S&P 500 ^GSPC 5,266.95 -0.74%
Meta META $474.36 -1.16%
Nvidia NVDA $1,148.25 +0.81%
Alphabet GOOG $177.40 -0.35%
Tesla TSLA $176.19 -0.32%
Microsoft MSFT $429.17 -0.27%
Apple AAPL $190.29 +0.16%
Amazon AMZN $182.02 -0.07%

Eden največjih hedge skladov razkriva, zakaj je trenutno previden glede delnic

Primoz Krajnc
10. 4. 2023
3 min read

Namestnik izvršnega direktorja družbe Man Group Mark Jones ima pesimistične napovedi glede delnice. Kljub rasti, ki se je po nedavnih tržnih pretresih opomogla, Jones pravi: Jones: "Tveganje in donosnost delnic sta trenutno nesorazmerna, pri čemer se sklicuje na slabše temeljne podatke, makroekonomske ovire in vlagatelje, ki se odločajo za umik denarja iz delnic.

Man Group je globalna investicijska družba s sedežem v Združenem kraljestvu s približno 109 milijardami dolarjev sredstev v upravljanju. Je največji hedge sklad na svetu, s katerim se javno trguje. Skupina Man Group vlaga v številne finančne trge in instrumente z uporabo različnih naložbenih stilov, vključno z dolgoročnimi trendi, numeričnimi in temeljnimi pristopi na delniških trgih, valutnih trgih, kreditnih trgih in pri trgovanju z izvedenimi finančnimi instrumenti.

Skupina Man Group je bila ustanovljena leta 1783 in ima sedež v Londonu. Ima pisarne po vsej Evropi, Severni Ameriki, Aziji in na Bližnjem vzhodu. Podjetje kotira na londonski borzi in je del indeksa FTSE 250.

S tako obsežnimi izkušnjami in strokovnim znanjem na finančnih trgih ima skupina Man Group izjemno sposobnost ocenjevanja svetovnih gospodarskih in tržnih trendov. Vlagatelji bi zato morali biti pozorni na Marka Jonesa, ko izraža previdnost glede trenutnega vrednotenja delnic. Kot namestnik izvršnega direktorja tega velikega podjetja z bogatimi izkušnjami ima Jones dostop do številnih podatkov in analiz, ki ga vodijo do njegovega pesimističnega stališča. Glede na dolgo zgodovino uspešnih naložb skupine Man Group je vredno resno jemati Jonesova opozorila o tveganjih, ki bi lahko neprijetno presenetila vlagatelje, osredotočene predvsem na potencialne donose.

Mark Jones, namestnik izvršnega direktorja Man Group, največjega hedge sklada, s katerim se javno trguje, je previden glede delnic kljub borzni rasti, ki je premagala marčevski bančni kaos, in kljub temu, da trgi očitno cenijo mehak pristanek gospodarstva.

V petkovem podkastu Bloomberga What Goes Up je Jones dejal: "Na realna sredstva deluje zahrbtna sila, ki je že dolgo ni bilo. Mislim, da sta tveganje in nagrada za lastniške vrednostne papirje zdaj zelo neenakomerna."

Jones je dejal, da se bodo temeljni dejavniki lastniških vrednostnih papirjev verjetno še poslabšali, in dodal, da obstaja možnost nadaljnjega zniževanja pričakovanih dobičkov podjetij. Strategi banke Goldman Sachs pričakujejo, da se bodo dobički ameriških podjetij v prihajajoči poslovni sezoni zmanjšali najbolj od začetka pandemije COVID-19, pri čemer naj bi se dobiček na delnico na letni ravni zmanjšal za 7 %, je navedeno v zapisu, ki ga je banka objavila prejšnji teden.

Jones je tudi dejal, da vlagatelji preusmerjajo denar iz delnic v alternative, kot so državne obveznice in posojila podjetjem. Dejal je: "Ne glede na to, ali gre za potrošnike ali velike institucionalne stranke, ki se začenjajo vračati v razred sredstev, ki je bil odkrito povedano relativno v nemilosti, je del tega toka sredstev problem tudi za delnice, saj ljudje preprosto premikajo denar."

Goldman Sachs v podporo tej trditvi ocenjuje, da bodo ameriška gospodinjstva letos zaradi višjih obrestnih mer in trajne inflacije prodala za 750 milijard dolarjev delnic.

Jonesov komentar je eden redkih previdnih pogledov na delnice, medtem ko večina strategov pričakuje, da bo ameriško gospodarstvo letos doživelo mehak pristanek, tudi če se bodo makroekonomske težave nadaljevale. Jonesova zaskrbljenost temelji na temeljnih in makroekonomskih dejavnikih, za katere meni, da jih vlagatelji trenutno premalo cenijo.

Upoštevajte, da to ni finančni nasvet.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.