S&P 500 ^GSPC 5,303.21 -0.34%
Tesla TSLA $179.08 -4.03%
Nvidia NVDA $941.02 -1.35%
Alphabet GOOG $177.24 -1.28%
Meta META $469.78 +1.11%
Apple AAPL $190.64 -0.89%
Amazon AMZN $182.64 -0.28%
Microsoft MSFT $429.12 +0.02%

Повишаването на лихвените проценти е приключило, смятат водещи икономисти. Какво означава това?

Grozdan Grigorov
10. 4. 2023
1 min read

Икономистите прогнозират, че ФЕД ще повиши лихвените проценти с още четвърт процентен пункт, за да овладее инфлацията тази пролет. В това няма да има нищо особено. Вероятно това е, което всички очакват. Но след това, казват те, повишенията ще спрат завинаги. Какво би означавало това?

Според мнозина Фед ще прекрати повишаването на лихвените проценти.

Лихвите вече са най-високите от 15 години насам, след като постепенно се повишиха от почти нулеви нива преди година до 5%. При вземането на решението си Фед се позова на постоянната инфлация и вече намекна, че може да допусне още едно повишение, преди да се успокои.

Лихвите са на исторически високи равнища. Източник:

По време на събитие във Вашингтон, окръг Колумбия. Кати Бостянчич, главен икономист на Nationwide Bank, заяви: "Очакванията в момента са, че лихвите ще се повишат: "Още едно увеличение на лихвите има смисъл, особено ако финансовата криза не се разпространи".

Думите ѝ бяха подкрепени от Лидия Бусур, главен икономист в консултантската компания EY-Parthenon, която заяви: "В момента има много добри прогнози: "Очакваме ФЕД да повиши лихвите още веднъж през май, при условие че банковата ситуация, която виждаме сега, остане относително овладяна."

След това икономист от JPMorgan заяви:

" Въпреки че кривата на държавните ценни книжа отново се понижи, в нея все още е заложено очакването, че ФЕД ще намали с около 3% до края на 2024 г. Ако има рецесия, ние виждаме това число на отрицателна територия и смятаме, че има още възможности за намаляване на доходността."

Инфлацията се понижава леко. Но дали това е окончателно? Източник:

Но много други инвеститори, икономисти и бизнесмени очакват по-нататъшно увеличение. Проблемът е, че всъщност никой не е съгласен дали това е нещо добро или лошо. И двете групи са гласовити, и двете групи имат убедителни аргументи, и двете групи настояват за ФЕД, който със сигурност не е в лесна ситуация.

Какво означава повишаването на ставките?

Повишаването на лихвените проценти от Федералния резерв обикновено се отразява на икономиката и инвестициите по следните начини:

- По-високите лихвени проценти означават по-висока възвръщаемост на лихвоносните активи като облигации, депозити или депозитни сертификати. Това привлича повече капитал в тези инструменти и повишава цените им. Обратно, цените на по-рисковите активи, като например акциите, могат да спаднат.

- По-високите лихвени проценти увеличават и разходите по заемите. Това може да забави развитието на ипотечния пазар и потребителското кредитиране. Търсенето на домакинствата за финансиране на реални инвестиции може да намалее.

- По-високите лихвени проценти оскъпяват финансирането на предприятията, което може да свие печалбите и да забави корпоративните инвестиции. От друга страна, по-силният долар може да подобри печалбите.

- Като цяло забавянето на растежа на потреблението и инвестициите може да доведе до забавяне на икономическия растеж. Секторите, които зависят главно от кредитирането, като жилищния сектор, търговията на дребно и автомобилостроенето, могат да бъдат засегнати негативно.

- Обратно, бавното повишаване на лихвените проценти може да има обратен ефект и да подкрепи възстановяването след рецесията. Ниските лихвени проценти позволяват евтино финансиране и насърчават по-големи разходи и инвестиции.

По принцип повишаването на лихвените проценти от страна на Фед забавя леко икономиката, докато намаляването им има стимулиращ ефект. Обикновено това са постепенни стъпки и цялостното въздействие зависи от размера на промяната и от икономическия цикъл.

Според вас правилни ли са настоящите действия на Фед? Трябва ли да се държи по различен начин?

Отказ от отговорност: Това в никакъв случай не е инвестиционна препоръка. То е единствено мое обобщение и анализ, основани на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисково и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.