S&P 500 ^GSPC 5,306.04 +0.02%
Nvidia NVDA $1,140.59 +7.13%
Tesla TSLA $176.75 -1.39%
Alphabet GOOG $178.02 +0.96%
Amazon AMZN $182.15 +0.77%
Meta META $479.92 +0.36%
Microsoft MSFT $430.32 +0.04%
Apple AAPL $189.99 +0.01%

Anna Píchová: Cred că va veni momentul potrivit pentru creșterea poziției în Microsoft

dalcasandu
12. 4. 2023
6 min read

În acest interviu, analistul Anna Píchová evaluează piețele bursiere în 2023 și pariurile sale pe liderii din domeniul tehnologiei, precum Microsoft. Când vine vorba de investiții, ea vede în continuare oportunități de a alege companii de calitate, precum $Teck+2.7% Resources, pe care a adăugat-o recent în portofoliul său.

Anna Píchová

Anna Píchová este analist principal de acțiuni la Cyrrus Investment Group (Cyrrus este o firmă de investiții fondată în 1995 care se ocupă de tranzacționarea de valori mobiliare și de gestionarea investițiilor clienților).

După mai puțin de jumătate de an, avem aici al doilea interviu, Anna, aș dori să te întreb: cum evaluezi evenimentele din 2023 pe piețele bursiere de până acum? Situația evoluează așa cum v-ați așteptat?

Situația din primul trimestru a fost mai optimistă decât mă așteptam. Acest lucru a fost valabil mai ales la începutul acestui an. De asemenea, evaluările au crescut la niveluri ușor mai ridicate decât ar fi fost logic având în vedere nivelul ratelor dobânzilor. Cu toate acestea, nu sunt surprins de volatilitatea mai mare din ultimele săptămâni, care este un rezultat al nervozității generale în care toată lumea se așteaptă într-un fel la o încetinire și la o recesiune, dar până acum datele macroeconomice au fost solide. Cu toate acestea, situația rămâne foarte favorabilă pentru selecția de acțiuni și unele titluri pot fi achiziționate la prețuri interesante.

Credeți că ultima majorare a ratei dobânzii de către Fed a fost o decizie bună, având în vedere ceea ce s-a întâmplat în sectorul bancar?

Cred că majorarea ratei dobânzii a fost o mișcare corectă. Stabilitatea nivelului prețurilor este unul dintre obiectivele Fed, iar semnalul pe care îl transmite este, în opinia mea, cel corect. După cum sugerează cifrele, presiunile asupra prețurilor persistă, în special în sectorul serviciilor, astfel încât economia trebuie să fie în continuare temperată. Problemele unei bănci, care au fost cauzate de o gestionare deficitară a riscurilor și a lichidităților, nu ar trebui să o determine să se abată de la îndeplinirea mandatului său.

Cum vedeți în general situația din jurul acestor bănci cu probleme?

Situația ne reamintește rolul important pe care îl joacă încrederea în lumea financiară. A fost, de asemenea, un fel de test al pregătirii autorităților de reglementare care, în opinia mea, au gestionat bine întreaga situație. Intervenția lor timpurie, atât la SVB, cât și la CS, a ajutat întreaga situație.

În opinia dumneavoastră, unde se poate găsi refugiu în aceste vremuri nesigure, unde se pot plasa fondurile de rezervă?

Dacă percepem vremurile ca fiind nesigure și avem o aversiune la risc, există încă opțiunea de a profita de ratele mai mari ale dobânzilor și de a folosi economiile sau depozitele fixe. De asemenea, putem folosi depozitele purtătoare de dobândă dacă așteptăm o oportunitate de investiție adecvată în una dintre companiile/sectoarele noastre preferate. În caz contrar, alte metode și opțiuni depind întotdeauna de fiecare investitor și de abordarea sa față de portofoliu. În ceea ce privește abordarea mea în general, nu mi-am schimbat strategia și, prin urmare, răspunsul rămâne același ca și data trecută când am vorbit. Așadar, rămân la investițiile obișnuite, cu doar câteva schimbări minore în componența portofoliului. Am vândut acțiunile BMW și, în urmă cu câteva săptămâni, am inclus în portofoliu compania minieră Teck Resources.

Microsoft s-a tras și ea frumos în sus de la ultima noastră conversație (mai exact de la 236 de dolari la 282 de dolari de astăzi). Ați ajuns la supracumpărare?

În cele din urmă, nu am supracumpărat și nu am mărit poziția, am avut de-a face în principal cu o schimbare de broker. Cred că va veni momentul să măresc poziția.

Trebuie să fiți cu siguranță fericit să vedeți laudele și potențialul menționat în legătură cu ChatGPT. Credeți că Microsoft ar putea fi un jucător dominant cu AI?

Microsoft a fost primul care a lansat un produs care nu are egal și în acest sens a ars balta pentru mulți. Unii încă văd Microsoft ca pe o companie "moștenită" care nu are nimic de oferit și nu inovează. Cu toate acestea, din punctul meu de vedere, această narațiune nu mai este valabilă de mulți ani, iar ultimele mișcări ale Microsoft dovedesc acest lucru. Odată cu integrarea rapidă a ChatGPT în Bing, Microsoft și-a asigurat o poziție interesantă în domeniul inteligenței artificiale. Deja arată că ChatGPT ar trebui să fie utilizat pe scară largă în anumite industrii și, astfel, companiile vor dori să folosească această tehnologie. Deoarece multe dintre aceste companii folosesc deja produse Microsoft, ele vor prelua și această soluție de la Microsoft. Inteligența artificială nu se poate lipsi de puterea de calcul, așa că o cerere mai mare pentru Azure va merge mână în mână. Acest lucru va consolida poziția companiei pe piață. Așadar, cred că Microsoft poate deveni un jucător dominant cu AI. Aș dori doar să subliniez aici că există și două fețe ale acestei monede. În acest caz, cheltuieli și investiții mai mari în putere de calcul din partea Microsoft.

Pierde Microsoft în fața concurenților săi (de exemplu, Google) în această privință?

În parte da - în opinia mea, Microsoft are o situație și o poziție pe piață ceva mai bună. Cu toate acestea, chiar și Google dispune de inteligență artificială nu numai sub forma chatbotului Bard, ci o folosește și în căutare și în conceperea postărilor, unde este cu siguranță mai avansată. Ceea ce este interesant este abordarea diferită, fiecare companie urmând o cale diferită - Microsoft prin investiții în OpenAI și un produs aproape finalizat, în timp ce Google merge pe calea dezvoltării proprii.

Aveți un preț țintă pentru $MSFT+0.0% la care ați dori să vindeți sau este pur și simplu o investiție de lungă durată fără așteptări precise?

Am un preț-țintă bazat pe DCF pentru Microsoft, dar Microsoft este pentru mine o investiție lungă, pe un orizont mai lung decât cel pe care îl surprinde prețul-țintă. Astfel, nu iau în considerare vânzarea în situația actuală și cu actuala conducere a companiei.

  • V-a plăcut interviul de astăzi? Dacă da, nu uitați să ne urmăriți, invitata mea de astăzi a fost Anna Píchová.

Vă rugăm să rețineți că acesta nu este un sfat financiar.


Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.