S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Един от най-големите хедж фондове разкрива защо в момента е предпазлив по отношение на акциите

Teodor Aleksandrov
10. 4. 2023
1 min read

Заместник-изпълнителният директор на Man Group Марк Джоунс има песимистична прогноза за акциите. Въпреки ралито, което се възстанови от последните пазарни сътресения, Джоунс заяви: "Рискът и възнаграждението за акциите в момента са непропорционални, като се позоваваме на влошаващите се фундаментални показатели, макроикономическите пречки и инвеститорите, които изтеглят парите си от акциите.

Man Group е глобална инвестиционна компания, базирана в Обединеното кралство, с управлявани активи на стойност приблизително 109 млрд. долара. Тя е най-големият публично търгуван хедж фонд в света. Man Group инвестира в широк спектър от финансови пазари и инструменти, като използва различни инвестиционни стилове, включително дългосрочни тенденции, числови и фундаментални подходи на пазарите на акции, валутните пазари, кредитните пазари и търговията с деривати.

Man Group е основана през 1783 г. и е със седалище в Лондон. Тя има офиси в Европа, Северна Америка, Азия и Близкия изток. Компанията е регистрирана на Лондонската фондова борса и е част от индекса FTSE 250.

С такъв богат опит и експертиза на финансовите пазари Man Group има изключителна способност да оценява глобалните икономически и пазарни тенденции. Ето защо инвеститорите трябва да обръщат голямо внимание на Марк Джоунс, когато той изразява предпазливост по отношение на текущите оценки на акциите. Като заместник-изпълнителен директор на тази голяма фирма с богат опит Джоунс има достъп до широк спектър от данни и анализи, които го водят до песимистичната му позиция. Като се има предвид дългата история на успешни инвестиции на Man Group, си струва да се вземат насериозно предупрежденията на Джоунс за рисковете, които биха могли да изненадат неприятно инвеститорите, фокусирани предимно върху потенциалната възвръщаемост.

Марк Джоунс, заместник-изпълнителен директор на Man Group, най-големият публично търгуван хедж фонд, е предпазлив по отношение на акциите въпреки ралито на акциите, което преодоля банковия хаос през март, и очевидното оценяване от страна на пазарите на мекото приземяване на икономиката.

В петъчния подкаст на Bloomberg What Goes Up Джоунс заяви: "Върху реалните активи действа коварна сила, която отдавна не е съществувала. Мисля, че рискът и възнаграждението за акциите са много неравностойни в момента".

Джоунс заяви, че фундаменталните показатели на акциите вероятно ще се влошат, като добави, че има потенциал за по-нататъшно понижаване на очакванията за печалбите на компаниите. Стратезите на Goldman Sachs очакват приходите на американските компании през предстоящия сезон да спаднат най-много от началото на пандемията COVID-19, като печалбата на акция се очаква да намалее със 7% на годишна база, според бележка на банката, публикувана миналата седмица.

Джоунс също така заяви, че инвеститорите пренасочват парите си от акции към алтернативи като държавни облигации и корпоративни заеми. Той каза: "Независимо дали става въпрос за потребители или за големи институционални клиенти, които започват да се връщат към клас активи, който откровено казано е бил сравнително в немилост, някои от тези потоци от средства също са проблем за акциите, защото хората просто преместват пари."

В подкрепа на това твърдение Goldman Sachs изчислява, че през тази година американските домакинства ще продадат акции на стойност 750 млрд. долара поради по-високите лихвени проценти и устойчивата инфлация.

Коментарът на Джоунс е един от малкото предпазливи възгледи за акциите, докато повечето стратези очакват икономиката на САЩ да направи меко приземяване през тази година, дори ако макроикономическите проблеми продължат. Притесненията на Джоунс се основават на фундаментални и макроикономически фактори, които според него в момента се подценяват от инвеститорите.

Моля, имайте предвид, че това не е финансов съвет.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.