S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Анализ на Amercian Airlines: дали най-голямата авиокомпания е добър избор след пандемията?

Grozdan Grigorov
10. 4. 2023
1 min read

След нискотарифната Southwest Airlines и гигантската Delta Airlines се нарежда American Airlines, която има най-голям пазарен дял. Нещо повече, тя е със значителна отстъпка спрямо конкурентите си. Каква е причината за това?

Amercian Airlines $AAL+0.1% е една от най-големите авиокомпании в света. През 2020 г. AAL реализира загуба поради въздействието на COVID-19, но иначе отчита дългосрочни печалби. Преди кризата приходите, оперативните резултати и свободните парични средства от дейността нарастваха. Ръстът на приходите беше около 5 % годишно. През последните години оперативните маржове бяха близо до 10%. Това е стабилен гигант, но перспективите за растеж са ограничени от конкуренцията и очевидното въздействие на пандемията.

Той е един от т.нар. голяма тройка, заедно с Delta Air Line $DAL+1.2% и United Airlines. Те оперират под основната марка American Airlines и други дъщерни дружества като American Eagle и Envoy Air. Управляват мрежа от полети на дълги разстояния между САЩ и Европа, Близкия изток, Азия и Латинска Америка.

Извършват полети до повече от 230 места в 53 държави и територии. Има приблизително 130 000 служители, включително 43 000 сезонни служители.

Конкурентните предимства на American Airlines се състоят в нейния размер, гъстата мрежа от връзки и модерния ѝ автопарк. Ключовите стратегии включват инвестиции в бързи интернет връзки на борда на самолетите и салон за премиум клиенти. Компанията също така модернизира своя флот, укрепва партньорствата и се стреми да намали оперативните разходи.

Сектор

Авиоиндустрията, която включва American Airlines, е силно цикличен сектор, който е силно зависим от световната икономика и нивото на пътуванията.

Пандемията COVID-19 оказа катастрофално въздействие върху авиоиндустрията, включително спад на пътническите километри и приходите с повече от 60-90 %. Очаква се въздействието върху ръста на приходите и печалбата да се усети от авиокомпаниите и през 2021 г. Възстановяването на доверието в пътуванията ще бъде от ключово значение за възстановяването.

Авиокомпаниите са най-големите по отношение на пазарния дял. Източник:

Секторът на авиокомпаниите се характеризира със силна конкуренция, включително сред най-големите авиокомпании като American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines, Southwest Airlines и JetBlue Airways. В резултат на това цените на билетите често са под натиск, което ограничава маржовете на печалба. Търсенето на въздушни превози е силно свързано с икономическия растеж, заетостта и личните доходи. Цените на авиационното гориво също формират значителна част от разходите на авиокомпаниите, така че нарастващите цени на петрола увеличават оперативните разходи.

Секторът е в процес на цифрова трансформация, включваща инвестиции в автоматизация, по-тясна интеграция с други видове транспорт и персонализирано преживяване за пътниците. Тези нови технологии ще изискват значителни инвестиции, което увеличава финансовия риск.

Въпреки предизвикателствата, които среща, секторът на въздушния транспорт вероятно ще продължи да се развива, както и световната търговия и мобилност. Секторът на въздушния транспорт остава цикличен сектор, който предлага както възможности, така и рискове, в зависимост от световната икономика и цените на петрола.

Конкуренция

Delta Air Lines $DAL+1.2% е втората по големина авиокомпания в САЩ със седалище в Атланта. DAL има сходен размер и район на покритие с AAL. DAL се представя по-добре от AAL по време на кризата COVID-19 поради по-силното си финансово състояние. Освен това DAL е по-фокусиран върху пътуванията от висок клас.

United Airlines $UAL+0.1% е третата по големина авиокомпания в САЩ със седалище в Чикаго. UAL разполага с широка глобална мрежа с центрове в Хонконг, Лондон и Амстердам. UAL беше силно засегната от кризата COVID-19 и трябваше да предприеме значително преструктуриране, за да оцелее. Въпреки това тя възстановява дейността си по-бързо от AAL.

Southwest Airlines $LUV+0.7% е най-голямата нискотарифна авиокомпания в САЩ със седалище в Далас. LUV предлага нискотарифни полети на територията на САЩ. LUV не е толкова зависима от международните и бизнес пътуванията и беше по-слабо засегната от кризата COVID-19. Нискотарифните модели вероятно ще спечелят по-бързо пазарен дял след пандемията.

- JetBlue Airways $JBLU-2.7% е регионална авиокомпания със седалище в Бостън. JBLU се фокусира върху пътуванията по източното крайбрежие на САЩ и Карибите. JBLU беше силно засегната от пандемията COVID-19, но успя да запази ликвидността си благодарение на силната си финансова позиция. След като пътуванията се възстановят, JBLU може да спечели пазарен дял, но ще продължи да се сблъсква със силна конкуренция.

Настояща ситуация

За съжаление резултатите на AAL не са толкова ослепителни. По време на един от най-добрите бичи пазари наистина очаквах продажбите им да се раздвижат през 2014-2018 г., но това не се случи.

Спадът в печалбите, дължащ се на пандемията, е очевиден. Но и преди това не беше чудо. Източник:

Печалбите на акция също се изравняват през последното десетилетие. Както отново видяхме, за авиокомпаниите е изключително трудно да контролират разходите си. Covid-19 беше двоен удар за авиокомпаниите, тъй като приходите спаднаха, но когато става въпрос за дейността на авиокомпаниите, е трудно да се ограничат разходите толкова бързо.

Всичко това е добре отразено в цената на акциите. Нейната доходност през последното десетилетие е -30 %, а максималният ѝ спад беше в разгара на пандемията, когато много авиокомпании можеха да бъдат заплашени от фалит.

Последните пет години на компанията не са особено ослепителни

Акциите на American Airlines имат отрицателен собствен капитал, което означава, че те дължат повече, отколкото имат. Пандемията наистина им е нанесла поражения и въпреки че виждаме възстановяване през 2022 г. и 2023 г., компанията все още има да извърви дълъг път, за да се изкопае от тази финансова дупка.

Ако погледнем по-отблизо, нещата не са били толкова добри и преди. Също така през 2018 г. собственият им капитал премина на отрицателна територия. Тогава главният ѝ изпълнителен директор заяви, че е имала най-трудното тримесечие в историята си.

Но това може и да не е нещо лошо. Най-важното е, че наследената авиокомпания има много дългове, които отчасти се дължат на закупуването на много самолети преди Covid. American Airlines вече е изпълнила половината от целта си да намали общото ниво на дълга си с 15 млрд. долара до края на 2025 г.

Въпреки че е малко вероятно това число да се повтори и през следващата година, анализаторите прогнозират, че авиокомпанията ще спечели само 1,56 долара през 2023 г., като прогнозата за четвъртото тримесечие е за скромните 0,30 долара. Колкото повече приходи печели American Airlines сега, толкова повече парични потоци ще генерира авиокомпанията, за да изплати дълга, за да намали разходите за лихви и да увеличи печалбата в бъдеще.

От една страна, анализаторите очакват положителни резултати. От друга страна, някои от тях не вярват на компанията. Източник:

Нетните разходи за лихви достигнаха своя връх от близо 500 млн. долара на тримесечие в средата на 2021 г. American Airlines похарчи само 423 млн. долара за нетни разходи за лихви през четвъртото тримесечие на 22 г., докато приходите от лихви се покачиха до 110 млн. долара.

Авиокомпанията все още може да спести половината от тези разходи за лихви, като просто върне тримесечните разходи на нивата отпреди Ковида, които бяха над 200 млн. долара. При 715 млн. акции с намалена стойност в обращение в момента само увеличението на разходите за лихви ще се отрази на печалбата на акция с повече от 1 долар годишно.

Авиокомпанията ще използва по-голямата част от свободните си парични потоци през следващите няколко години, за да изплати значителни суми по дълга. След като American Airlines намали дълга, компанията ще увеличи нетната си печалба чрез намаляване на разходите за лихви. Тъй като нивата на дълга намаляват, ръководството вероятно ще има по-голяма увереност да изплати още повече дълг от намаляване на излишните парични салда.

Положението на American Airlines не е добро, но ако приемем, че те наистина могат да променят ситуацията, те биха могли да имат потенциал. Дори само поради причината, че $AAL+0.1% в момента е значително по-евтина в сравнение със средната стойност на пазара.

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. Това е единствено мое обобщение и анализ, основани на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисково и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.