S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Кейти Стоктън: Трябва да продадете акциите на Tesla. Следващата спирка ще бъде на 160 долара

Vladimir Mihaylov
11. 4. 2023
1 min read

Tesla е изправена пред вълна от продажби, след като предупредителен сигнал посочи възможен спад в цената на акциите ѝ с до 14%. Компанията, чиито акции поскъпнаха с повече от 70% тази година, намалява цените на автомобилите, което може да навреди на печалбите ѝ. Основателят на Fairlead Strategies предупреждава, че ако техническата картина не се подобри, акциите на Tesla могат да поевтинеят до 160 долара.

Кейти Стоктън

Според основателката на Fairlead Strategies Кейти Стоктън акциите на Tesla $TSLA+3.2% ще имат склонност да поевтиняват след подаване на технически сигнал за продажба. Производителят на електромобили преживя подем в началото на годината, като акциите му поскъпнаха с цели 77%, но сега губи част от тези печалби.

Стоктън твърди, че спадът може да продължи до 160 долара за акция, което е потенциален спад от 14% спрямо сегашното ниво от 185 долара.

Тя каза:

"Tesla е първата от големите технологични компании, която оспорва подкрепата с предстояща разпродажба под 50-дневната пълзяща средна. Това е мечешко развитие в краткосрочен план и дневният индикатор MACD сега се е отдръпнал и вероятно ще формира сигнал за продажба, като по-нататъшна подкрепа е само около 160 USD."

Индикаторът MACD проследява тенденцията на пълзящите средни на цените на акциите. Той изпраща сигнали за покупка и продажба. Стоктън използва MACD, за да улови инерцията и тенденцията в различни времеви рамки. Индикаторът е полезен, защото генерира или сигнал за покупка, или сигнал за продажба.

Потенциалният спад на акциите на Tesla идва на фона на по-нататъшното намаляване на цените от страна на компанията, за което анализаторите предупредиха, след като актуализираната информация за доставките през първото тримесечие показа рязко увеличение на запасите. Анализаторите заявиха: "Постепенното намаляване на цените вероятно е необходимо на фона на натрупването на запаси, особено с нарастването на производството в Остин и Берлин".

В четвъртък Тесла намали цените на Модел 3 и Модел Y с поне 1000 долара в САЩ, като същевременно намали цените на Модел X и Модел S с около 5000 долара. Тези намаления на цените би трябвало да отслабят маржовете на печалба на Tesla, което е това, върху което Wall Street се фокусира в допълнение към данните за доставките. Анализаторите заявиха: "Маржовете ще бъдат голяма въпросителна, тъй като намаляването на цените ще окаже влияние на този фронт, въпреки че според нас брутните маржове на автомобилите над 20% остават ключов праг през следващите тримесечия."

Инвеститорите ще получат повече информация за резултатите на Tesla за първото тримесечие, когато резултатите и прогнозите бъдат публикувани след затварянето на пазара на 19 април. А Tesla ще трябва да впечатли инвеститорите, ако иска да запази 50% годишен ръст на печалбата и да излезе с истински блокбъстър, тъй като последните данни за доставките може и да показват ръст, но дори и така инвеститорите не са доволни, имайки предвид намаленията на цените.

Моля, обърнете внимание, че това не е финансов съвет. Всяка инвестиция трябва да бъде подложена на задълбочен анализ.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.