a légitársaságokra. Ráadásul a világot megrémítő covida után most mindenki emlékezni fog rá.

Verseny

A Delta Airlines konkurenciája elsősorban a többi nagy amerikai légitársaság (a Nagy Három):

  • American Airlines - a világ legnagyobb légitársasága az utasok száma alapján. Kiterjedt útvonalhálózatot üzemeltet az Egyesült Államokban, Kanadában, a Karib-térségben és Latin-Amerikában. Piaci kapitalizációja mintegy 12 milliárd USD.
  • United Airlines - a harmadik legnagyobb amerikai légitársaság. Több mint 360 célállomásra repül több mint 60 országban. Piaci kapitalizációja 23 milliárd USD.

A Dalta versenytársai közé tartoznak még:

A Dalta légitársaságok: a fapados légitársaságok, mint például a Southwest Airlines $LUV+0.7% és a Spirit Airlines. Ezek az alacsonyabb viteldíjak révén sikeresen vonzzák az utasokat.

Összességében ez egy nagyon versenyképes környezet. A légitársaságok sikerének kulcsa az alacsony árak, a minőségi szolgáltatás, a kiterjedt kapcsolati hálózat és az ügyfélhűség. Az elmúlt években az amerikai piac fúziók révén konszolidálódott (a Delta egyesült a Northwest Airlines-szal, az American a US Airways-szel), ami megerősítette a nagy szereplőket.

Jelenlegi helyzet

A DAL nagyon lenyűgöző eredményekről számolt be 2022-re vonatkozóan. 2022. 12/31-én a DAL bevételei 50 milliárd dollárra rúgtak, ami felülmúlta a COVID előtti 47 milliárd dolláros bevételeit, és 69%-kal nőtt az előző évhez képest. A DAL az EBITDA tekintetében is hatalmas növekedésről számolt be, a 2021-es -6,0 milliárd dollárról 2022-ben 5,6 milliárd dollárra nőtt.

A DAL EBITDA-ja fordulatot mutat. Forrás:

Bár a vállalatnak jelentős fix kifizetései vannak, megmutatta, hogy a bevételek kezdenek stabilizálódni és a nyereség visszatér, így nem lesz gondja az adósságszolgálatával.

A Covid foga egyértelműen látszik

Ráadásul a DAL uralja a versenyt. Ha megnézzük a versenytársak elemzését, a DAL az összes versenytársat felülmúlja az LTM bevételek, az EBIT és az EBITDA alapján.

Miután a COVID program keretében feloldották az utazási korlátozásokat, az emberek újra elkezdtek utazni és repülőjegyet használni. A DAL nemrégiben tartott befektetői prezentációja részletesen bemutatta az alábbi ábrát a légi utazás hosszú távú trendjeiről. 2020-tól a légiközlekedési ágazat folyamatosan visszatér a normális szintre, és 2022-ben visszatér a GDP 1,2%-át kitevő történelmi szintre. A légitársaságok GDP-hez viszonyított bevételeinek növekedése azt jelzi, hogy a légitársaságok részvényei visszatérnek a normális szintre.

Ez a mérőszám hihetetlenül hasznos a légiközlekedési ágazathoz kapcsolódó jövőbeli kereslet meghatározásában. Feltételezve, hogy a DAL képes lesz a múltbeli bevételi arányt megtartani, a GDP 0,8%-áról 1,2%-ra történő növekedés a légiközlekedési ágazat iránti erős keresletet jelzi a jövőben. Tekintettel arra, hogy a DAL az elmúlt tizenkét hónapban a bevételek és a nyereségesség tekintetében a versenytársak élén állt, nem okozhat gondot a következő 5 évben a -12%-os implikált növekedési ráta meghaladása.

Összességében a Delta-részvények számos mutató alapján olcsónak tűnnek. A légitársaságot mindössze 7x valószínűsíthető jövőbeni nyereség és 6x jövőbeni EBITDA mellett kereskedik. Az iparági átlag 17,5x várható jövőbeli nyereség és 11x EBITDA.

Ez a légitársaság közel 6x 2024-es becsült nyereséggel kereskedik, ami nagyon olcsó. Figyelembe véve, hogy a Delta kétszámjegyű ütemben növeli bevételeit. A Delta ma is nagyon jól tőkésített, 6,53 milliárd dollár készpénzzel és 6,36 milliárd dollár működési cash flow-val.

A $LUV-hoz+0.7% hasonlóan - nem ebben a szektorban keresek képviselőt a portfólióba, de a Delta az egyik legjobb képviselőnek tűnik ebben a szektorban - különösen az erős pénzügyi helyzete és kilátásai miatt.

Mi a helyzet veled? Neked van képviselőd a légitársaságok közül? Melyik és miért?

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon való befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.