S&P 500 ^GSPC 5,266.95 -0.74%
Meta META $474.36 -1.16%
Nvidia NVDA $1,148.25 +0.81%
Alphabet GOOG $177.40 -0.35%
Tesla TSLA $176.19 -0.32%
Microsoft MSFT $429.17 -0.27%
Apple AAPL $190.29 +0.16%
Amazon AMZN $182.02 -0.07%

Vodilni ekonomisti menijo, da je dvigov obrestnih mer konec. Kaj to pomeni?

Željko Kos
10. 4. 2023
4 min read

Ekonomisti napovedujejo, da bo Fed spomladi zvišal obrestne mere še za četrt odstotne točke, da bi obvladal inflacijo. V tem ne bi bilo nič posebnega. To verjetno pričakujejo vsi. Potem pa se bo, kot pravijo, zviševanje stopenj za vedno ustavilo. Kaj bi to pomenilo?

Po mnenju mnogih bo Fed prenehala z zviševanjem obrestnih mer.

Obrestne mere so že zdaj najvišje v zadnjih 15 letih, saj so se s skoraj ničelne ravni pred letom dni postopoma dvignile na 5 %. Fed je pri svoji odločitvi navedel vztrajno inflacijo in že namignil, da bo morda dovolil še eno zvišanje, preden se bo ustalil.

Obrestne mere so na zgodovinsko visoki ravni. Vir:

Na dogodku v Washingtonu D.C. Kathy Bostjancic, glavna ekonomistka banke Nationwide, je dejala: " Trenutno se pričakuje, da se bodo obrestne mere zvišale: "Še eno povišanje obrestnih mer je smiselno, zlasti če se finančna kriza ne bo razširila."

Njene besede je podprla tudi Lydia Boussour, glavna ekonomistka pri svetovalni družbi EY-Parthenon, ki je dejala: "Pričakujemo, da bo Fed maja še enkrat zvišal obrestne mere ob predpostavki, da bodo razmere v bančništvu, ki jih vidimo zdaj, ostale razmeroma obvladane."

Ekonomist banke JPMorgan je dejal:

"Čeprav se je krivulja državnih zakladnic ponovno znižala, še vedno vsebuje pričakovanje, da bo Fed do konca leta 2024 znižal za približno 3 %. Če bo prišlo do recesije, bo ta številka po našem mnenju negativna, zato menimo, da je še veliko možnosti za nadaljnje znižanje donosnosti."

Inflacija se rahlo znižuje. Toda ali je to dokončno? Vir:

Toda številni drugi vlagatelji, ekonomisti in poslovneži pričakujejo nadaljnja povečanja. Težava je v tem, da se pravzaprav nihče ne strinja, ali je to dobro ali slabo. Obe skupini sta glasni, obe skupini imata prepričljive argumente in obe skupini pritiskata na FED, ki zagotovo ni v lahkem položaju.

Kaj pomeni zvišanje stopenj?

Zvišanje obrestnih mer centralne banke Federal Reserve običajno vpliva na gospodarstvo in naložbe na naslednje načine:

- Višje obrestne mere pomenijo višje donose na obrestonosna sredstva, kot so obveznice, depoziti ali potrdila o vlogah. To v te instrumente pritegne več kapitala in zviša njihove cene. Nasprotno pa lahko cene bolj tveganih sredstev, kot so delnice, padejo.

- Višje obrestne mere povečujejo tudi stroške zadolževanja. To lahko upočasni hipotekarni trg in potrošniška posojila. Povpraševanje gospodinjstev po financiranju realnih naložb se lahko zmanjša.

- Višje obrestne mere podražijo financiranje podjetij, kar lahko zmanjša dobiček in upočasni naložbe podjetij. Po drugi strani pa lahko močnejši dolar izboljša dobiček.

- Na splošno lahko upočasnitev rasti potrošnje in investicij povzroči upočasnitev gospodarske rasti. Negativno lahko vpliva na sektorje, ki so večinoma odvisni od kreditov, kot so stanovanjski, maloprodajni in avtomobilski sektor.

- Nasprotno pa ima lahko počasno zviševanje obrestnih mer nasproten učinek in podpira okrevanje po recesiji. Nizke obrestne mere omogočajo poceni financiranje ter spodbujajo večjo porabo in naložbe.

Načeloma velja, da zviševanje obrestnih mer s strani Fed rahlo upočasnjuje gospodarstvo, medtem ko ima zniževanje obrestnih mer spodbujevalni učinek. Običajno gre za postopne korake, splošni učinek pa je odvisen od obsega sprememb in gospodarskega cikla.

Ali so po vašem mnenju trenutni ukrepi Fed-a pravilni? Ali bi se moral obnašati drugače?

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. Gre zgolj za moj povzetek in analizo, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.