S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

James Bullard spune că recentele turbulențe din sectorul bancar nu reprezintă o problemă atât de mare

Nicolae Francescu
10. 4. 2023
6 min read

În ultima vreme, am întâlnit deseori opinia că turbulențele din sectorul bancar reprezintă o mare problemă pentru economia actuală. Astăzi, haideți să vedem ce are de spus în această privință una dintre cele mai cunoscute personalități, James Bullard.

Este puțin probabil ca economia americană să intre în recesiune, în ciuda falimentelor recente ale unor bănci, consideră președintele Rezervei Federale (Fed) din St. Louis, James Bullard. Acesta a declarat într-un interviu că 20% din depozitele bancare părăsesc sistemul, dar nu vede niciun motiv de îngrijorare în legătură cu o scădere semnificativă a creditării. Potrivit lui Bullard, băncile ar trebui să mențină suficiente lichidități și capital pentru a acorda împrumuturi, ceea ce ar trebui să mențină economia pe drumul cel bun.

Bullard a respins, de asemenea, o propunere de reducere a ratei dobânzii la facilitatea de reverse repo a Fed, care era menită să încurajeze fondurile de pe piața monetară să acorde împrumuturi băncilor. El a declarat că Fed nu are planuri de a face o astfel de modificare. În schimb, el a subliniat că este probabil ca stresul financiar din sectorul bancar american să continue să se atenueze și că Fed ar trebui să rămână concentrată pe combaterea inflației.

Graficul traiectoriei ratei fondurilor Fed.

Ratele dobânzilor au fost majorate cu 0,25% la sfârșitul lunii trecute, cea mai mare creștere din 2007 încoace. Deși Bullard nu are drept de vot în cadrul Comitetului federal pentru piața monetară (FOMC) în 2023, opiniile sale sunt în continuare luate în considerare la stabilirea politicii monetare.

Vestea bună despre situația în care ne aflăm acum este că piața muncii este foarte puternică, iar stresul financiar pare să se fi atenuat, cel puțin pentru moment, așa că este un moment bun pentru a continua să luptăm împotriva inflației și să încercăm să intrăm pe acea traiectorie dezinflaționistă.

Graficul noilor locuri de muncă.

Bullard spune că piața forței de muncă este foarte puternică, ceea ce, împreună cu atenuarea stresului financiar, face ca acesta să fie un moment bun pentru a lupta împotriva inflației și a încerca să ne îndreptăm pe această cale dezinflaționistă. Deși recentul raport JOLTS (Job Openings and Labor Turnover Survey) a arătat cea mai mare scădere a locurilor de muncă vacante din ultimii doi ani, Bullard nu ia prea multe semnale din aceste date și consideră că piața muncii este strânsă.

Stresul financiar din sectorul bancar este unul dintre principalele riscuri pentru economie, deoarece ar putea provoca o înăsprire a condițiilor de creditare, ceea ce ar putea duce la o încetinire a creșterii economice. Prin urmare, comentariile lui Bullard sunt încurajatoare pentru cei care speră că economia americană va evita recesiunea și își va menține tendința de creștere.

Bullard a subliniat, de asemenea, importanța strategiei Fed de combatere a inflației. Convingerea lui Bullard că Fed ar trebui să își concentreze în continuare eforturile asupra inflației arată că instituția înțelege necesitatea de a menține stabilitatea economiei și de a proteja puterea de cumpărare a cetățenilor americani.

Cu toate acestea, Bullard remarcă, de asemenea, importanța prudenței în implementarea politicii monetare pentru a evita perturbarea pieței muncii. El afirmă că, deși raportul JOLTS arată o scădere a oportunităților de angajare, piața muncii este încă strânsă și are potențialul de a crește în continuare.

Pentru a atinge o traiectorie dezinflaționistă și a stabiliza economia, va fi crucial ca Fed să își echilibreze în mod corespunzător politica între gestionarea inflației și susținerea pieței muncii. Acest lucru poate include creșteri chibzuite ale ratelor dobânzilor și alte măsuri care vor contribui la asigurarea faptului că economia americană rămâne puternică și competitivă la nivel global.

Unii analiști spun că poziția lui Bullard poate semnala faptul că Fed va continua să majoreze ratele dobânzilor în lunile următoare pentru a combate inflația și a menține economia pe o traiectorie dezinflaționistă sustenabilă. Având în vedere că inflația afectează costul vieții și stabilitatea generală a economiei, este important ca Fed să acționeze rapid și eficient.

În concluzie, viziunea optimistă a lui Bullard asupra economiei americane este încurajatoare și sugerează că actualele tensiuni financiare din sectorul bancar nu ar trebui să aibă un impact devastator asupra creșterii economice. De asemenea, opiniile sale indică importanța concentrării asupra combaterii inflației și a menținerii unei traiectorii dezinflaționiste, promovând în același timp o piață a muncii puternică și stabilitatea economică. Dacă Fed va reuși să găsească echilibrul potrivit în politica sa monetară, este probabil ca economia SUA să continue să crească și să prospere.

Declarația lui Bullard servește, de asemenea, ca un memento că băncile americane ar trebui să continue să mențină suficiente lichidități și capital pentru a putea acorda împrumuturi întreprinderilor și consumatorilor. În acest fel, băncile pot contribui la susținerea creșterii economice și la reducerea la minimum a riscului de recesiune din cauza înăspririi condițiilor de creditare.

În acest context, este de asemenea important să menționăm rolul guvernului și al altor instituții în promovarea stabilității economice. Cooperarea dintre instituții precum Fed, guvern și sectorul bancar poate contribui la asigurarea faptului că se iau măsuri pentru îmbunătățirea situației economice și prevenirea unei recesiuni.

Una dintre principalele provocări cu care se confruntă Fed este găsirea unui echilibru între necesitatea de a majora ratele dobânzilor pentru a ține inflația sub control, menținând în același timp economia pe o traiectorie de creștere. Aceasta poate fi o sarcină dificilă, dar optimismul lui Bullard sugerează că Fed este pregătită și capabilă să facă față acestor provocări.

În general, poziția lui Bullard sugerează că economia americană are un viitor luminos, cu condiția ca Fed și alte instituții să abordeze cu succes provocările cu care se confruntă. Viziunea sa optimistă și încrederea în forța pieței muncii și în capacitatea băncilor de a gestiona stresul financiar creează speranță pentru economia americană și pentru cetățenii săi, care se luptă să facă față inflației și incertitudinii la nivel global.

AVERTISMENT: Nu sunt un consilier financiar, iar acest material nu reprezintă o recomandare financiară sau de investiții. Conținutul acestui material este pur informativ.


Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.