S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Najbolj pričakovana IPO leta je pred vrati - Northvolt

Mladen Rudonja
10. 4. 2023
4 min read

Eden najbolj pričakovanih vstopov na borzo v zadnjem času - super zeleni in super visokotehnološki vodilni proizvajalec baterij za električna vozila Northvolt. Zdi se, da priljubljeno podjetje razveseljuje vlagatelje in bo kmalu vstopilo na borzo.

"Že več kot leto dni si prizadevamo, da bi vzpostavili vse procese in notranje kontrole, nato pa bo o tem presodil trg. Videli bomo, kakšen bo trg v naslednjem letu ali dveh," pravi Andreas Pettersson Rohman, podpredsednik za korporativne finance in odnose z vlagatelji v podjetju Northvolt.

Ti komentarji potrjujejo, da bodo ljubitelji tehnologije baterij morda nestrpno pričakovali, da podjetje Northvolt dejansko vstopi na borzo.

Glede na potencialni obseg prve javne ponudbe delnic in število evropskih podjetij, ki so se nedavno odločila za vstop na borzo v ZDA, bo Northvoltova izbira borze zelo pozorno preučena.

Podjetje ima na voljo vse možnosti. "Dvojna kotacija bi na primer pomenila več dela" za majhno finančno ekipo podjetja, saj se podjetje še naprej osredotoča na povečevanje obsega in rast. "Potem moramo preučiti, kateri trg bi nam zagotovil boljše vrednotenje," pravi Pettersson.

https://www.youtube.com/watch?v=P1kQ6ozFb9Q

Vendar pa vstop na borzo ni lahka naloga. Zato se je podjetje Northvolt odločilo zbrati 8 milijard dolarjev od proizvajalcev avtomobilov, pokojninskih skladov, bank in celo zasebnih vlagateljev. Vlagatelji so podjetje nazadnje leta 2021 ocenili na 11 milijard evrov . Pettersson, nekdanji direktor švedskega vlagatelja EQT, se je podjetju Northvolt pridružil leta 2020. In čeprav še nobenega podjetja ni spravil na borzo, je verjetno, da bo za Northvolt storil prav to.

Del priprav na javno ponudbo delnic je bil pokazati, da je podjetje res zeleno . Ni presenetljivo, da je podjetje Northvolt prejelo najvišjo oceno.

Kdaj bo prišlo do prve javne ponudbe delnic? Verjetni sta dve možnosti - november in december 2023 ali maj in junij 2024 . Obstaja veliko možnosti za uvrstitev podjetja Northvolt na borzo. Podjetje lahko izbere Evropo ali ZDA. Toda podjetje Northvolt potrebuje denar vlagateljev. In to veliko. Zadokončanje vseh načrtovanih tovarniških projektov bo potrebovalo približno dvakrat več kot 8 milijard dolarjev, ki jih je že zbralo,vendar se Petterssonu ne mudi.

Izziv za podjetje Northvolt pa je po besedah Petterssona v tem, da njegova dejavnost pogosto ne ustreza okvirom vlagateljev.

"Ne ustrezamo okvirom tradicionalnih vlagateljev - nimamo dokazanih rezultatov in za druge smo kapitalsko preveč intenzivni -, zato smo uspeli pritegniti tiste, ki jim ni težko iti izven njihovih okvirov. Uspelo nam jim je zagotoviti zaupanje v njihov skrbni pregled."

Kaj je podjetje Northvolt?

Northvolt je švedsko podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo litij-ionskih baterij. Leta 2016 so ga ustanovili Peter Clafs, nekdanji izvršni direktor družbe Tesla, in drugi vlagatelji. Podjetje Northvolt želi postati vodilno na področju trajnostne in razširljive proizvodnje baterij za električna vozila in obnovljive vire energije.

Njegova strategija temelji na naslednjih stebrih:

Trajnost. Družba Northvolt daje velik poudarek čim bolj okoljski in trajnostni proizvodnji. Uporablja obnovljive vire energije in reciklira vse odpadke. Cilj so baterije brez emisij.

Najboljša tehnologija. Podjetje Northvolt je vodilno pri razvoju novih vrst katod, anod in elektrolitov, ki zagotavljajo večjo energijo, daljši doseg in varnost. Ukvarja se z nekakšno "ultimativno" baterijo za električna vozila.

Zlasti v Evropi. Northvolt želi Evropo postaviti na vrh svetovne litij-ionske industrije. Njegova prva tovarna gigafactory bo zgrajena na Švedskem in bo Uniji pomagala postati neodvisna od kitajskih dobaviteljev.

Skalabilnost. Podjetje Northvolt želi z inovacijami in avtomatizacijo čim bolj povečati proizvodno zmogljivost. Cilj je do leta 2030 doseči zmogljivost proizvodnje baterij v teravatnih urah, kar bi zadostilo do 20 % svetovnega povpraševanja.

Podjetje Northvolt se profilira kot podjetje za čisto tehnologijo, ki se osredotoča na trajnostno in zelo razširljivo proizvodnjo baterij naslednje generacije. Ima velik potencial za rast, vendar tudi tveganja, povezana z novimi panogami in tehnologijami. Podjetje je zanimivo za vlagatelje z dolgoročnim obzorjem, ki verjamejo v prihodnost trga trajnostne energije in elektromobilnosti.

Kaj pa vi? Ali razmišljate o nakupu delnic družbe Northvolt po prvi javni ponudbi delnic?

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. Gre zgolj za moj povzetek in analizo, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastne odločitve. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.