S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

A CDW az észak-amerikai IT-piac egytizedét ellenőrzi. Tehát jó befektetés lehet?

Vida Fazekas
11. 4. 2023
12 min read

A CDW az informatikai termékek és szolgáltatások észak-amerikai piacának egytizedét ellenőrzi. Széleskörű kínálatával, a kulcsfontosságú partnerekhez fűződő szoros kapcsolataival és az ügyfélre való összpontosításával domináns pozíciót épít ki. Ráadásul bevétele és nettó nyeresége 2019 és 2022 között gyorsan nőtt. Növekedés, egészséges mérleg és ígéretes jövő - ez a CDW.

A CDW Észak-Amerika vezető informatikai vállalata. Illinois-i székhellyel rendelkezik, és Észak-Amerika-szerte több mint 13 000 embert foglalkoztat irodáiban. A CDW a vezető gyártók technológiai termékeinek és szolgáltatásainak széles skáláját kínálja a vállalkozások, kormányzati szervek, iskolák és egészségügyi intézmények számára.

A CDW olyan vállalatok hardvereit, szoftvereit és perifériáit értékesíti, mint a HP, a Cisco, a Dell, a Lenovo, az Apple és a Microsoft. Emellett professzionális szolgáltatásokat is nyújt, mint például technológiai telepítés, infrastruktúra-migráció, projektmenedzsment és egyéb szolgáltatások. Eszközkezelési és támogatási szolgáltatásokat is kínál, mint például mobileszköz-kezelés, asztali virtualizáció, biztonsági mentés és katasztrófa-helyreállítás.

A felhőszolgáltatások terén a CDW úgynevezett hosting-, menedzsment- és tanácsadási szolgáltatásokat nyújt nyilvános, privát és hibrid felhőmegoldásokhoz. Pénzügyi szolgáltatásokat is kínál, például technológiai operatív lízinget, eszközkezelést és biztosítást. Emellett kontaktközpontot üzemeltet és ügyféltámogatást nyújt.

A CDW-nek több mint 250 000 ügyfele van, akik között vállalatok és kormányzati szervezetek is vannak. A vezető technológiai vállalatokkal való partnerségek és a széles körű szakértelem révén a CDW képes reagálni az ügyfelek igényeire és átfogó megoldásokat kínálni. A CDW azért sikeres a piacon, mert elkötelezett a kiváló ügyfélélmény, az innováció és az ügyfélérték hangsúlyozása mellett.

A CDW a Cisco, az Aruba és a Juniper Networks hálózati termékeinek, például hálózati berendezéseknek, hálózati kábeleknek, Wi-Fi routereknek és kapcsolóknak is vezető szállítója. Olyan tárolási megoldásokat kínál, mint a Dell EMC, a NetApp és a Pure Storage merevlemezei, flash-tárolói és hálózati tárolói.

ACDW meghatározó piaci pozícióval rendelkezik, és becslések szerint az észak-amerikai informatikai termékek és szolgáltatások piacának mintegy 10%-át ellenőrzi. A CDW erős piaci pozíciója és a kulcsfontosságú technológiai gyártókkal fenntartott szoros kapcsolatai továbbra is fontos szerepet fognak játszani a növekedésében.

Versenyelőnyök

A CDW számos kulcsfontosságú versenyelőnnyel rendelkezik, amelyek segítik a piaci sikerét. Először is, a vezető technológiai vállalatok termékeinek, szolgáltatásainak és megoldásainak széles portfólióját kínálja, így képes kielégíteni ügyfelei sokféle igényét. A CDW szoros kapcsolatot tart fenn olyan gyártókkal is, mint a Cisco, a HP, a Dell, a Lenovo, az Apple és a Microsoft, ami lehetővé teszi számára, hogy a legújabb és leginnovatívabb termékeket kínálja.

A CDW emellett kiterjedt műszaki, értékesítési és tanácsadói ismeretekkel rendelkezik, amelyek lehetővé teszik, hogy komplex megoldásokat tervezzen ügyfelei pontos igényeinek megfelelően. A vállalat nagy hangsúlyt fektet a kiváló ügyfélélmény biztosítására. Olyan eszközökbe fektet be, amelyek megkönnyítik az ügyfelekkel való üzletkötést, és ügyfélközpontú műszaki támogatást és szolgáltatást nyújt.

A CDW megbízható rendszereket és folyamatokat alkalmaz, amelyek növelik működési hatékonyságát és lehetővé teszik a méretgazdaságosság elérését. Ez segíti a vállalatot abban, hogy versenyképes árakat kínáljon az ügyfeleknek.

Pénzügyek

A CDW pénzügyi eredményei erős és fenntartható növekedést mutatnak. A vállalat bevételei az elmúlt években a technológia és a szolgáltatások iránti keresletnek köszönhetően nőttek. A CDW bevételei 2019 és 2021 között 15%-kal, 18 milliárd dollárról 20,8 milliárd dollárra, 2022-ben pedig tekintélyes 23,7 milliárd dollárra nőttek. A bevételek növekedése a haszonkulcsok növekedését is eredményezte.

A bruttó nyereség a 2019-es 3,04 milliárd dollárról 2021-re 3,57 milliárd dollárra nőtt. A vállalat nettó nyeresége szintén nőtt, és 2021-ben elérte a 989 millió dollárt a 2019-es 737 millió dollárhoz képest, ami 34%-os növekedést jelent. Ismét azt látjuk, hogy ez a tendencia folytatódik 2022-ben, ahol ismét növekedés várható.

A nyereséghányad növekedése azért fontos, mert azt mutatja, hogy a CDW a bevételek növekedése mellett is képes értéket teremteni. A bruttó árrés növekedése a 2019-es 16,8%-ról 17,2%-ra 2021-ben azt mutatja, hogy a CDW javította működési tőkeáttételét. A nettó árrés 4,1%-ról 4,7%-ra történő növekedése ugyanebben az időszakban azt mutatja, hogy a vállalat csökkentette az árbevételhez viszonyított működési költségeit, ami jó hír.

Összességében a pénzügyi eredmények azt mutatják, hogy a CDW erős és fenntartható növekedési modellel rendelkezik. Az árbevétel növekedése, a javuló bruttó és nettó árrés és a működési költségek ellenőrzése továbbra is támogatni fogja a nyereségesség növekedését. A CDW tehát jó formában van, és lehetősége van arra, hogy tovább erősítse piaci pozícióját.

Mérleg

A CDW mérlege erős pénzügyi helyzetet mutat. A vállalat mérlegfőösszege a 2019-es 8 milliárd dollárról 2022-re 13,2 milliárd dollárra nőtt, ami 20%-os átlagos éves növekedési ütemnek felel meg. Ez a növekedés elsősorban a vevőkövetelések, a készletek és a rövid lejáratú befektetések növekedésének köszönhető.

A források oldalán a hosszú lejáratú adósságok, különösen az immateriális javak jelentős növekedése volt tapasztalható. 2019-ben a CDW összes adósságállománya 3,45 milliárd dollár volt, ami 2022-re 6,54 milliárd dollárra emelkedik, ami 18%-os átlagos éves növekedést jelent. Ez az adósság a CDW felvásárlásainak és szerves növekedésének finanszírozására szolgál. 2022-ben a vállalat nettó adósságállománya megközelítőleg 6 milliárd dollár lesz.

ACDW saját tőkéje a 2019-es 960 millió dollárról 2022-re 1,6 milliárd dollárra nőtt. Ez a növekedés elsősorban a vállalat nyereségének újrabefektetése miatt következett be. A CDW magas növekedési üteme miatt azonban a saját tőke és a teljes eszközállomány aránya viszonylag alacsony, körülbelül 12%-os marad.

A CDW működőtőkéje a kereslet növekedésével párhuzamosan növekszik. A működő tőke 2019-ben 843 millió dollár volt, és 2022-re 1,62 milliárd dollárra fog nőni, ami 18%-os átlagos éves növekedési ütemet jelent. A növekvő működő tőke a CDW termékei és szolgáltatásai iránti egészséges keresletet jelzi.

Összességében a CDW pénzügyi helyzete nagyon erősnek tűnik. A teljes eszközállomány, a saját tőke és a működőtőke nagymértékű növekedése alátámasztja a vállalat agresszív növekedési stratégiáját. A magas növekedési ütem miatt azonban a saját tőke és az összes eszköz aránya viszonylag alacsony marad. Úgy tűnik azonban, hogy a CDW képes fenntarthatóan finanszírozni a növekedést a működési cash flow és az adósságállomány révén.

Cash flow

A CDW pénzforgalmi kimutatása bizonyítja, hogy képes erős működési cash flow-t generálni és fenntarthatóan finanszírozni az agresszív növekedési stratégiát.

A CDW működési cash flow-ja a bevételek és a nyereség növekedésével összhangban növekszik. 2019 és 2021 között a működési cash flow 1 milliárd dollárról 1,3 milliárd dollárra nőtt, ami 11%-os átlagos éves növekedési ütemet jelent. A működési cash flow ilyen mértékű növekedése pozitív, és lehetővé teszi a CDW számára, hogy működési és tőkeszükségleteinek egy részét belsőleg finanszírozza.

A CDW viszonylag nagy összegeket költ tőkekiadásokra, különösen adatközpontjainak és adminisztratív irodáinak bővítésére és korszerűsítésére. A CDW 2019 és 2021 között évente átlagosan 130 millió dollárt fektet be tárgyi eszközökbe. Ezek a kiadások csökkentik a vállalat szabad cash flow-ját.

Összességében a cash flow kimutatás azt mutatja, hogy a CDW erős működési cash flow-val rendelkezik, amely részben ellensúlyozni tudja a tárgyi eszközökre és a finanszírozási tevékenységekre fordított kiadásokat. Bár a kötvénykibocsátások és az adósságtörlesztések csökkentik a szabad cash flow-t, segítenek a CDW-nek finanszírozni agresszív akvizíciós és növekedési stratégiáját. Ha a CDW továbbra is erős működési cash flow-t termel, akkor képes lesz fenntarthatóan finanszírozni növekedési stratégiáját.

A CDW vonzó befektetésnek tűnik, erős fundamentumokkal. A CDW növekedése is ígéretesnek tűnik. Az egy részvényre jutó nyereség a következő 5 évben várhatóan évente átlagosan 14,5%-kal nő, ami jóval meghaladja az S&P 500 becsült hosszú távú nyereségnövekedését. A CDW a vállalatok és a kormányzat részéről a technológia iránti erős keresletnek köszönhetően növekszik.

A CDW nagyon erős mérleggel is rendelkezik, az adósság/saját tőke aránya 3,66, ami az iparági átlag alatt van. A viszonylag alacsony adósságszint biztosítja a CDW számára a pénzügyi rugalmasságot ahhoz, hogy továbbra is növekedési célú beruházásokat hajtson végre akár organikusan, akár felvásárlások révén. A CDW 7,3%-os működési árrése és 4,7%-os nettó árrése szintén az iparági átlag felett van, ami erős hatékonyságra utal.

A CDW erős és növekvő szabad cash flow-t termel, amely évente átlagosan 10%-kal növekszik. Ez lehetővé teszi a vállalat számára, hogy szükségleteinek nagy részét belsőleg finanszírozza, csökkentve ezzel a külső finanszírozásra való utaltságát.

Összességében a CDW vonzó részvénylehetőséget jelent a hosszú távú befektetők számára, akik olyan növekedési vállalatot keresnek, amely ésszerű értékeléssel, erős fundamentumokkal és egészséges mérleggel rendelkezik. Bár az olyan kockázatokat, mint az IT-kiadások növekedésének lassulása, figyelemmel kell kísérni, a CDW jó helyzetben tűnik ahhoz, hogy megfeleljen a kihívásoknak és folytassa a nyereséges növekedést.

Elemzők várakozásai

A CDW Corp. 12 hónapos árfolyam-előrejelzését adó 8 elemző medián célértéke 222,50, a magas becslés 240,00, az alacsony becslés 214,00. A medián becslés +17,76%-os emelkedést jelent a legutóbbi 188,94-es árfolyamhoz képest.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez nem pénzügyi tanácsadás. Minden befektetésnek alapos elemzésen kell átmennie.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.