S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Analiștii Morgan Stanley se așteaptă la un scenariu mai rău pentru imobiliarele comerciale decât în timpul Marii Crize…

Adrian Dumitru
11. 4. 2023
6 min read

Un subiect important în ultima vreme a fost nervozitatea din sectorul bancar. Dar analiștii de la Morgan Stanley văd o altă problemă care, în opinia lor, ar putea crea un scenariu mai rău decât Marea Depresiune.

Investitorii și economiștii își ridică vocea în legătură cu potențialele probleme de pe piața imobiliară comercială, care ar putea avea consecințe de amploare pentru economia globală. În ultimii ani, munca la distanță a provocat creșterea ratei de neocupare a birourilor și scăderea valorii proprietăților. Această tendință continuă, iar experții se tem că ar putea duce la dificultăți financiare pe scară largă, afectând proprietarii, bancherii, comunitatea de afaceri, investitorii privați și proprietarii titlurilor de valoare suport.

Lisa Shalett, șefa departamentului de strategie de investiții de la Morgan Stanley Wealth Management, a declarat că există un "blocaj uriaș" pe piața imobiliară comercială. Mai mult de 50% din totalul de 2.900 de miliarde de dolari în ipoteci comerciale vor trebui renegociate în următoarele 24 de luni. Se așteaptă ca ratele dobânzilor să crească cu 350 până la 450 de puncte de bază.

În ultimul ciclu, băncile regionale au fost principala sursă de credite noi, fiind la originea a 70% până la 80% din totalul împrumuturilor. Imobiliarele de birouri se confruntă cu vânturi seculare din cauza muncii la distanță, ceea ce a făcut ca ratele de neocupare să se situeze aproape de maximele ultimilor 20 de ani. Analiștii prevăd că prețurile imobilelor comerciale vor scădea cu 40% de la vârf la bază, mai rău decât în timpul Marii Crize Financiare.

Rezerva Federală a crescut deja ratele dobânzilor, ceea ce a dus la înăsprirea standardelor de creditare pe piața imobiliară comercială. Această înăsprire ar putea duce la o criză bancară care ar exacerba deficitul de lichidități și ar crește riscul de neplată, dificultăți și neplată.

Sectoarele tehnologiei și al consumatorilor nu sunt imune la problemele de pe piața imobiliară comercială. Deși aceste sectoare au cunoscut o creștere în ultimii ani, ele pot fi, de asemenea, afectate de o criză pe piața imobiliară comercială. De exemplu, o scădere a cererii de spații de birouri poate avea un impact asupra companiilor din domeniul tehnologiei care se bazează pe închirierea de birouri pentru angajații lor. În mod similar, sectoarele de consum, cum ar fi comerțul cu amănuntul și industria ospitalității, pot fi afectate negativ de închiderea magazinelor și de scăderea numărului de clienți.

O aterizare ușoară a economiei este încă posibilă, dar probabilitatea acestui scenariu este în scădere, având în vedere standardele de creditare mai stricte și creșterea riscului pe piața imobiliară comercială. Prin urmare, investitorii și economiștii îndeamnă la prudență și la pregătire pentru efectele potențiale ale crizei.

Elon Musk, CEO-ul Tesla, a numit recent starea pieței datoriilor din sectorul imobiliar comercial "de departe cea mai gravă problemă iminentă". Avertismentul său atrage atenția asupra faptului că această problemă ar putea avea consecințe profunde pentru economie dacă nu este abordată în mod corespunzător.

Cum se poate aborda această situație?

Pe baza evoluțiilor actuale de pe piața imobiliară comercială, guvernele, băncile centrale și autoritățile de reglementare ar trebui să monitorizeze îndeaproape situația și să ia măsurile necesare pentru a preveni o potențială criză. Printre soluțiile posibile se numără reglementarea în continuare a pieței, încurajarea restructurării creditelor și stimularea investițiilor în infrastructură și inovare pentru a contribui la absorbția stocului excedentar de bunuri imobiliare comerciale.

Diversificarea economiei și încurajarea de noi oportunități de angajare în afara mediului tradițional de birouri ar putea, de asemenea, contribui la atenuarea efectelor crizei asupra pieței imobiliare comerciale. O trecere la un model economic mai durabil ar putea sprijini creșterea unor noi sectoare, cum ar fi energia și tehnologiile ecologice, care ar putea crea noi oportunități pentru investițiile imobiliare.

În concluzie, situația actuală de pe piața imobiliară comercială este îngrijorătoare și necesită atenție și o gestionare atentă din partea economiștilor, a investitorilor și a factorilor de decizie politică. Un pas important este acela de a informa publicul cu privire la riscurile și provocările pe care le prezintă acest sector și de a lua măsuri care ar putea atenua impactul crizei asupra economiei globale.

Cooperarea dintre sectorul public și cel privat va fi, de asemenea, esențială pentru a aborda problemele de pe piața imobiliară comercială. Crearea de parteneriate între guverne, bănci, investitori și comunitatea de afaceri ar putea contribui la identificarea și punerea în aplicare a unor soluții inovatoare pentru a stimula piața și a preveni prăbușirea acesteia.

O soluție potențială ar putea fi utilizarea proprietăților comerciale vacante în scopuri noi, cum ar fi birouri comune, centre educaționale, spații culturale sau locuințe. Această transformare ar putea nu numai să amelioreze problema spațiilor vacante, ci și să promoveze dezvoltarea comunitară și să contribuie la îmbunătățirea generală a mediului urban.

De asemenea, este important să se țină cont de tendințele tehnologice care pot afecta piața imobiliară comercială. Dezvoltarea unor tehnologii precum 5G, inteligența artificială și internetul lucrurilor poate aduce noi oportunități de utilizare a bunurilor imobiliare și de creștere a valorii acestora.

Nu în ultimul rând, este important ca guvernele și autoritățile de reglementare să monitorizeze îndeaproape sănătatea financiară a băncilor și a altor instituții financiare care au o participație substanțială pe piața imobiliară comercială. Menținerea stabilității sectorului financiar este esențială pentru a preveni o recesiune economică mai amplă care ar putea fi declanșată de o criză pe piața imobiliară comercială.

În concluzie, avertismentele din partea economiștilor și a investitorilor cu privire la potențialele probleme de pe piața imobiliară comercială ar trebui luate în serios. Depinde acum de factorii de decizie politică, de experții economici și de părțile interesate să monitorizeze îndeaproape situația și să ia măsuri.

AVERTISMENT: Nu sunt un consilier financiar, iar acest material nu reprezintă o recomandare financiară sau de investiții. Conținutul acestui material este pur informativ.


Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.