S&P 500 ^GSPC 5,306.15 +0.03%
Nvidia NVDA $1,139.11 +6.99%
Tesla TSLA $176.75 -1.39%
Alphabet GOOG $178.02 +0.96%
Amazon AMZN $182.15 +0.77%
Meta META $479.92 +0.36%
Microsoft MSFT $430.30 +0.03%
Apple AAPL $189.99 +0.01%

Analiza družbe Amercian Airlines: ali je največji letalski prevoznik po pandemiji dobra izbira?

Željko Kos
10. 4. 2023
7 min read

Za nizkocenovnim letalskim prevoznikom Southwest Airlines in velikanom Delta Airlines je American Airlines, ki ima največji tržni delež. Poleg tega je v primerjavi s konkurenti precej cenejši. Kaj je razlog za to?

Amercian Airlines $AAL-2.9% je eden največjih letalskih prevoznikov na svetu. Družba AAL je imela leta 2020 izgubo zaradi vpliva COVID-19, sicer pa dolgoročno beleži dobiček. Pred krizo so prihodki, rezultati poslovanja in prosta denarna sredstva iz poslovanja rasli. Rast prihodkov je bila približno 5-odstotna na leto. Marže iz poslovanja so bile v zadnjih letih blizu 10 %. Gre za stabilnega velikana, vendar so bili obeti za rast omejeni zaradi konkurence in očitnega vpliva pandemije.

Skupaj z letalsko družbo Delta Air Line $DAL-3.0% in letalsko družbo United Airlines je eden od tako imenovanih treh velikih letalskih prevoznikov. Delujejo pod glavno blagovno znamko American Airlines in drugimi hčerinskimi družbami, kot sta American Eagle in Envoy Air. Upravljajo mrežo letov na dolge razdalje med ZDA in Evropo, Bližnjim vzhodom, Azijo in Latinsko Ameriko.

Opravljajo lete v več kot 230 krajev v 53 državah in ozemljih. Ima približno 130.000 zaposlenih, od tega 43.000 sezonskih delavcev.

Konkurenčne prednosti družbe American Airlines so njena velikost, gosto omrežje povezav in sodobna flota. Ključne strategije vključujejo naložbe v hitre internetne povezave na krovu in salon za premium stranke. Družba tudi posodablja svoj vozni park, krepi partnerstva in si prizadeva zmanjšati stroške poslovanja.

Sektor

Letalska industrija, kamor spada tudi American Airlines, je zelo cikličen sektor, ki je močno odvisen od svetovnega gospodarstva in ravni potovanj.

Pandemija COVID-19 je katastrofalno vplivala na letalsko industrijo, vključno z več kot 60-90-odstotnim zmanjšanjem števila potniških milj in prihodkov. Pričakuje se, da bodo letalske družbe vpliv na rast prihodkov in dobička čutile tudi v letu 2021. Ponovna vzpostavitev zaupanja v potovanja bo ključnega pomena za okrevanje.

Letalske družbe so največje po tržnem deležu. Vir:

V letalskem sektorju vlada močna konkurenca, tudi med največjimi letalskimi družbami, kot so American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines, Southwest Airlines in JetBlue Airways. Zato so cene letalskih vozovnic pogosto pod pritiskom, kar omejuje stopnje dobička. Povpraševanje po letalskih prevozih je močno povezano z gospodarsko rastjo, zaposlenostjo in osebnim dohodkom. Tudi cene letalskega goriva so pomemben del stroškov letalskih prevoznikov, zato naraščajoče cene nafte povečujejo stroške poslovanja.

Sektor doživlja digitalno preobrazbo, ki vključuje naložbe v avtomatizacijo, tesnejše povezovanje z drugimi načini prevoza in personalizirane izkušnje potnikov. Te nove tehnologije bodo zahtevale znatne naložbe, kar povečuje finančno tveganje.

Kljub izzivom bo sektor zračnega prometa verjetno še naprej rasel, prav tako pa tudi svetovna trgovina in mobilnost. Sektor zračnega prometa ostaja cikličen sektor, ki ponuja tako priložnosti kot tveganja, odvisno od svetovnega gospodarstva in cen nafte.

Konkurenca

Delta Air Lines $DAL-3.0% je drugi največji letalski prevoznik v ZDA s sedežem v Atlanti. DAL ima podobno velikost in območje pokrivanja kot AAL. Med krizo COVID-19 je DAL zaradi boljšega finančnega položaja dosegel boljše rezultate kot AAL. DAL je tudi bolj osredotočen na premijska potovanja.

United Airlines $UAL-2.1% je tretja največja letalska družba v ZDA s sedežem v Chicagu. UAL ima obsežno globalno mrežo z vozlišči v Hongkongu, Londonu in Amsterdamu. UAL je močno prizadela kriza COVID-19 in je moral izvesti znatno prestrukturiranje, da je preživel. Vendar pa okreva hitreje kot AAL.

Southwest Airlines $LUV-1.2% je največji nizkocenovni letalski prevoznik v ZDA s sedežem v Dallasu. LUV ponuja nizkocenovne lete po vsej ZDA. LUV je manj odvisen od mednarodnih in poslovnih potovanj, zato ga je kriza COVID-19 manj prizadela. Nizkocenovni modeli bodo po pandemiji verjetno hitreje pridobili tržni delež.

- JetBlue Airways $JBLU-1.5% je regionalna letalska družba s sedežem v Bostonu. JBLU se osredotoča na potovanja na vzhodni obali ZDA in Karibih. Družbo JBLU je močno prizadela pandemija COVID-19, vendar ji je zaradi dobrega finančnega položaja uspelo ohraniti likvidnost. Ko si bodo potovanja opomogla, bi lahko JBLU pridobil tržni delež, vendar se bo še naprej soočal z močno konkurenco.

Trenutni položaj

Žal rezultati družbe AAL niso tako osupljivi. Med enim najboljših bikovskih trgov bi res pričakoval, da se bo njihova prodaja v obdobju 2014-2018 razmahnila, vendar se to ni zgodilo.

Padec dobička zaradi pandemije je jasen. Vendar tudi pred tem ni bilo nič čudovitega. Vir:

Tudi dobiček na delnico se je v zadnjem desetletju izenačil. Kot smo ponovno videli, je za letalske prevoznike izjemno težko obvladovati stroške. Covid-19 je bil dvojni udarec za letalske prevoznike, saj so se prihodki zmanjšali, pri poslovanju letalskih družb pa je težko tako hitro omejiti stroške.

Vse to se je dobro odrazilo v ceni delnice. Njeni donosi v zadnjem desetletju znašajo -30 %, najbolj pa je padla na vrhuncu pandemije, ko bi številnim letalskim družbam lahko grozil stečaj.

Zadnjih pet let družba ni bila ravno bleščeča

Delnica družbe American Airlines ima negativni lastniški kapital, kar pomeni, da dolguje več, kot ima. Pandemija jih je resnično prizadela, in čeprav se leta 2022 2023 obeta okrevanje, je pred njimi še dolga pot, da se izkopljejo iz te finančne luknje.

Če pogledamo od blizu, tudi prej stvari niso bile tako dobre. Tudi leta 2018 je njihov lastniški kapital prešel v negativno območje. Takrat je njen izvršni direktor dejal, da je imela najtežje četrtletje doslej.

Vendar to morda ni slabo. Bistvo je, da ima starejši letalski prevoznik veliko dolgov, kar je deloma posledica nakupa številnih letal pred Covidom. Družba American Airlines je že izpolnila polovico svojega cilja, da do konca leta 2025 zmanjša skupni dolg za 15 milijard dolarjev.

Čeprav se ta številka naslednje leto verjetno ne bo ponovila, analitiki predvidevajo, da bo letalska družba leta 2023 zaslužila le 1,56 dolarja, ocena za četrto četrtletje pa znaša slabih 0,30 dolarja. Več prihodkov bo družba American Airlines ustvarila zdaj, več denarnega toka bo ustvarila za odplačilo dolga, da bi zmanjšala stroške obresti in povečala dobiček v prihodnosti.

Po eni strani analitiki pričakujejo pozitivne rezultate. Po drugi strani pa nekateri ne verjamejo v podjetje. Vir:

Sredi leta 2021 so neto stroški obresti dosegli najvišjo vrednost skoraj 500 milijonov dolarjev na četrtletje. Družba American Airlines je v četrtem četrtletju leta 22 porabila le 423 milijonov dolarjev za neto stroške obresti, medtem ko so se prihodki od obresti povzpeli na 110 milijonov dolarjev.

Letalski prevoznik lahko še vedno prihrani polovico teh stroškov obresti, če preprosto vrne četrtletne stroške na raven pred Kovidom, ki je znašala več kot 200 milijonov dolarjev. Ker je trenutno v obtoku 715 milijonov redčenih delnic, bo samo povečanje stroškov obresti vplivalo na dobiček na delnico za več kot 1 dolar na leto.

Letalski prevoznik bo v naslednjih nekaj letih veliko večino prostega denarnega toka porabil za odplačilo znatnih zneskov dolga. Ko bo družba American Airlines zmanjšala dolg, bo z zmanjšanjem odhodkov za obresti povečala čisti dobiček. Ko se bo raven dolga zmanjšala, bo vodstvo verjetno bolj samozavestno odplačalo še več dolga z zmanjšanjem presežnih denarnih sredstev.

Družba American Airlines ni v dobrem položaju, vendar bi ob predpostavki, da lahko res spremeni razmere, lahko imela potencial. Že samo zato, ker je družba AAL-2.9% trenutno precej poceni v primerjavi s tržnim povprečjem.

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. To je zgolj moj povzetek in analiza, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.