S&P 500 ^GSPC 5,298.57 +0.58%
Tesla TSLA $179.47 +3.30%
Nvidia NVDA $1,058.72 +2.00%
Meta META $474.76 +1.93%
Apple AAPL $190.07 +1.71%
Alphabet GOOG $176.40 +0.77%
Microsoft MSFT $429.70 +0.63%
Amazon AMZN $180.44 -0.34%

Az egyik legnagyobb fedezeti alap elárulja, miért óvatos jelenleg a részvényekkel kapcsolatban

Bertalan Görög
10. 4. 2023
4 min read

Mark Jones, a Man Group vezérigazgató-helyettese pesszimista kilátásokat lát a részvények tekintetében. A közelmúltbeli piaci zavarokból kilábaló rally ellenére Jones elmondta: "A részvények kockázata és jutalma jelenleg aránytalan, hivatkozva a romló fundamentális adatokra, a makrogazdasági akadályokra és a befektetők kivonják a pénzt a részvényekből.

A Man Group egy brit székhelyű globális befektetési vállalat, amely mintegy 109 milliárd dollárnyi vagyont kezel. A világ legnagyobb nyilvánosan jegyzett fedezeti alapja. A Man Group a pénzügyi piacok és eszközök széles skálájába fektet be, különböző befektetési stílusokat alkalmazva, beleértve a hosszú távú trendeket, a numerikus és fundamentális megközelítéseket a részvénypiacokon, a devizapiacokon, a hitelpiacokon és a származtatott termékek kereskedelmében.

A Man Groupot 1783-ban alapították, székhelye Londonban található. Európa-, Észak-Amerika-, Ázsia- és Közel-Kelet-szerte rendelkezik irodákkal. A vállalatot a londoni tőzsdén jegyzik, és az FTSE 250 index tagja.

A pénzügyi piacokon szerzett széles körű tapasztalattal és szakértelemmel a Man Group kivételes képességgel rendelkezik a globális gazdasági és piaci trendek felmérésében. Ezért a befektetőknek érdemes odafigyelniük Mark Jonesra, amikor óvatosságát fejezi ki a részvények jelenlegi értékelésével kapcsolatban. Jones e nagy, nagy tapasztalattal rendelkező cég vezérigazgató-helyetteseként széles körű adatokhoz és elemzésekhez fér hozzá, amelyek pesszimista álláspontjához vezetik. Tekintettel a Man Group sikeres befektetések hosszú múltjára, érdemes komolyan venni Jones figyelmeztetéseit a kockázatokról, amelyek kellemetlen meglepetést okozhatnak az elsősorban a potenciális hozamokra összpontosító befektetőknek.

Mark Jones, a legnagyobb tőzsdén jegyzett fedezeti alap, a Man Group vezérigazgató-helyettese óvatos a részvényekkel kapcsolatban, annak ellenére, hogy a márciusi banki káoszon túllépő részvény-rali és a piacok látszólag elismerik a gazdaság puha leszállását.

A Bloomberg What Goes Up podcastjában pénteken Jones azt mondta: "A reáleszközökre egy olyan alattomos erő nehezedik, amely már régóta nem volt. Úgy gondolom, hogy a részvények kockázata és jutalma most nagyon egyenlőtlen".

Jones szerint a részvények fundamentumai valószínűleg romlani fognak, hozzátéve, hogy a vállalatok nyereségvárakozásainak további leminősítése is lehetséges. A Goldman Sachs stratégái arra számítanak, hogy a közelgő eredményszezonban a COVID-19 világjárvány kezdete óta a legnagyobb mértékben esnek az amerikai vállalatok eredményei, az egy részvényre jutó nyereség pedig várhatóan 7%-kal csökken éves szinten - olvasható a bank múlt héten kiadott jegyzetében.

Jones azt is elmondta, hogy a befektetők kivonják a pénzt a részvényekből, és olyan alternatívákba fektetik, mint az államkötvények és a vállalati hitelek. Azt mondta: "Akár fogyasztókról, akár nagy intézményi ügyfelekről van szó, akik kezdenek visszatérni egy olyan eszközosztályba, amely őszintén szólva viszonylag kiesett a kegyeikből, a pénzáramlás egy része a részvények számára is problémát jelent, mert az emberek egyszerűen átcsoportosítják a pénzt".

Ezt az állítást alátámasztja, hogy a Goldman Sachs becslése szerint az amerikai háztartások idén 750 milliárd dollár értékben adnak el részvényeket a magasabb kamatlábak és a tartós infláció miatt.

Jones megjegyzése egyike a részvényekkel kapcsolatos kevés óvatos véleménynek, miközben a legtöbb stratéga arra számít, hogy az amerikai gazdaság idén puha leszállást hajt végre, még akkor is, ha a makrogazdasági problémák folytatódnak. Jones aggodalmai olyan fundamentális és makrogazdasági tényezőkön alapulnak, amelyeket szerinte a befektetők jelenleg alulértékelnek.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez nem pénzügyi tanácsadás.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.