S&P 500 ^GSPC 5,242.43 -0.47%
Microsoft MSFT $417.06 -2.82%
Nvidia NVDA $1,118.53 -2.59%
Alphabet GOOG $173.70 -2.09%
Tesla TSLA $179.22 +1.72%
Meta META $467.02 -1.55%
Amazon AMZN $179.20 -1.55%
Apple AAPL $191.69 +0.74%

Milyen hosszú és súlyos a bankválság? Erre a kérdésre még maguk a Fed tisztviselői sem tudják a választ.

Bandi Császár
10. 4. 2023
4 min read

A Fed megmutatta, hogy nem vesz tudomást arról, hogy milyen károkat okoz az infláció csökkentésére irányuló kampányában. Ezt bizonyítja több bank összeomlása is. Most azonban úgy tűnik, hogy nem annyira biztosak benne, és nem tudják biztosan, hogy az intézkedéseik nem fognak-e további problémákat és áldozatokat hozni.

A Fed tisztviselői maguk sem tudják, meddig tart a bankválság.

John Williams, a New York-i Fed elnöke pénteken azt mondta, hogy az infláció továbbra is komoly aggodalomra ad okot, és hogy szorosan figyelemmel kíséri a hitelezési feltételeket a bankválság nyomán, amely miatt ebben a hónapban három amerikai bank is csődbe ment.

Az infláció csökkentése továbbra is a Fed fő célja. Forrás: Németh G:

"A bankrendszer egyes részein tapasztalható feszültségek valószínűleg a hitelfeltételek szigorodásához vezetnek, ami viszont csökkenti a vállalkozások és a háztartások kiadásait" - mondta Williams. "Ezeknek a hatásoknak a mértéke és időtartama azonban még bizonytalan".

Az év első két hónapjának inflációs és munkaerő-piaci adatai arra késztették a Fed-et, hogy a múlt héten negyed százalékponttal emelje a kamatokat, annak ellenére, hogy a bankcsődök sokkolta a pénzügyi szektort és a piacokat. A Fed ezzel megmutatta, hogy nem fél túllépni a célon. Williams elmondta, hogy arra számít, hogy az infláció idén 3,25% körüli szintre csökken, és a következő két évben közelebb kerül a Fed céljához.

Banki válság

A Szövetségi Betétbiztosítási Társaság (FDIC) március 10-én átvette az SVB ellenőrzését. Ez volt a legnagyobb banki összeomlás Amerikában a Washington Mutual 2008-as csődje óta. A kerekek 48 órával korábban kezdtek el forogni, amikor a bank több milliárd dolláros veszteséget szenvedett el az amerikai államkötvények monetizálása miatt, hogy pénzt szerezzen a betétesek kifizetésére. A bank megpróbált - sikertelenül - részvényeket eladni, hogy pénzügyeit helyreállítsa. Ez váltotta ki azt a pánikot, amely a bank bukásához vezetett. És itt kezdődött minden. A Fed egy újabb kamatemeléssel csak olaj volt a tűzre, megmutatva, hogy nem veszi figyelembe az összeomló bankokat.

https://www.youtube.com/watch?v=OU72wcPyUfM

A Wall Street hónapok óta vitatja, hogy a gazdaság recesszió felé tart-e, és sok közgazdász arra számított, hogy ez az év második felében bekövetkezik.

Az amerikai regionális bankok csődjét követő gyors piaci mozgások azonban arra késztettek egyes stratégákat, hogy most már hamarabb számítanak a gazdasági visszaesésre. A közgazdászok is csökkentik növekedési előrejelzéseiket, mivel feltételezik, hogy a banki hitelezés enyhülni fog.

Egy nagyon durva becslés szerint a közepes méretű bankok lassabb hitelállomány-növekedése a következő egy-két évben fél-két teljes százalékponttal csökkentheti a GDP szintjét - írták szerdán a JPMorgan közgazdászai. "Úgy véljük, ez nagyjából összhangban van azzal a véleményünkkel, hogy a szigorúbb monetáris politika még az idén recesszióba taszítja az Egyesült Államokat".

Ön mit gondol? A Fed bankszektor elsüllyesztése meggyorsította a recesszió érkezését?

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon való befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.