S&P 500 ^GSPC 5,307.01 -0.27%
Tesla TSLA $180.11 -3.48%
Alphabet GOOG $178.00 -0.86%
Apple AAPL $190.90 -0.75%
Meta META $467.78 +0.68%
Nvidia NVDA $949.50 -0.46%
Microsoft MSFT $430.52 +0.34%
Amazon AMZN $183.13 -0.01%

James Bullard pravi, da nedavni pretresi v bančnem sektorju niso tako velik problem

Kristijan Kopitar
10. 4. 2023
5 min read

V zadnjem času pogosto slišim mnenje, da so pretresi v bančnem sektorju velika težava za sedanje gospodarstvo. Danes si oglejmo, kaj o tem pravi ena najbolj znanih osebnosti, James Bullard.

Ameriško gospodarstvo kljub nedavnim stečajem nekaterih bank verjetno ne bo padlo v recesijo, meni predsednik zvezne centralne banke (Fed) v St. Louisu James Bullard. V intervjuju je dejal, da 20 % bančnih vlog zapušča sistem, vendar ne vidi razloga za zaskrbljenost zaradi znatnega upada posojil. Po Bullardovem mnenju bi morale banke ohraniti dovolj likvidnosti in kapitala za dajanje posojil, kar bi moralo ohraniti gospodarstvo na pravi poti.

Bullard je zavrnil tudi predlog za znižanje obrestne mere za Fed-ovo povratno repo ponudbo, ki naj bi spodbudila sklade denarnega trga k vračanju posojil bankam. Dejal je, da Fed ne načrtuje takšne spremembe. Namesto tega je poudaril, da se bo finančni stres v ameriškem bančnem sektorju verjetno še naprej zmanjševal in da se mora Fed še naprej osredotočati na boj proti inflaciji.

Graf gibanja obrestne mere za sredstva Fed.

Obrestne mere so bile konec prejšnjega meseca zvišane za 0,25 %, kar je največ po letu 2007. Čeprav Bullard leta 2023 nima glasovalne pravice v Zveznem odboru za odprti trg (FOMC), se njegova stališča še vedno upoštevajo pri določanju denarne politike.

Dobra novica glede tega, kje smo zdaj, je, da je trg dela zelo močan in da se zdi, da je finančni stres vsaj za zdaj popustil, zato je primeren čas, da se še naprej borimo proti inflaciji in poskušamo stopiti na to dezinflacijsko pot.

Graf novih delovnih mest.

Bullard pravi, da je trg dela zelo močan, zaradi česar je skupaj z zmanjšanjem finančnega stresa zdaj dober čas za boj proti inflaciji in za poskus, da bi stopili na to dezinflacijsko pot. Čeprav je nedavno poročilo Job Openings and Labor Turnover Survey (JOLTS) pokazalo največji upad števila odprtih delovnih mest v zadnjih dveh letih, Bullard iz teh podatkov ne črpa veliko signalov in meni, da je trg dela napet.

Finančni stres v bančnem sektorju je eno glavnih tveganj za gospodarstvo, saj bi lahko povzročil zaostritev kreditnih pogojev, kar bi lahko privedlo do upočasnitve gospodarske rasti. Bullardovi komentarji so zato spodbudni za tiste, ki upajo, da se bo ameriško gospodarstvo izognilo recesiji in ohranilo trend rasti.

Bullard je poudaril tudi pomen strategije Fed za boj proti inflaciji. Bullardovo prepričanje, da mora Fed še naprej usmerjati svoja prizadevanja v boj proti inflaciji, kaže, da institucija razume potrebo po ohranjanju stabilnega gospodarstva in zaščiti kupne moči ameriških državljanov.

Vendar Bullard opozarja tudi na pomen previdnosti pri izvajanju denarne politike, da bi se izognili motnjam na trgu dela. Navaja, da čeprav poročilo JOLTS kaže na zmanjšanje števila delovnih mest, je trg dela še vedno napet in ima potencial za nadaljnjo rast.

Da bi dosegli dezinflacijsko pot in stabilizirali gospodarstvo, bo ključnega pomena, da Fed ustrezno uravnoteži svojo politiko med obvladovanjem inflacije in podpiranjem trga dela. To lahko vključuje premišljeno zvišanje obrestnih mer in druge ukrepe, ki bodo pomagali zagotoviti, da bo ameriško gospodarstvo ostalo močno in konkurenčno na svetovni ravni.

Po mnenju nekaterih analitikov lahko Bullardovo stališče pomeni, da bo Fed v prihodnjih mesecih še naprej zviševal obrestne mere, da bi se boril proti inflaciji in ohranil gospodarstvo na trajnostni dezinflacijski poti. Ker inflacija vpliva na življenjske stroške in splošno stabilnost gospodarstva, je pomembno, da Fed ukrepa hitro in učinkovito.

Na koncu naj povem, da je Bullardov optimistični pogled na ameriško gospodarstvo spodbuden in kaže, da trenutni finančni stres v bančnem sektorju ne bi smel imeti uničujočega vpliva na gospodarsko rast. Njegova stališča kažejo tudi na to, da se je treba osredotočiti na boj proti inflaciji in ohraniti dezinflacijsko pot, hkrati pa spodbujati močan trg dela in gospodarsko stabilnost. Če bo Fed pri svoji denarni politiki uspel vzpostaviti pravo ravnovesje, bo ameriško gospodarstvo verjetno še naprej raslo in uspevalo.

Bullardova izjava služi tudi kot opozorilo, da morajo ameriške banke še naprej vzdrževati zadostno likvidnost in kapital, da bodo lahko posojale podjetjem in potrošnikom. Na ta način lahko banke pripomorejo k ohranjanju gospodarske rasti in zmanjšajo tveganje recesije zaradi zaostrenih kreditnih pogojev.

V tem kontekstu je pomembno omeniti tudi vlogo vlade in drugih institucij pri spodbujanju gospodarske stabilnosti. Sodelovanje med institucijami, kot so Fed, vlada in bančni sektor, lahko pomaga zagotoviti, da se sprejmejo ukrepi za izboljšanje gospodarskih razmer in preprečitev recesije.

Eden glavnih izzivov, s katerimi se sooča Fed, je iskanje ravnovesja med potrebo po zvišanju obrestnih mer, da bi ohranili inflacijo pod nadzorom, in ohranjanjem gospodarstva na poti rasti. To je lahko težka naloga, vendar Bullardov optimizem kaže na to, da je Fed pripravljen in sposoben spopasti se s temi izzivi.

Na splošno Bullardovo stališče nakazuje, da je pred ameriškim gospodarstvom svetla prihodnost, če se bodo Fed in druge institucije uspešno spoprijele z izzivi, s katerimi se sooča. Njegovo optimistično stališče in zaupanje v moč trga dela in sposobnost bank, da obvladujejo finančne napetosti, ustvarjata upanje za ameriško gospodarstvo in njegove državljane, ki se spopadajo z inflacijo in negotovostjo na svetovni ravni.

OPOZORILO: Nisem finančni svetovalec in to gradivo ne služi kot finančno ali naložbeno priporočilo. Vsebina tega gradiva je zgolj informativnega značaja.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.