S&P 500 ^GSPC 5,303.19 +0.67%
Tesla TSLA $179.56 +3.35%
Meta META $476.95 +2.40%
Apple AAPL $190.36 +1.86%
Nvidia NVDA $1,053.70 +1.51%
Alphabet GOOG $176.70 +0.94%
Microsoft MSFT $430.18 +0.75%
Amazon AMZN $181.16 +0.06%

Kako dolga in huda je bančna kriza? Odgovora na to vprašanje ne poznajo niti uradniki FED-a.

Primoz Krajnc
10. 4. 2023
3 min read

FED je pokazal, da se ne zaveda škode, ki jo bo povzročil v svoji kampanji za zmanjšanje inflacije. Dokaz za to je propad več bank. Zdaj pa se zdi, da niso tako prepričani in da ne vedo zagotovo, ali bodo njihova dejanja prinesla še več težav in žrtev.

Uradniki Feda sami ne vedo, kako dolgo bo bančna kriza trajala

Predsednik newyorške centralne banke Fed John Williams je v petek dejal, da inflacija ostaja glavna skrb in da pozorno spremlja kreditne pogoje zaradi bančne krize, zaradi katere so ta mesec propadle tri ameriške banke.

Zmanjšanje inflacije ostaja glavni cilj Fed-a. Vir:

"Napetosti v nekaterih delih bančnega sistema bodo verjetno privedle do zaostrenih kreditnih pogojev, kar bo posledično zmanjšalo porabo podjetij in gospodinjstev," je dejal Williams. "Vendar pa sta obseg in trajanje teh učinkov še vedno negotova."

Podatki o inflaciji in trgu dela v prvih dveh mesecih letošnjega leta so Fed prejšnji teden spodbudili k dvigu obrestnih mer za četrtino odstotne točke, in to kljub propadu bank, ki je povzročil pretrese v finančnem sektorju in na trgih. Fed je tako pokazal, da se pri svojih prizadevanjih ne boji pretiravati. Williams je dejal, da pričakuje, da se bo inflacija letos znižala na približno 3,25%, v naslednjih dveh letih pa se bo približala cilju Feda.

Bančna kriza

Zvezna družba za zavarovanje vlog (FDIC) je 10. marca prevzela nadzor nad banko SVB. To je bil največji bančni zlom v Ameriki po propadu banke Washington Mutual leta 2008. Kolesa so se začela vrteti 48 ur prej, ko je banka utrpela večmilijardno izgubo pri monetiziranju ameriških državnih obveznic, da bi zbrala denar za izplačilo vlagateljev. Neuspešno je poskušala prodati delnice, da bi okrepila svoje finance. To je sprožilo paniko, ki je privedla do njenega propada. In tu se je vse skupaj začelo. Fed je z novim dvigom obrestnih mer prilil olja na ogenj in pokazal, da ne upošteva propadajočih bank.

https://www.youtube.com/watch?v=OU72wcPyUfM

Wall Street že več mesecev razpravlja o tem, ali gospodarstvo drvi v recesijo, in mnogi ekonomisti so pričakovali, da se bo to zgodilo v drugi polovici letošnjega leta.

Zaradi hitrih premikov na trgih po propadu regionalnih bank v ZDA pa nekateri strategi zdaj pričakujejo, da bo do gospodarskega upada prišlo prej. Ekonomisti tudi znižujejo svoje napovedi rasti ob predpostavki, da se bo bančno posojanje zmanjšalo.

Po zelo grobi oceni bi lahko počasnejša rast posojil srednje velikih bank v naslednjem letu ali dveh zmanjšala raven BDP za pol do celo odstotno točko, so v sredo zapisali ekonomisti banke JPMorgan. "Menimo, da je to na splošno skladno z našim stališčem, da bo strožja denarna politika še letos pahnila ZDA v recesijo."

Kaj menite vi? Ali je FED-ovo potapljanje bančnega sektorja pospešilo prihod recesije?

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. To je zgolj moj povzetek in analiza, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.