S&P 500 ^GSPC
5,011.12
-0.22%
Tesla TSLA
$149.83
-3.62%
Microsoft MSFT
$404.33
-1.82%
Meta META
$501.80
+1.54%
Amazon AMZN
$179.17
-1.16%
Nvidia NVDA
$846.71
+0.76%
Apple AAPL
$167.04
-0.57%
Alphabet GOOG
$157.46
+0.37%

Care este durata și gravitatea crizei bancare? Nici măcar oficialii Fed nu știu răspunsul la această întrebare

A. Constantinescu
10. 4. 2023
4 min read

Fed a demonstrat că nu este conștientă de daunele pe care le va provoca în campania sa de reducere a inflației. Prăbușirea mai multor bănci este o dovadă în acest sens. Dar acum se pare că nu sunt atât de siguri și nu știu cu siguranță dacă acțiunile lor vor aduce mai multe probleme și victime.

Însuși oficialii Fed nu știu cât va dura criza bancară

Președintele New York Fed, John Williams, a declarat vineri că inflația rămâne o preocupare majoră și că monitorizează îndeaproape condițiile de creditare în urma crizei bancare care a dus la falimentul a trei bănci americane în această lună.

Reducerea inflației rămâne principalul obiectiv al Fed. Sursa:

"Tensiunile din unele părți ale sistemului bancar vor duce probabil la înăsprirea condițiilor de creditare, ceea ce, la rândul său, va reduce cheltuielile întreprinderilor și gospodăriilor", a declarat Williams. "Cu toate acestea, amploarea și durata acestor efecte sunt încă incerte".

Datele privind inflația și piața muncii din primele două luni ale anului au determinat Fed să majoreze dobânzile cu un sfert de punct procentual săptămâna trecută, în ciuda falimentelor bancare care au provocat o undă de șoc în sectorul financiar și pe piețe. Fed a arătat astfel că nu se teme să facă excese în eforturile sale. Williams a declarat că se așteaptă ca inflația să scadă la aproximativ 3,25% în acest an și să se apropie de ținta Fed în următorii doi ani.

Criza bancară

Corporația Federală de Asigurare a Depozitelor (FDIC) a preluat controlul asupra SVB la 10 martie. A fost cea mai mare prăbușire bancară din America de la falimentul Washington Mutual din 2008. Rotițele începuseră să se învârtă cu 48 de ore mai devreme, când banca a suferit o pierdere de mai multe miliarde de dolari, monetizând obligațiuni ale Trezoreriei SUA pentru a strânge bani pentru a plăti deponenții. Aceasta a încercat - fără succes - să vândă acțiuni pentru a-și consolida finanțele. Acest lucru a declanșat panica care a dus la prăbușirea sa. Și de aici a început totul. Fed a pus gaz pe foc cu o nouă majorare a ratelor, arătând că nu lua în considerare băncile aflate în colaps.

https://www.youtube.com/watch?v=OU72wcPyUfM

Wall Street dezbate de luni de zile dacă economia se îndreaptă spre o recesiune, iar mulți economiști se așteaptă ca aceasta să aibă loc în a doua jumătate a acestui an.

Cu toate acestea, mișcările rapide ale piețelor în urma falimentului băncilor regionale din SUA i-au determinat pe unii strategi să se aștepte acum ca recesiunea economică să vină mai devreme. Economiștii își reduc, de asemenea, previziunile de creștere economică, pornind de la ipoteza că împrumuturile bancare vor scădea.

O estimare foarte aproximativă este că o creștere mai lentă a împrumuturilor acordate de băncile mijlocii ar putea reduce nivelul PIB-ului cu jumătate sau un punct procentual întreg în următorul an sau doi, au scris miercuri economiștii de la JPMorgan. "Credem că acest lucru este în mare măsură în concordanță cu opinia noastră că o politică monetară mai strictă va arunca SUA în recesiune în cursul acestui an".

Ce părere aveți? Scufundarea sectorului bancar de către Fed a grăbit sosirea unei recesiuni?

Disclaimer: Aceasta nu este în niciun caz o recomandare de investiții. Este pur și simplu rezumatul și analiza mea bazată pe date de pe internet și din alte surse. Investițiile pe piețele financiare sunt riscante și fiecare ar trebui să investească în funcție de propriile decizii. Eu sunt doar un amator care își împărtășește opiniile.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.