S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

James Bullard szerint a bankszektor közelmúltbeli zavarai nem jelentenek olyan nagy problémát

György Sárosi
10. 4. 2023
7 min read

Az utóbbi időben gyakran találkoztam azzal a nézettel, hogy a bankszektorban tapasztalható zavarok nagy problémát jelentenek a jelenlegi gazdaság számára. Ma nézzük meg, mit mond erről az egyik legismertebb figura, James Bullard.

Nem valószínű, hogy az amerikai gazdaság recesszióba süllyed néhány bank közelmúltbeli csődje ellenére sem - véli James Bullard, a St. Louis-i Federal Reserve (Fed) elnöke. Egy interjúban elmondta, hogy a bankbetétek 20 százaléka távozik a rendszerből, de nem lát okot arra, hogy a hitelezés jelentős visszaesése miatt aggódjunk. Bullard szerint a bankoknak elegendő likviditást és tőkét kell fenntartaniuk a hitelezéshez, ami a gazdaságot a pályán tarthatja.

Bullard elutasította azt a javaslatot is, hogy csökkentsék a Fed fordított repo konstrukciójának kamatlábát, amely a pénzpiaci alapokat arra hivatott ösztönözni, hogy visszahitelezzenek a bankoknak. Azt mondta, hogy a Fed nem tervez ilyen változtatást. Ehelyett azt hangsúlyozta, hogy az amerikai bankszektorban a pénzügyi stressz valószínűleg tovább enyhül, és a Fednek továbbra is az infláció elleni küzdelemre kell összpontosítania.

A Fed alapkamatának pályáját bemutató ábra.

A kamatlábakat a múlt hónap végén 0,25%-kal emelték, 2007 óta a legnagyobb mértékben. Bár Bullardnak 2023-ban már nincs szavazati joga a Szövetségi Nyíltpiaci Bizottságban (FOMC), véleményét továbbra is figyelembe veszik a monetáris politika meghatározásakor.

A jó hír azzal kapcsolatban, ahol most vagyunk, hogy a munkaerőpiac nagyon erős, és a pénzügyi stressz enyhülni látszik, legalábbis egyelőre, így ez egy jó alkalom arra, hogy folytassuk az infláció elleni küzdelmet, és megpróbáljunk a dezinflációs pályára kerülni.

Az új munkahelyek grafikonja.

Bullard szerint a munkaerőpiac nagyon erős, ami a pénzügyi stressz enyhülésével együtt jó alkalom arra, hogy felvegyük a harcot az inflációval és megpróbáljunk a dezinflációs pályára állni. Bár a közelmúltban közzétett JOLTS-jelentés (Job Openings and Labor Turnover Survey) két éve a legnagyobb csökkenést mutatta az álláslehetőségek számában, Bullard nem sok jelet vesz ki az adatokból, és úgy látja, hogy a munkaerőpiac feszes.

A bankszektorban tapasztalható pénzügyi stressz az egyik fő gazdasági kockázat, mivel a hitelfeltételek szigorodását okozhatja, ami a gazdasági növekedés lassulásához vezethet. Bullard nyilatkozata ezért biztató azok számára, akik abban reménykednek, hogy az amerikai gazdaság elkerüli a recessziót és fenntartja növekedési trendjét.

Bullard hangsúlyozta a Fed infláció elleni küzdelemre irányuló stratégiájának fontosságát is. Bullard meggyőződése, hogy a Fednek továbbra is az inflációra kell összpontosítania erőfeszítéseit, azt mutatja, hogy az intézmény megérti, hogy a gazdaságot stabilan kell tartani és meg kell védeni az amerikai polgárok vásárlóerejét.

Bullard ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a monetáris politika végrehajtása során óvatosan kell eljárni, hogy elkerülhető legyen a munkaerőpiac megzavarása. Kijelenti, hogy bár a JOLTS-jelentés az álláslehetőségek csökkenését mutatja, a munkaerőpiac még mindig feszes, és megvan a lehetősége a további növekedésre.

A dezinflációs pálya elérése és a gazdaság stabilizálása érdekében kulcsfontosságú lesz, hogy a Fed megfelelően kiegyensúlyozza politikáját az infláció kezelése és a munkaerőpiac támogatása között. Ez magában foglalhat átgondolt kamatemeléseket és egyéb olyan intézkedéseket, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy az amerikai gazdaság erős és globális szinten versenyképes maradjon.

Egyes elemzők szerint Bullard álláspontja azt jelezheti, hogy a Fed a következő hónapokban is folytatja a kamatemeléseket az infláció elleni küzdelem és a gazdaság fenntartható dezinflációs pályán tartása érdekében. Mivel az infláció hatással van a megélhetési költségekre és a gazdaság általános stabilitására, fontos, hogy a Fed gyorsan és hatékonyan cselekedjen.

Összefoglalva, Bullard optimista véleménye az amerikai gazdaságról biztató, és azt sugallja, hogy a bankszektorban jelenleg tapasztalható pénzügyi stressz nem lehet pusztító hatással a gazdasági növekedésre. Véleménye arra is rámutat, hogy fontos az infláció elleni küzdelemre és a dezinflációs pálya fenntartására összpontosítani, miközben az erős munkaerőpiacot és a gazdasági stabilitást is támogatni kell. Ha a Fed képes lesz megtalálni a megfelelő egyensúlyt a monetáris politikájában, akkor az amerikai gazdaság valószínűleg továbbra is növekedni és virágozni fog.

Bullard nyilatkozata arra is emlékeztet, hogy az amerikai bankoknak továbbra is elegendő likviditást és tőkét kell fenntartaniuk ahhoz, hogy képesek legyenek hitelezni a vállalkozásoknak és a fogyasztóknak. Így a bankok hozzájárulhatnak a gazdasági növekedés fenntartásához és a hitelfeltételek szigorodása miatti recesszió kockázatának minimalizálásához.

Ebben az összefüggésben fontos megemlíteni a kormány és más intézmények szerepét is a gazdasági stabilitás előmozdításában. Az olyan intézmények, mint a Fed, a kormányzat és a bankszektor közötti együttműködés segíthet abban, hogy a gazdasági helyzet javítására és a recesszió megelőzésére irányuló intézkedések szülessenek.

A Fed előtt álló egyik fő kihívás az egyensúly megtalálása aközött, hogy az infláció kordában tartása érdekében kamatemelésre van szükség, miközben a gazdaságot növekedési pályán kell tartani. Ez nehéz feladat lehet, de Bullard optimizmusa arra utal, hogy a Fed készen áll és képes megbirkózni ezekkel a kihívásokkal.

Összességében Bullard álláspontja azt sugallja, hogy az amerikai gazdaságnak fényes jövője van, feltéve, hogy a Fed és más intézmények sikeresen kezelik az előttük álló kihívásokat. Optimista véleménye és bizalma a munkaerőpiac erejében és a bankok pénzügyi stresszkezelésre való képességében reményt ad az amerikai gazdaság és polgárai számára, akik globális szinten küzdenek az inflációval és a bizonytalansággal való megbirkózással.

FIGYELEM: Nem vagyok pénzügyi tanácsadó, és ez az anyag nem szolgál pénzügyi vagy befektetési ajánlásként. Az anyag tartalma pusztán tájékoztató jellegű.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.