S&P 500 ^GSPC 5,267.84 -0.74%
Nvidia NVDA $1,037.99 +9.32%
Tesla TSLA $173.74 -3.54%
Apple AAPL $186.88 -2.11%
Alphabet GOOG $175.06 -1.65%
Amazon AMZN $181.05 -1.14%
Microsoft MSFT $427.00 -0.82%
Meta META $465.78 -0.43%

Delta Airlines Analiza: najmočnejši igralec med letalskimi družbami?

Željko Kos
9. 4. 2023
6 min read

Družba Delta Airlines je znana velesila v letalski industriji. Vendar sta jih močno prizadela pandemija in izpad letalskih prevoznikov. Ali si lahko opomorejo? In kako hitro?

Delta Airlines $DAL-0.7% je ena največjih ameriških letalskih družb. Ustanovljena je bila leta 1924 in ima sedež v Atlanti v Georgii. Delta opravlja več kot 5.500 letov na dan na več kot 300 destinacij v 52 državah na šestih celinah. Glavna vozlišča ima v Atlanti, Detroitu, Los Angelesu, New Yorku, Seattlu in Salt Lake Cityju.

Deltino floto sestavlja več kot 900 letal različnih tipov. Najpogostejši modeli so letala Boeing 717, 737, 757 in 767 ter Airbus A320, A330 in A350. Delta SkyMiles je program za pogoste potnike družbe Delta Airlines, eden najbolj razširjenih programov za pogoste potnike letalskih prevoznikov na svetu.

Sektor

Družba Delta Airlines deluje v sektorju potniških letalskih prevoznikov. Gre za zelo konkurenčno panogo, ki se sooča s številnimi izzivi:

  • Močna konkurenca - Delta se sooča z močno konkurenco drugih večjih ameriških letalskih prevoznikov, kot sta American Airlines in United Airlines, ter nizkocenovnih prevoznikov, kot sta Southwest in Spirit. To povzroča pritisk na zniževanje cen in stroškov.
  • Visoki stroški poslovanja - Poslovanje letalskih družb je zaradi visokih stroškov letal, goriva, letaliških pristojbin in vzdrževanja finančno zelo zahtevno. To postavlja visoke zahteve glede učinkovitosti in nizkih stroškov.
  • Odvisnost od cen nafte - cene letalskega goriva predstavljajo pomemben del stroškov letalskih prevoznikov. Družba Delta je zato odvisna od cen surove nafte in naftnih derivatov. Če se cene nafte zvišajo, se dobiček letalske družbe zmanjša.
  • Ekonomska občutljivost - letalska industrija je občutljiva na gospodarske cikle. Med gospodarskim upadom ljudje manj potujejo in trošijo, kar negativno vpliva na prihodke in dobiček letalskih družb.
  • Predpisi - Za letalsko industrijo veljajo strogi varnostni in drugi predpisi, ki letalskim družbam nalagajo dodatne stroške. Uprava za civilno letalstvo (CAA) strogo nadzoruje in kaznuje vse kršitve predpisov.
  • Pandemije - Izkazalo se je, da imajo lahko pandemije bolezni velik vpliv na letalske prevoznike. Še več, po tisti covidski, ki je prestrašila svet in si jo bodo zdaj vsi zapomnili.

Konkurenca

Konkurenca družbe Delta Airlines so predvsem drugi veliki ameriški letalski prevozniki (veliki trije):

  • American Airlines - največji letalski prevoznik na svetu po številu potnikov. Upravlja obsežno mrežo prog v ZDA, Kanadi, na Karibih in v Latinski Ameriki. Njegova tržna kapitalizacija znaša približno 12 milijard USD.
  • United Airlines - tretji največji ameriški letalski prevoznik. Leteče na več kot 360 destinacij v več kot 60 državah. Njegova tržna kapitalizacija znaša 23 milijard USD.

Konkurenti družbe Dalta so tudi:

nizkocenovni letalski prevozniki, kot sta Southwest Airlines $LUV-4.4% in Spirit Airlines. Te družbe uspešno privabljajo potnike z nižjimi cenami letalskih vozovnic.

Na splošno gre za zelo konkurenčno okolje. Ključ do uspeha letalskih prevoznikov je sposobnost ponujanja nizkih cen, kakovostnih storitev, obsežne mreže povezav in zvestobe strank. V zadnjih letih se je ameriški trg konsolidiral z združitvami (Delta se je združila z Northwest Airlines, American z US Airways), kar je okrepilo velike igralce.

Trenutni položaj

Družba DAL je poročala o zelo impresivnih rezultatih za leto 2022. 31. 12. 2022 je imela prihodke v višini 50 milijard USD, kar je preseglo prihodke pred uvedbo COVID v višini 47 milijard USD in se v primerjavi s prejšnjim letom povečalo za 69 %. DAL je poročala tudi o velikem povečanju EBITDA, ki se je z -6,0 milijarde USD v letu 2021 povečal na 5,6 milijarde USD v letu 2022.

EBITDA družbe DAL se obrača na bolje. Vir:

Čeprav ima podjetje precejšnja fiksna plačila, je pokazalo, da se prihodki začenjajo stabilizirati in dobički vračati, zato ne bi smelo imeti težav s servisiranjem dolga.

Covidov zob je jasno viden

Poleg tega družba DAL prevladuje nad konkurenco. Če pogledamo analizo primerljivih podjetij, je DAL boljši od vseh konkurentov na podlagi prihodkov LTM, EBIT in EBITDA.

Po odpravi omejitev potovanj v okviru programa COVID so ljudje ponovno začeli potovati in uporabljati letalske vozovnice. Na nedavni predstavitvi družbe DAL za vlagatelje je bil podrobno predstavljen naslednji graf dolgoročnih trendov na področju letalskih prevozov. Od leta 2020 se letalska industrija postopoma normalizira, leta 2022 pa se bo vrnila na zgodovinsko raven 1,2 % BDP. Povečanje razmerja med prihodki letalskih prevoznikov in BDP je kazalnik, da se zaloge letalskih prevoznikov normalizirajo.

Ta metrika je izjemno uporabna pri določanju prihodnjega povpraševanja, povezanega z letalsko industrijo. Ob predpostavki, da bo DAL uspel pridobiti enak delež prihodkov kot v preteklosti, povečanje z 0,8 % na 1,2 % BDP kaže na veliko povpraševanje po letalski industriji v prihodnosti. Glede na to, da je DAL v zadnjih dvanajstih mesecih vodil konkurenco v smislu prihodkov in dobičkonosnosti, v naslednjih petih letih brez težav preseže implicirano stopnjo rasti -12 %.

Na splošno so delnice družbe Delta po številnih kazalnikih videti poceni. Letalski prevoznik se prodaja po ceni, ki je le 7-kratnik verjetnega prihodnjega dobička in 6-kratnik prihodnjega dobička pred obrestmi, davki, amortizacijo in amortizacijo (EBITDA). Povprečje v panogi je 17,5-kratnik pričakovanega prihodnjega dobička in 11-kratnik EBITDA.

Ta letalski prevoznik se trguje po skoraj 6-kratniku ocenjenega dobička za leto 2024, kar je zelo poceni. Glede na to, da Delta povečuje prihodke z dvoštevilčno stopnjo. Delta je danes tudi zelo dobro kapitalizirana, saj ima 6,53 milijarde dolarjev gotovine in 6,36 milijarde dolarjev denarnega toka iz poslovanja.

Podobno kot pri $LUV-4.4% - za portfelj ne iščem predstavnika v tem sektorju, vendar se Delta zdi eden boljših predstavnikov v tem sektorju - zlasti zaradi njenega močnega finančnega položaja in obetov.

Kaj pa vi? Ali imate predstavnika med letalskimi družbami? Katerega in zakaj?

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. Gre zgolj za moj povzetek in analizo, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.