S&P 500 ^GSPC 5,267.84 -0.74%
Nvidia NVDA $1,037.99 +9.32%
Tesla TSLA $173.74 -3.54%
Apple AAPL $186.88 -2.11%
Alphabet GOOG $175.06 -1.65%
Amazon AMZN $181.05 -1.14%
Microsoft MSFT $427.00 -0.82%
Meta META $465.78 -0.43%

Amercian Airlines elemzés: jó választás a legnagyobb légitársaság a világjárvány után?

Ferkó Joó
10. 4. 2023
10 min read

A fapados Southwest Airlines és az óriás Delta Airlines után az American Airlines következik, amely a legnagyobb piaci részesedéssel büszkélkedhet. Ráadásul jelentős árengedményt kínál versenytársaihoz képest. Mi ennek az oka?

Az Amercian Airlines $AAL-2.0% a világ egyik legnagyobb légitársasága. Az AAL 2020-ban veszteséget termelt a COVID-19 hatása miatt, de egyébként hosszú távon nyereséges. A válság előtt a bevételek, az üzemi eredmények és a működésből származó szabad pénzeszközök növekedtek. A bevételek növekedése évi 5% körüli volt. A működési árrés az elmúlt években közel 10%-os volt. Ez egy stabil óriás, de a növekedési kilátásokat a verseny és a világjárvány nyilvánvaló hatása korlátozta.

A Delta Air Line $DAL-0.7% és a United Airlines mellett az úgynevezett Nagy Hármak egyike. Az American Airlines fő márkanév alatt és más leányvállalatok, mint például az American Eagle és az Envoy Air alatt működnek. Hosszú távú hálózatot üzemeltetnek az USA és Európa, a Közel-Kelet, Ázsia és Latin-Amerika között.

Több mint 230 helyre közlekednek 53 országban és területen. Körülbelül 130 000 alkalmazottat foglalkoztatnak, köztük 43 000 szezonális alkalmazottat.

Az American Airlines versenyelőnyei a méretében, sűrű járathálózatában és modern flottájában rejlenek. A legfontosabb stratégiák közé tartoznak a gyors fedélzeti internetkapcsolatba és a prémium ügyfelek számára kialakított váróterembe történő beruházások. A vállalat emellett korszerűsíti flottáját, erősíti a partnerségeket és igyekszik csökkenteni a működési költségeket.

Szektor

A légiközlekedési ágazat, amelybe az American Airlines is tartozik, erősen ciklikus ágazat, amely nagymértékben függ a világgazdaságtól és az utazási szinttől.

A COVID-19 világjárvány katasztrofális hatással volt a légiközlekedési ágazatra, többek között az utasok által megtett mérföldek és a bevételek több mint 60-90%-os csökkenése miatt. A bevételek és a nyereség növekedésére gyakorolt hatást a légitársaságok várhatóan még 2021-ben is érezni fogják. Az utazásokba vetett bizalom helyreállítása kulcsfontosságú lesz a fellendüléshez.

A piaci részesedést tekintve a légitársaságok a legnagyobbak. Forrás:

A légiközlekedési ágazatban erős a verseny, többek között a legnagyobb légitársaságok között, mint az American Airlines, a Delta Air Lines, a United Airlines, a Southwest Airlines és a JetBlue Airways. Ennek eredményeként a jegyárak gyakran nyomás alatt vannak, ami korlátozza a haszonkulcsokat. A légi közlekedés iránti kereslet erősen összefügg a gazdasági növekedéssel, a foglalkoztatással és a személyes jövedelemmel. A légitársaságok költségeinek jelentős részét képezik a repülőgép-üzemanyagárak is, így az emelkedő olajárak növelik a működési költségeket.

Az ágazat digitális átalakuláson megy keresztül, beleértve az automatizálásba való beruházásokat, a más közlekedési módokkal való szorosabb integrációt és a személyre szabott utasélményt. Ezek az új technológiák jelentős beruházásokat igényelnek, ami növeli a pénzügyi kockázatot.

A kihívások ellenére a légiközlekedési ágazat valószínűleg tovább fog növekedni, ahogyan a globális kereskedelem és mobilitás is. A légiközlekedési ágazat továbbra is ciklikus ágazat, amely a világgazdaság és az olajárak függvényében lehetőségeket és kockázatokat egyaránt rejt magában.

Verseny

A Delta Air Lines $DAL-0.7% az Egyesült Államok második legnagyobb légitársasága, székhelye Atlantában található. A DAL hasonló méretű és lefedettségű, mint az AAL. A DAL erősebb pénzügyi helyzetének köszönhetően jobban teljesített az AAL-nál a COVID-19 válság idején. A DAL emellett jobban összpontosít a prémium utasokra.

A United Airlines $UAL-1.3% az USA harmadik legnagyobb légitársasága, székhelye Chicagóban található. Az UAL kiterjedt globális hálózattal rendelkezik, hongkongi, londoni és amszterdami csomópontokkal. Az UAL-t súlyosan érintette a COVID-19 válság, és a túlélés érdekében jelentős szerkezetátalakítást kellett végrehajtania. Működését azonban gyorsabban helyreállítja, mint az AAL.

A Southwest Airlines $LUV-4.4% az USA legnagyobb fapados légitársasága, székhelye Dallasban található. A LUV az Egyesült Államok egész területén kínál fapados járatokat. A LUV kevésbé függ a nemzetközi és üzleti utazásoktól, és kevésbé érintette a COVID-19 válság. A fapados modellek valószínűleg gyorsabban fognak piaci részesedést szerezni a világjárvány után.

- A JetBlue Airways $JBLU-2.8% egy regionális légitársaság, amelynek székhelye Bostonban van. A JBLU az USA keleti partvidékére és a Karib-térségre összpontosít. A JBLU-t súlyosan érintette a COVID-19 világjárvány, de erős pénzügyi helyzetének köszönhetően sikerült megőriznie likviditását. Amint az utazási kedv helyreáll, a JBLU piaci részesedést szerezhet, de továbbra is erős versennyel kell szembenéznie.

Jelenlegi helyzet

Sajnos az AAL eredményei nem olyan káprázatosak. Az egyik legjobb bikapiac idején, 2014-2018 között nagyon vártam volna, hogy az eladásaik szárnyalni fognak, de ez nem történt meg.

A világjárvány miatti profitcsökkenés egyértelmű. De előtte sem volt csoda. Forrás:

Az egy részvényre jutó nyereség is ellaposodott az elmúlt évtizedben. Mint ismét láthattuk, a légitársaságoknak rendkívül nehéz kordában tartaniuk a költségeket. A Covid-19 kettős csapás volt a légitársaságok számára, mivel a bevételek csökkentek, de ha a légitársaságok működéséről van szó, nehéz ilyen gyorsan visszafogni a költségeket.

Mindez jól tükröződött a részvényárfolyamon. Az elmúlt évtized hozama -30%, és a legnagyobb esés a járvány csúcsán volt, amikor sok légitársaságot csőd fenyegetett volna.

A vállalat elmúlt öt éve nem volt éppen káprázatos.

Az American Airlines részvényeinek negatív a saját tőkéje, ami azt jelenti, hogy többel tartozik, mint amennyije van. A világjárvány nagyon megviselte őket, és bár 2022 2023-ban látunk egy fellendülést, még hosszú út áll előttük, hogy kiássák magukat ebből a pénzügyi gödörből.

Ha jobban megnézzük, a dolgok korábban sem voltak olyan nagyszerűek. Emellett 2018-ban a saját tőkéjük negatív tartományba került. Akkoriban a vezérigazgatója azt mondta, hogy minden idők legnehezebb negyedévét élte meg.

De lehet, hogy ez nem is olyan rossz dolog. A lényeg az, hogy az örökölt légitársaságnak rengeteg adóssága van, ami részben annak köszönhető, hogy sok gépet vásároltak a Covid előtt. Az American Airlines már teljesítette a felét annak a célnak, hogy 2025 végéig 15 milliárd dollárral csökkentse a teljes adósságállományát.

Bár ez a szám valószínűleg nem ismétlődik meg jövőre, az elemzők szerint a légitársaság 2023-ban csak 1,56 dollárt fog keresni, a negyedik negyedévi becslés pedig szűkös 0,30 dollárt. Minél több bevételt termel most az American Airlines, annál több cash flow-t fog termelni a légitársaság, amiből az adósságot törlesztheti, hogy csökkentse a kamatköltségeket és növelje a nyereséget a jövőben.

Az elemzők egyrészt pozitív eredményekre számítanak. Másrészt néhányan nem igazán hisznek a vállalatnak. Forrás

A nettó kamatkiadások még 2021 közepén érték el a csúcsot, közel 500 millió dollárt negyedévente. 22 negyedik negyedévében az American Airlines csak 423 millió dollárt költött nettó kamatkiadásokra, miközben a kamatbevétel 110 millió dollárra emelkedett.

A légitársaság ennek a kamatkiadásnak a felét még mindig meg tudja spórolni, ha a negyedéves költségeket egyszerűen visszaállítja a Covid előtti, több mint 200 millió dolláros szintre. A jelenleg forgalomban lévő 715 millió hígított részvény mellett csak a kamatkiadások növekedése évente több mint 1 dollárral befolyásolja az egy részvényre jutó eredményt.

A légitársaság a következő néhány évben a szabad cash flow túlnyomó többségét az adósság jelentős részének törlesztésére fogja fordítani. Amint az American Airlines csökkenti az adósságot, a társaság a kamatkiadások csökkentésével növelni fogja a nettó nyereséget. Ahogy az adósságszintek csökkennek, a vezetőség valószínűleg nagyobb önbizalommal fog még több adósságot visszafizetni a felesleges készpénzállományok csökkentéséből.

Az American Airlines nincs jó helyzetben, de feltéve, hogy tényleg meg tudják fordítani ezt a helyzetet, lehet benne potenciál. Már csak azért is, mert az $AAL-2.0% jelenleg jelentősen olcsó a piaci átlaghoz képest.

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem az internetről és más forrásokból származó adatok alapján. A pénzügyi piacokon való befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.