S&P 500 ^GSPC 5,309.22 +0.02%
Tesla TSLA $178.04 +1.77%
Amazon AMZN $181.02 -1.38%
Microsoft MSFT $428.63 +0.77%
Nvidia NVDA $941.20 -0.70%
Apple AAPL $192.14 +0.57%
Alphabet GOOG $179.16 +0.39%
Meta META $467.06 -0.38%

Bath & Body Works: hogyan áll a testápolás egyik vezetője?

Vida Fazekas
12. 4. 2023
11 min read

A Bath & Body Works a testápolási termékek legnagyobb kiskereskedője az Egyesült Államokban, több mint 20%-os piaci részesedéssel. A vállalat 1700 üzletből álló hálózatot üzemeltet, és sikeresen összpontosít a magas árrésű és szezonális termékekre, amelyek minden vásárlótípus számára vonzóak.

Bath & Body Works

A Bath & Body Works egy amerikai kiskereskedelmi lánc, amely kozmetikumokra, illatszerekre és testápolási termékekre specializálódott. A vállalat több mint 1700 üzletet üzemeltet az Egyesült Államokban és Kanadában, és az L Brands leányvállalata.

A Bath & Body Works körülbelül 20-25%-os piaci részesedéssel uralja a testápoló termékek piacát az Egyesült Államokban (a szektor 3. legnagyobb szereplője). Fő versenyelőnye a kedvező ár/teljesítmény arányú sajátmárkás termékek széles választéka, beleértve olyan márkákat, mint a Signature Collection, az Aromatherapy és a C.O. Bigelow. A Bath & Body Works olyan illatosított termékekre specializálódott, mint az aromagyertyák, testápolók, samponok, tusfürdők és természetes összetevőkből készült termékek.

A legkelendőbb és legnépszerűbb termékek közé tartoznak az illatgyertyák, az aromás testápolók és a karácsonyi kiadású termékek. A Bath & Body Works nagyon erős karácsonyi szezonnal rendelkezik, az egész éves eladások mintegy 40%-át realizálja, ami lenyűgöző, de bizonyos értelemben kockázati elem lehet.

A vállalat szorosan együttműködik a Henrietta Lacks Sisters szervezettel, amely a rákos afroamerikai nőket támogatja. Ennek az együttműködésnek a részeként a Bath & Body Works rendszeresen tart adománygyűjtéseket üzleteiben, és a kiválasztott termékek eladásából származó bevétel egy részét a szervezet támogatására ajánlja fel.

Az elmúlt években a Bath & Body Works az online értékesítés és a vásárlói hűségprogram erősítésére összpontosított. A cél a fiatalabb vásárlói generációk elérése és a testápolási termékek versenypiacán való magas részesedés megtartása. A vállalat arra számít, hogy az e-kereskedelem növekedése hozzájárul pozíciójának további erősítéséhez.

Kockázatok

A Bath & Body Works számos olyan kockázattal néz szembe, amelyek veszélyeztethetik üzleti tevékenységét:

Az elmúlt években számos új márka jelent meg a piacon természetes kozmetikumokkal és környezetbarát termékekkel. Ez a tendencia azzal a kockázattal jár, hogy a Bath & Body Works vásárlói átállnak az alternatív márkákra, amelyeket környezet- és egészségbarátabbnak tartanak. Miközben a Bath & Body Works is bővíti természetes termékkínálatát, erős versenyben van az új márkákkal ezen a növekvő piacon.

További kockázatot jelent a kiskereskedelmi piac lassulása és a téglaüzletek látogatottságának csökkenése, ami negatívan hatna a Bath & Body Works eladásaira. A vállalat nagymértékben függ a téglaüzleteken keresztül történő értékesítéstől, bár az e-kereskedelem az utóbbi időben növekedett.

A Bath & Body Works szezonális értékesítésektől való függősége szintén kockázatot jelent. A vállalat értékesítésének mintegy 40%-át a karácsonyi szezonban bonyolítja le. Ha a karácsonyi szezon a gazdasági feltételek vagy más tényezők miatt gyengébb, az jelentősen csökkentheti a vállalat éves értékesítését és nyereségét.

Pénzügyek

A Bath & Body Works elmúlt 5 éves eredményei alapján csökkenő tendenciát látunk az értékesítés és a nettó nyereség ingadozása tekintetében. Ennek oka a 2020-2021-es időszakban a vártnál gyengébb kereslet.

A vállalat bruttó nyeresége 2019-ben és 2020-ban a növekvő eladásoknak köszönhetően nőtt, de 2021 óta fokozatosan csökken, míg a vállalat működési költségei viszonylag stabilan 1,8-1,9 milliárd dollár körül mozognak évente.

Összességében a Bath & Body Works stabil és nyereséges üzleti modellel rendelkezik, de nagymértékben függ a téglaüzleteken keresztül történő értékesítéstől. Az e-kereskedelem növekedése és a termékkínálat bővülése lehetőséget jelent a vállalat további növekedésére, míg az üzletbezárások és a kiskereskedelmi forgalom lassulása komoly kockázatot jelentenek.

Mérleg

A Bath & Body Works mérlege azt mutatja, hogy a vállalat erős mérlegszerkezettel és likviditással rendelkezik. A vállalat teljes eszközállománya 6-12 milliárd dollár körül van, amelynek nagy része forgóeszköz, főként készlet és követelések.

A Bath & Body Works összes kötelezettsége szintén magas, körülbelül 7-12 milliárd USD. A kötelezettségek nagy része rövid lejáratú kötelezettség, mint például a kötelezettségek. A cég hosszú lejáratú kötelezettségei évente 1-3 milliárd USD körül vannak, és főként hitelekből és kölcsönökből állnak.

A Bath & Body Works saját tőkéje negatív, ami annak köszönhető, hogy a vállalat rendszeresen visszavásárolja saját részvényeit. A saját részvények nélkül a vállalat saját tőkéje 2-3 milliárd USD körül van.

A forgótőke, azaz a forgóeszközök és a rövid lejáratú kötelezettségek különbsége folyamatosan pozitív, 0,9-2,8 milliárd USD. Ez azt jelzi, hogy a vállalat képes rövid távú kötelezettségeit kifizetni.

A Bath & Body Works nettó adóssága, a hitelek és a készpénzállomány különbsége évente 2,5-4 milliárd USD. A nettó adósságnak a működési EBITDA-hoz viszonyított aránya alacsony, 1-2x körül van, ami konzervatív adósságszintnek számít.

Összességében a Bath & Body Works erős mérlegszerkezettel rendelkezik, bőséges likviditással és mérsékelt adóssággal. A vállalat stabil működési cash flow-t termel, ami lehetővé teszi az adósságok visszafizetését és a növekedési beruházások finanszírozását. Tekintettel az értékesítés nagyfokú szezonalitására, az erős mérleg és a likviditás kulcsfontosságú. A Bath & Body Works pénzügyileg jól felkészült a rövid távú keresletingadozások és üzletbezárások átvészelésére, ahogyan az 2021-ben történt.

A vállalat erős mérlege és likviditása az erőssége. A szezonális eladásoktól és a bolti eladásoktól való nagyfokú függősége továbbra is kulcsfontosságú pénzügyi kockázatot jelent. Egy másik potenciális kockázat a kamatlábak emelkedésének lehetősége, ami növelné a Bath & Body Works adósságszolgálati költségeit. Összességében azonban a vállalat nagyon jó pénzügyi helyzetben van.

Pénzforgalom

A cash flow kimutatás szerint a Bath & Body Works stabil és erős működési cash flow-t termel. Az elmúlt 12 hónapban a vállalat 1,8 milliárd dollár működési cash flow-t generált. Ez a pénzáramlás főként a 800 millió dolláros adózás utáni nyereségből származik, amelyet a nem készpénz jellegű tételekkel, például az értékcsökkenéssel és amortizációval korrigáltak.

A BBWI befektetési cash flow-ja negatív, mivel a vállalat rendszeresen beruház a bolthálózatába és a logisztikába. Az elmúlt évben a beruházási cash flow -328 millió dollár volt. A legfontosabb tétel a 351 millió dolláros beruházási kiadás volt.

A BBWI pénzügyi cash flow-ja szintén negatív volt tavaly, -1,6 milliárd USD. Ez főként a saját részvények 1,3 milliárd USD értékű visszavásárlásának volt köszönhető. Ezenkívül a vállalat 135 millió USD értékben törlesztett hiteleket és kölcsönöket, és 105 millió USD értékben fizetett osztalékot.

A vállalat szabad cash flow-ja, azaz a beruházások utáni, de finanszírozás előtti cash flow-ja 1,5 milliárd USD volt az elmúlt 12 hónapban. Ez az erős szabad cash flow azt mutatja, hogy a BBWI képes a működésből származó készpénztermelésre, miután már finanszírozta az üzlet fenntartását és növekedését szolgáló beruházásokat. A vállalat ezt a pénzáramlást az adósságok törlesztésére, osztalékfizetésre és részvényvisszavásárlásra fordítja.

A Bath & Body Works teljes készpénzállománya az időszak végén 1,2 milliárd dollár volt. A vállalat tehát jelentős likviditási tartalékkal rendelkezik, ami pénzügyi rugalmasságot biztosít számára. A BBWI erős cash flow-ja és készpénzállománya egyértelmű előnyt jelent, amely lehetővé teszi a vállalat számára a működés finanszírozását, a növekedést célzó beruházásokat, valamint a részvényeseknek osztalék és visszavásárlás útján történő tőkekiváltást még átmeneti forgalomcsökkenés esetén is.

E fundamentumok és a versenytársakkal való összehasonlítás alapján úgy tűnik, hogy a BBWI részvényei alulértékeltek lehetnek.

A BBWI fő kockázata azonban továbbra is az, hogy nagymértékben függ a téglaüzletektől és a szezonális eladásoktól. A vállalat forgalmának 40%-át az ünnepi szezonban realizálja, így bármilyen gyengeség jelentősen csökkentheti az egész éves eredményeket. Az új natúrkozmetikai márkák által támasztott verseny és a világjárvány további hullámai miatti esetleges üzletbezárások szintén kockázatot jelentenek.

Összességében a BBWI vonzó befektetési lehetőségnek tűnik a hosszú távú befektetők számára. A vállalat stabil és rugalmas üzleti modellel, erős mérleggel és egészséges cash flow-val rendelkezik. Bár a részvényárfolyam rövid távon jelentősen ingadozhat a szezonális tényezők függvényében, a vállalat alapvetően stabil, és további növekedési potenciállal rendelkezik. Így a stabil osztalékokat és a hosszú távú tőkenövekedés lehetőségét kereső befektetők számára a BBWI vonzó lehet.

Elemzők előrejelzései

A Bath & Body Works Inc. 12 hónapos árfolyam-előrejelzését adó 18 elemző medián célértéke 48,00, a magas becslés 76,00, az alacsony becslés 35,00. A medián becslés +26,85%-os emelkedést jelent a legutóbbi 37,84-es árfolyamhoz képest.

  • Mit gondol a vállalatról? 🤔

Felhívjuk figyelmét, hogy ez nem pénzügyi tanácsadás. Minden befektetésnek alapos elemzésen kell átmennie.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.