S&P 500 ^GSPC 5,290.21 -0.59%
Tesla TSLA $178.54 -4.32%
Nvidia NVDA $933.50 -2.13%
Alphabet GOOG $177.15 -1.33%
Apple AAPL $190.66 -0.88%
Meta META $467.51 +0.62%
Amazon AMZN $182.22 -0.51%
Microsoft MSFT $427.74 -0.30%

Cel mai așteptat IPO al anului este iminent - Northvolt

dalcasandu
10. 4. 2023
5 min read

Una dintre cele mai așteptate intrări pe bursă din ultima vreme - Northvolt, liderul super ecologic și super high-tech în domeniul bateriilor pentru vehicule electrice. Compania populară pare să facă fericiți investitorii și va intra în curând în bursă.

"Lucrăm de mai bine de un an pentru a pune la punct toate procesele și controalele interne, iar apoi va fi la latitudinea pieței să judece. Vom vedea cum va arăta piața în următorul an sau doi", a declarat Andreas Pettersson Rohman, vicepreședinte pentru finanțe corporative și relații cu investitorii la Northvolt.

Aceste comentarii confirmă faptul că fanii tehnologiei bateriilor ar putea fi nerăbdători să vadă Northvolt devenind efectiv publică.

Având în vedere mărimea potențială a IPO și numărul de companii europene care au decis recent să se listeze la bursă în SUA, alegerea bursei de valori de către Northvolt va fi analizată foarte atent.

Toate opțiunile sunt pe masă pentru companie. "De exemplu, o dublă listare ar însemna mai multă muncă" pentru mica echipă de finanțe a companiei, în timp ce firma continuă să se concentreze pe scalare și creștere. " Apoi trebuie să ne uităm la ce piață ne-ar oferi o evaluare mai bună", spune Pettersson.

https://www.youtube.com/watch?v=P1kQ6ozFb9Q

Dar listarea la bursă nu este o joacă de copii. Acesta este motivul pentru care Northvolt a decis să strângă 8 miliarde de dolari de la producători auto, fonduri de pensii, bănci și chiar investitori privați. Ultima dată când compania a fost evaluată de investitori la 11 miliarde de euro a fost în 2021. Pettersson, fost director al investitorului suedez EQT, s-a alăturat Northvolt în 2020. Și, deși nu a scos încă nicio companie la bursă, este probabil că va face acest lucru pentru Northvolt.

O parte a pregătirii pentru IPO a fost să arate că firma este într-adevăr ecologică . Deloc surprinzător, Northvolt a primit cel mai mare rating.

Și când va avea loc IPO-ul? Două ferestre sunt probabile - noiembrie și decembrie 2023 sau mai-iunie 2024 . Există mai multe opțiuni pentru listarea Northvolt. Compania poate alege Europa sau SUA. Dar Northvolt are nevoie de bani de la investitori. Și mulți. Va avea nevoie de aproximativ dublul celor 8 miliarde de dolari pe care i-a strâns deja pentru afinaliza toate proiectele de fabrici planificate, dar Pettersson nu se grăbește.

Cu toate acestea, spune Pettersson, provocarea pentru Northvolt este că, de multe ori, afacerea sa nu se încadrează în cadrul investitorilor.

"Nu ne încadrăm în cadrele investitorilor tradiționali - nu avem o experiență dovedită și suntem prea mari consumatoare de capital pentru alții - cei pe care am reușit să îi aducem sunt cei care se simt confortabil să iasă din cadrele lor. Am reușit să le dăm încredere în ceea ce privește due diligence-ul lor."

Ce este Northvolt?

Northvolt este o companie suedeză axată pe producția de baterii litiu-ion. A fost fondată în 2016 de Peter Clafs, un fost director al Tesla, și de alți investitori. Northvolt își propune să devină lider în producția de baterii durabile și scalabile pentru vehicule electrice și energie regenerabilă.

Strategia sa se bazează pe următorii piloni:

Sustenabilitate. Northvolt pune un mare accent pe o producție durabilă și de mediu maximă. Aceasta utilizează energie regenerabilă și reciclează toate deșeurile. Obiectivul este de a avea baterii cu emisii neutre.

Cea mai bună tehnologie. Northvolt este lider în dezvoltarea de noi tipuri de catozi, anozi și electroliți care oferă o energie mai mare, o autonomie mai mare și siguranță. Lucrează la un tip de baterie "supremă" pentru vehiculele electrice.

În special în Europa. Northvolt dorește să plaseze Europa în fruntea industriei globale de litiu-ion. Prima sa gigafabrică va fi construită în Suedia și va ajuta Uniunea să devină independentă față de furnizorii chinezi.

Scalabilitate. Northvolt dorește să maximizeze capacitatea de producție prin inovare și automatizare. Obiectivul este de a ajunge la o capacitate de producție de baterii de un terawatt-oră până în 2030, ceea ce ar satisface până la 20% din cererea globală.

Northvolt se profilează ca o companie de tehnologie curată axată pe producția de baterii de ultimă generație, sustenabilă și foarte scalabilă. Aceasta are un mare potențial de creștere, dar și riscurile asociate cu industriile și tehnologiile noi. Este de interes pentru investitorii cu un orizont pe termen lung care cred în viitorul pieței energiei durabile și a electromobilității.

Dar dumneavoastră? Vă gândiți să cumpărați acțiuni Northvolt după oferta publică inițială?

Disclaimer: Aceasta nu reprezintă în niciun caz o recomandare de investiții. Este pur și simplu rezumatul și analiza mea bazată pe date de pe internet și din alte surse. Investițiile pe piețele financiare sunt riscante și fiecare ar trebui să investească în funcție de propria decizie. Eu sunt doar un amator care își împărtășește opiniile.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.