S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Katie Stockton: Morali bi prodati delnice Tesle. Naslednja postaja bo pri 160 dolarjih.

Dragoslav Golob
11. 4. 2023
3 min read

Tesla se sooča z valom prodaj, potem ko je opozorilni signal pokazal na možen padec cene delnic za do 14 %. Podjetje, katerega delnice so se letos povečale za več kot 70 %, znižuje cene avtomobilov, kar bi lahko zmanjšalo njegov dobiček. Ustanovitelj podjetja Fairlead Strategies opozarja, da bi lahko delnice Tesle, če se tehnična slika ne bo izboljšala, padle na 160 dolarjev.

Katie Stockton

Po mnenju ustanoviteljice družbe Fairlead Strategies Katie Stockton se bodo delnice družbe Tesla $TSLA+3.2% po izdaji tehničnega prodajnega signala običajno znižale. Proizvajalec električnih vozil je v začetku leta doživel vzpon, saj so se njegove delnice podražile za kar 77 %, zdaj pa del teh dobičkov izgublja.

Stocktonova pravi, da bi se padec lahko nadaljeval do 160 dolarjev na delnico, kar pomeni 14-odstotni padec s trenutne ravni 185 dolarjev.

Dejala je:

"Tesla je prva od velikih tehnoloških podjetij, ki se spopada s podporo, saj se ji obeta prodaja pod 50-dnevno drsečo sredino. To je kratkoročno medvedje gibanje, dnevni kazalnik MACD pa se je zdaj umaknil in bo verjetno oblikoval prodajni signal, pri čemer je nadaljnja podpora le okoli 160 dolarjev."

Indikator MACD sledi gibanju drsečih sredin cen delnic. Pošilja signale za nakup in prodajo. Podjetje Stockton uporablja MACD za zajemanje dinamike in trenda v različnih časovnih okvirih. Indikator je uporaben, ker ustvarja bodisi signal za nakup bodisi signal za prodajo.

Morebitni padec delnic družbe Tesla prihaja ob nadaljnjem zniževanju cen v podjetju, na kar so analitiki opozarjali, potem ko je posodobitev dobav v prvem četrtletju pokazala povečanje zalog. Analitiki so dejali: "Postopno zniževanje cen je med kopičenjem zalog verjetno potrebno, še posebej zaradi rasti proizvodnje v Austinu in Berlinu."

Tesla je v četrtek v ZDA znižala cene modela 3 in modela Y za najmanj 1.000 dolarjev, medtem ko je cene modela X in modela S znižala za približno 5.000 dolarjev. Ta znižanja cen naj bi oslabila Tesline profitne marže, na kar se poleg podatkov o dostavah osredotoča tudi Wall Street. Analitiki so dejali: "Marže bodo pod velikim vprašajem, saj bo znižanje cen vplivalo na to področje, čeprav menimo, da avtomobilske bruto marže nad 20 % ostajajo ključni prag v prihodnjih četrtletjih."

Vlagatelji bodo dobili več informacij o Teslinih rezultatih za prvo četrtletje, ko bodo rezultati in napovedi objavljeni 19. aprila po zaprtju trga. Tesla pa bo morala vlagatelje navdušiti, če bo želela ohraniti 50-odstotno medletno rast dobička in priti do prave uspešnice, saj zadnje številke dobav morda kažejo na rast, a kljub temu vlagatelji glede na znižanje cen niso zadovoljni.

Upoštevajte, da to ni finančni nasvet. Vsaka naložba mora biti podvržena temeljiti analizi.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.